У календар Православної Церкви України внесли Вінницьку ікону Божої Матері

У календар Православної Церкви України внесли Вінницьку ікону Божої Матері
  • Священний Синод Православної Церкви України 22 листопада ухвалив рішення про загальноцерковне шанування та внесення до календаря Православної Церкви України прославлених ікон Божої Матері, серед яких ікона, яка називається «Вінницька».
  • Днем її шанування визначили 7 вересня (25 серпня ст.ст.).

Історія ікони була безпосередньо пов’язана з жіночим Рожецьким монастирем, що свого часу існував на Вінниччині: На початку XVIII століття у монастирі сталася пожежа, під час якої згоріла церква. На попелищі храму черниці віднайшли єдину ікону, що вціливши отримала назву «Врятована із пожежі Божа Матір», або ж «Рожецька ікона Божої Матері». Це і є першим письмовим свідченням про цю святиню. Про це повідомляє Пресслужба Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ).

—  У 1802 році, ікону передали у Вінницький Благовіщенський жіночий монастир, а у 1845 році з переведенням обителі у Браїлів, також була перенесена на нове місце, де перебувала до 1891 року. Коли знову повернулася у відроджену Рожецьку обитель, — розповідають у прес-службі єпархії.

Відео дня

Після революційних подій 1917 року, коли радянська влада масово знищувала Православ’я, сумна доля спіткала й Рожецьку пустинь. В довоєнний період вона була закрита. Лише під час німецької окупації з 1941 по 1942 роки чернече життя відновилось на короткий термін. За народним переданням, одного разу ігуменя доручила черниці протерти ікону. Остання в свою чергу виконала прохання. Після цього намісниця побачила, що образ нібито все рівно залишився брудним. Тоді вона викликала монахиню і вказала її на невиконання послуху, на що та відповіла, що вона все виконала. Аби дізнатись в чому річ вони підійшли до ікони і побачили, як святиня вкрита миром, немовби плаче. Сестри одразу ж відчули, що наближається щось невідворотне і тому вирішили полишити обитель та відправитись у Браїлів.

Після відходу монахинь в монастирі влаштували засідку підпільники. Коли ж сюди приїхали німецькі солдати, то вартовий з дзвіниці відкрив по них вогонь. Загарбники втекли, але через певний час повернулись та спалили вщент обитель. Подальша доля ікони на сьогодні складає велику загадку. Промислом Божим до нас дійшло дореволюційне фото самої ікони та два її списки. Саме на їх основі з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, було реконструйовано іще один давній та шанований на Поділлі чудотворний образ.

— Донедавна реконструйований список «Вінницької», як тепер вона стала іменуватися, ікони Пресвятої Богородиці знаходився у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці, а у 2021 році був переданий відродженій вінницькій жіночий обителі на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. Тепер цей образ є однією з головних святинь вінницької обителі, перед яким моляться черниці та прочани з вірою, що Божа Матір, Котра раніше через Свій образ подавала благодатну допомогу багатьом, хто приходив з молитвою до Неї, не залишить без відповіді і Своєї Материнської ласки тих, хто будуть звертатися до Її відновленої святині і відродженій Благовіщенській обителі у Вінниці, — зазначають у ПЦУ.

Довідка: 

  • Вінницький жіночий монастир на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Магістратська, 162. Загальні богослужіння (Літургії) у обителі звершуються щонеділі о 7.00 та у святкові дні. Ігуменя монастиря Єліконида (Воєвода). За довідками щодо розкладу богослужінь та інших питань, що стосуються життя та діяльності обителі, можна звертатися за телефоном +38(067)297-75-45. Пожертви на монастир за бажанням можна направляти на картковий рахунок у «Приватбанк»: 5363 5420 1445 1620.

Читайте також:

«А шість років Вас все влаштовувало?». Як ми рятували родину від сімейного насилля

У «червоній» зоні субсидії збільшили на 50%. Як вінничанам переоформити виплати?

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up