Релігійні громади хочуть переходити в ПЦУ. Як війна вплинула на вінницьких парафіян?

Релігійні громади хочуть переходити в ПЦУ. Як війна вплинула на вінницьких парафіян?
  • За місяць понад десять громад висловили бажання приєднатися до Православної Церкви України.
  • Частина вінничан вже не хочуть єдності з церквою, очільник якої благословляє військових на війну проти України.

Зруйновані міста, тисячі загиблих, мільйони переселенців, мільярди доларів збитків — усе це наслідки рішення президента рф путіна, який місяць тому розв'язав повномасштабну війну проти нашої держави. 

Не обійшлося тут й без церкви, а точніше російського патріарха кирила, який благословив військових на війну проти України. Після цього в мережі та ЗМІ почали з’являтися повідомлення багатьох священників Української Православної Церкви московського патріархату про те, що вони припинили поминати кирила як свого патріарха під час служби, що у православному світі вважається символом непокори.

Одночасно священнослужителі Православної Церкви України, на чолі з головою УПЦ митрополитом Епіфанієм, почали звертатися до вірян та духівництва московського патріархату із закликом переходити під юрисдикцію ПЦУ.  

Відео дня

«Наш Священний Синод закликає архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади, які перебувають в юрисдикції Московського патріархату в Україні, послідувати Томосу про автокефалію ПЦУ та увійти в канонічне єднання з Православною Церквою України», — закликав митрополит Епіфаній.

Не стояв осторонь й митрополит Вінницький і Барський Симеон. Він звернувся до ієрархів, духовенства та вірян УПЦ та Вінниччині. Він сказав, що наступним кроком УПЦ має стати повний розрив з московським патріархатом, який заплямував себе єрессю «русского міра». 

«Якщо ж ви шукаєте канонічного способу здобуття автокефалії, то його не потрібно вигадувати. Він був запропонований Вселенським патріархом Варфоломієм ще у 2018 році. Тільки тоді більшість з вас була ще буквально засліплена ідеями «русского міра» і не побачила, що Вселенський патріарх запропонував єдиний можливий з точки зору канонів вихід з церковної кризи в Україні, єдиний реальний дієвий спосіб подолання розколу та єднання православних українців. 

Тоді ви відкинули запропоновану можливість, але вона залишається актуальною й сьогодні. В Україні вже існує помісна автокефальна Православна Церква, п’ятнадцята у диптиху Сестер-Церков Православного світу. І в цій Церкві на вас чекають. Чекають, щоби разом розділити радість молитви і причастя з єдиної Чаші Христової», — наголосив Симеон.

Про те, як позначилися на релігійних громадах зокрема дії патріарха кирила, розповідає керівник Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Ігор Салецький. За його словами, віряни УПЦ активно почали підіймати питання про перехід під юридичне управління Вінницької, Тульчинської або Брацлавської єпархій ПЦУ.

— Від початку війни приблизно у 15-ти громадах нашої області проведені збори, оформлені відповідні протоколи, люди готуються до переходу, — пояснює Ігор Салецький. — Через війну в країні заблоковані державні реєстри, громади поки що не можуть зареєструватися юридично, але Служби вже проводять у храмах. На цьому питанні, до речі, люблять маніпулювати в московському патріархаті, мовляв, у нас забирають храми: в кого в вас забирають? Наше законодавство передбачає, що власником культового майна є релігійна громада, а не церква в цілому. Громада перейшла в ПЦУ — церква відповідно також. 

Настоятель храмів у Малій Крушлинці та Лаврівці Вінницького району ієрей Павло Звіринський говорить, що парафіяни цих сіл перейшли до ПЦУ після війни. Хоча рішення про це люди прийняли ще у 2019 році. 

— Перехід затягнувся через священників мп та кількох людей з громади, вони судилися. Парафіяни не могли зайти до храмів: збиралися на вулиці біля храму, у трапезній, окремих кімнатах. У середині березня люди увійшли в храм і зараз проводять Служби, — розповідає отець Павло. — Зараз ці питання вирішуються майже мирно. Громада дякую священникові мп за службу і на цьому все. 

Ієрей Павло Звіринський говорить, що близько тижня тому до ПЦУ перейшла громада Гавришівки. Також мирно. Люди пропонували залишитися священникові із ними, але він відмовився: «Це як з комсомолом: комсомол не зрадив, і це не зраджу», — цитує його Павло. 

Головною причиною переходу, на думку священника, є небажання українців бути в єдності з церквою, де патріарх благословляє війну та агресію проти мирного населення. 

Додамо, що наразі у Вінницькій області зареєстровано 2055 релігійних організацій. З них 1014 в єдності з московським патріархатом. З ПЦУ наразі — 432. 

 

Читайте також:

«Беруть із собою речі, а тварин кидають». Чи потрібні документи на домашнього улюбленця при перетині кордону?

Вінниця під ракетним обстрілом. Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило перші подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (102)
  • Галя Грушко

    Люди, схаменіться, Бог один, треба мати бога в серці, а ви гризетися, як собаки за кістку.Питання церкви має рішитися на рівні держави Поміняють табличку, як ходили до церкви так і будете ходити.
  • Elena Markova

    Добре що прозрiвають накiнець
  • Elena Markova

    Прозрiвають це вже
  • Раїса Борух

    Кожна пожертва МП,йде на війну проти нас.Але ця рашська армія і церкви бомблять МП.

keyboard_arrow_up