«Ми молимося за воїнство в загальному»: чи згадують в УПЦ мп імена загиблих українських воїнів

«Ми молимося за воїнство в загальному»: чи згадують в УПЦ мп імена загиблих українських воїнів
  • Кілька вінничан хотіли подати церковну записку за упокій українських воїнів, але у церкві московського патріархату їм у цьому відмовили. Коментар з цього приводу від пресслужби єпархії нам отримати не вдалося, тому ми вирішили самостійно перевірили, чи відповідають їхні слова дійсності. 

Після початку повномасштабного вторгнення росії в українських ЗМІ почало з’являтися чимало публікацій про те, що духовенство УПЦ московського патріархату підтримує позицію володимира путіна, а деякі їхні священники допомагають окупантам. 

Через два тижні після нападу, до президента рф звернувся очільник Вінницько-Барської єпархії УПЦ мп митрополит Варсонофій. Він закликав путіна припинити розв’язану ним війну в Україні. 

Паралельно із тим, деякі вінницькі священнослужителі з московського патріархату перестали поминати у молитвах очільника рпц патріарха кирила. Зросло й бажання релігійних громад нашої області переходити з УПЦ мп до ПЦУ. 

Відео дня

На тлі цього зростає також підтримка ідеї розриву зв’язків УПЦ московського патріархату з російською православною церквою. На початку квітня соціологічна група «Рейтинг» опублікувала результати опитувань. За їхніми даними, ініціативу розриву зв'язків підтримувало 74% українців. Не підтримували — лише 7%. 

Нещодавно до нашої редакції звернулося кілька вінничан. Вони розповіли, як прийшли до Хрестовоздвиженського храму, щоб подати церковну записку про молитву за полеглих українських воїнів. За їхніми словами, їм у цьому відмовили, мовляв, за українських військових там молитися не будуть. 

Ми вирішили перевірити таку скандальну заяву містян, самостійно відвідавши кілька церков УПЦ мп у Вінниці. У кожній із церков ми хотіли подати записки про молитви за захисників Маріуполя: одну за здоров’я тих, хто досі боронить місто, другу за упокій тих, хто загинув у боях. 

Першим ділом ми вирушили до згаданого містянами Хрестовоздвиженського храму, що на Вишеньці. Говоримо, що хочемо, аби там помолилися за військових. Нас просять написати імена загиблих на папірці. Кажемо, що знаємо ім’я лише одного. Записуємо на папірець. Нам пропонують додати імена померлих родичів та близьких, якщо такі є. 

— Ви можете записати імена усіх православних, які померли своєю смертю, — говорить святий отець. 

— Я хотів би ще окремо написати за захисників Маріуполя, — відповідає йому журналіст. 

— Ми молимося за воїнство в загальному. Війна не тільки ж у Маріуполі, правильно? — продовжує священник. — Ви можете написати у молебні за здоров’я себе та своїх родичів, а в кінці написати і воїнів. Бажано написати їхні імена. Там, де за упокій, можна зробити те саме. Коли ми молимося, то поминаємо: «І воинов на поле брани живот свой за веру и Отечество положивших»

— Тобто не можна, щоб помолилися конкретно, наприклад, за морських піхотинців чи військових з полку «Азов»?

— Ми військо поминаємо у загальному. Ми не конкретизуємо чи це полк, чи армія.

— Може тоді я напишу: «українське військо»?

— Ви можете написати, як хочете, але ми й так молимося о «властях и военстве, о богохранимой стране нашей»

На папірцях за здоров’я та упокій, після імен близьких, ми додали: «та українських воїнів». Заперечувати у церкві не стали. 

Другим місцем, що ми його відвідали, став Храм Стрітення Господнього на Електромережі. Поки основна будівля храму будується, служби проходять у тимчасовому. На вході до нього висить табличка, що бійці ЗСУ, тероборони тощо, можуть безкоштовно поїсти у трапезній. 

У самій церкві ми назвали ім’я нашого знайомого воїна, який загинув захищаючи Україну. Попросили помолитися за нього. Нам поставили кілька питань про його належність до православ’я, чи був він хрещеним, чи був на похороні батюшка тощо. Потім записали його ім’я у журнал.

— Сорокоуст коштує 25 гривень, але наш батюшка благословив во славу Божию. Це означає, що платити не треба, — повідомила жінка з журналом. 

У третьому місці, церкві Григорія Переможця на Замості, ми спробували подати записку на молитву за полеглих та загиблих захисників. Ми сказали, що особисто нікого із них не знаємо, але хочемо, аби про них згадали у молитві. 

— На жаль, потрібно писати імена. Інакше, як молитися за них будуть? — пояснила жінка, яка приймає записки у церковній лавці. — Якщо не знаєте імен, то краще самі візьміть свічки та подумки помоліться за тих, кого хочете. Так, думаю, буде правильніше. 

Ми неодноразово телефонували пресслужби Вінницько-Барської єпархії УПЦ мп, щоб спростувати, підтвердити або ж отримати коментар з приводу описаної вище ситуації. На момент публікації цього матеріалу, відповіді не було. 

Читайте також:

Релігійні громади хочуть переходити в ПЦУ. Як війна вплинула на вінницьких парафіян?

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (106)
  • Света Уманець

    Я думаю, що все залежить від священика, може десь і моляться, а наш  сказав, що я його туди не посилав, і молиться за святу Русь, її президента і військо....отак, а воїнів він не згадує, тому і почали ходити в українську церкву, бо рідні на війні...
  • Галина Зелинская

    Не сійте ворожнечу серед людей. Той, хто ходить до церкви знають, що священники моляться за воїнів ЗСУ. Я особисто подавала за воїнів і священник молився. Так що не не вводьте а оману людей.
  • Наталия Уманец

    Чому  про церкву судять не миряни, а люди, якi до церкви нiякого стосунку не мають? Для того, щоб знати що в церквi робиться треба прийти на службу, вiдслужити  вiдведений для цього час, i, за одно послухати про що в службi йдеться. Тодi i питань тих якi, зi слиною в ротi, кричать люди  не церковнi, не виникало би. Кожна церковна служба  мiстить в собi звернення до Бога i за живих воiнiв, якi захищають нашу украiнську землю i за воiнiв, життя на полi бранi положивших. Нам всiм треба молитися про дар любовi одне до одного, iнакше нам i ворога не треба, ми самi його знайдемо там де його нема.
  • Раїса Брижата

    Як можна підтримувати  московитів  вони даже не хочуть молитися за наших  загиблих воїнів
    Люди добрі  схаменіться непідтримуйте їх цеж
    Зрадники

keyboard_arrow_up