«Нова хвиля переходу зумовлена агресією росії», — каже речник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ

«Нова хвиля переходу зумовлена агресією росії», — каже речник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ
Прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна. Фото: сторінка священника на Фейсбуці
  • Від початку повномасштабної війни з росією до Православної Церкви України вже приєдналися десятки релігійних громад нашої області. Чому так відбувається?  

«Громади та духівництво почали усвідомлювати, що належність до московського патріархату є токсичною та небажаною в Україні», — розповів в ефірі «Суспільного» прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, архімандрит Софроній Чуприна.  

«Усі ми бачили відео, де патріарх російської православної церкви кирило благословляє військових рф на війну проти України, — продовжує священнослужитель. — Духівництво не бажає поминати у молитвах і належати до тієї юрисдикції, яка знищує Україну та українців. Через це релігійні громади почали приєднуватися до Православної Церкви України». 

За словами прессекретаря, від 24 лютого до єпархії приєдналося близько 40 парафій та п’ять священнослужителів. Чимало інших в процесі приєднання. 

Відео дня

Зазначимо, що станом на кінець березня мова йшла лише про 15 релігійних громад у Вінницькій області, які перейшли до ПЦУ, або були в процесі. 

За даними мапи «24 каналу», Вінницька область наразі займає другу після Хмельницької сходинку за кількістю парафій мп. Однак, якщо враховувати дані Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації, то наша область опиниться на першому місці. 

З 2055 релігійних організацій, що зареєстровані в області, 1000+ знаходиться в єдності з московським патріархатом, і лише 400+ з ПЦУ. 

На думку архімандрита Софронія, впродовж багатьох років москва намагалася впливати на Україну. Перш за все через ідеологічний вплив на свідомість людей. Саме тому багатьом священнослужителям та парафіянам досі важко переступити бар’єр та усвідомити, що в Україні є власна помісна церква, яка ніяким чином не залежить від росії. 

«У порівнянні з минулим роком динаміка переходу від УПЦ мп до ПЦУ збільшилася. Ця нова хвиля зумовлена агресією росії. Люди не хочуть мати нічого спільного з церквою країни-агресора. Церквою, яка благословляє вбивства людей. Яка підтримує вигадані хворобливі ідеологеми російського керівництва», — продовжує священник. 

Наразі релігійні громади чи не щодня заявляють про бажання приєднатися до ПЦУ. Для цього, пояснює прессекретар єпархії, громада має провести загальні збори та проголосувати за вихід з МП і за приєднання до ПЦУ. Після цього громада отримає статут у новій редакції. Якщо ваша парафія має бажання приєднатися до Православної Церкви України, тоді за більш детальною інформацією вам потрібно звернутися до Єпархіального управління. 

Попри той факт, що деякі парафії переходять до ПЦУ без священнослужителів, які воліють залишатися у московському патріархаті, кадрових проблем, каже Софроній Чуприна, немає. 

«Священників вистачає в усіх приєднаних громадах. Що стосується кількості вірян, то вона навпаки збільшилася. Коли священнослужителі на місцях запитують людей, чому вони не ходили до церкви раніше, ті відповідають, що не хотіли молитися в храмі московського патріархату», — розповідає прессекретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Опору під час переходу від УПЦ до ПЦУ з боку священників мп або деяких парафіян наразі майже немає. Як би різко це не прозвучало, говорить Софроній, але ці позитивні корективи внесла війна. 

Додамо, що раніше в Управлінні у справах національностей та релігій нам підтвердили, що українське законодавство передбачає, що власником культового майна є релігійна громада, а не церква в цілому. 

Ще одним цікавим моментом, що його розглянули під час ефіру, був заклик очільника УПЦ мп Онуфрія про негайне припинення путіним «братовбивчої» війни. Однак, за словами Софронія Чуприни, це порожні слова. 

«Крім гарних фраз у промові більше нічого немає. А зараз час не для слів, а для реальних вольових вчинків з боку мп. Ми цього від них не бачимо. Складається таке враження, що вони вичікують, хто переможе, і вже тоді будуть вирішувати, що їм робити далі.

Вони говорять, що перестали поминати у молитвах патріарха кирила, що вони засуджують його. Але це, як кажуть у народі, замилювання очей і затягування часу. Релігійні громади, які це зрозуміли, полишають мп і приєднуються до ПЦУ», — зазначив архімандрит.

Читайте також:

«Ми молимося за воїнство в загальному»: чи згадують в УПЦ мп імена загиблих українських воїнів

На Вінниччині громади виходять з церкви московського патріархату та долучаються до ПЦУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Нина Тышкунь

    ВПЕРЕД  ДО  АНТИХРИСТА. Це такі священники,  як з собачого хвоста  сито.
    До них взяти гарапника і всіх в лагеря відправити  країну  вібудовувати, а не війну розпалюіати.
  • Oksana Vashkovska

    Мали б публічно покаятися за той бруд, який виливали на ПЦУ, за те, що насаджували руській мир, готували війну...
  • Ірина Чорна

    Сподіваюсь, всі уважно це прочитали: «Опору під час переходу від УПЦ до ПЦУ з боку священників мп або деяких парафіян наразі майже немає. Як би різко це не прозвучало, говорить Софроній, але ці позитивні корективи внесла війна». Коментарі тут зайві.
  • Євгенія Матвеєва

    Дякую за інформацію,  треба більше пояснювати людям про ПЦУ,  бо від незнання і від пояснень УПЦ МП, люди несуть такі несенітності що диву даєшся,  з цієї навязаної "обізнаності" за 30 років , важко зрозуміти людям що правда , а що пропаганда ворога .

keyboard_arrow_up