Сьогодні — святого Тихона. Для чого непорочні дівчата в цей день роздягалися?

Сьогодні — святого Тихона. Для чого непорочні дівчата в цей день роздягалися?

В цей день, 29 червня, за православним календарем вшановують пам'ять святого Тихона. Історія свята та традиції, читайте далі.

Святий Тихон жив на острові Кіпр у місті Амафунт. Батьки виховували свого сина в благочесті й любові до Бога, навчали читання Священного писання. У ранньому віці Тихон відкрив у собі дар творити чудеса. Одного разу батько доручив Тихону продати хліб, але той роздав його всім людям безкоштовно, чим розгнівав батька. При цьому Тихон процитував Священне писання і сказав: "Дающий Богу сторицею прийме". Так і сталося: батько Тихона подивився в сховище, яке до цього було зовсім порожнім. З подивом він виявив, що сховище заповнено хлібом. Через деякий час Тихона взяли в церковний клір, де він став читцем. Після цього єпископ Мемнон посвятив Тихона в сан диякона. Коли Мемном помер, його місце зайняв Тихон, який продовжував боротися з проявом язичництва на Кіпрі, знищував капища і проповідував християнство. Прославився милосердям і добротою.

На Тихона, 29 червня, за народними традиціями, дівчатам належало прополоти грядки. Але не просто так, а за допомогою спеціального обряду. Так, опівночі непорочні молоді дівчата повністю роздягалися і оббігали грядки своїх городів, що, згідно з прикметами, допомагало захистити посіви від хвороб і шкідників.

Свято називали Тихоном Тихим. Пращури кажуть, що в цей день птиці затихають, і нічого сіяти вже не можна. Починає цвісти звіробій.

Відео дня

У народі існувало вірування, що якраз зараз закінчується молоде літо, починається зріле. Казали: "На Тихона і сонце тихіше йде, і птиці в цей день не співають, крім солов'я і зозулі".

Відомо, що саме 29 червня можна було збирати лікарські трави - зілля, приготовані на їхній основі, будуть дуже дієвими.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up