Бронзовий та у повний зріст: у Вінниці встановили пам'ятник Любомиру Гузару

Бронзовий та у повний зріст: у Вінниці встановили пам'ятник Любомиру Гузару
  • Це єдиний в світі пам'ятник Блаженнішому Любомиру Гузару. Його можна побачити поблизу храму Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, що на Київській.
  • Встановили його там сьогодні, 28 вересня. Кошти на його виготовлення зібрали віряни.
  • Коли відбудеться урочисте відкриття скульптури?

Про те, що пам'ятник встановлюють написали на офіційній сторінці міськради. 

Пам'ятник Блаженнішому виготовили в повний зріст, він бронзовий. Як бачимо, Любомир Гузар одягнений підрясник, а поверх нього — камізелька. Поряд із ним стоїть колона, на якій лежить митра. 

Відео дня

Чому його встановили саме у нашому місті? Як пояснював отець храму, поблизу якого встановили пам'ятник, ідея цієї скульптури виникла не просто так. 

—  Він тричі був у Вінниці, і це щоразу вражало, бо приходили на зустріч з ним люди, які взагалі не мали стосунку до УГКЦ. Крім того, батько Любомира Гузара, коли служив у лавах Української Галицької Армії, побував на Вінниччині, — говорив отець Григорій Рогацький. — Він завжди приїздив з метою підтримати людей. 

Встановлення пам'ятника Любомиру Гузару ініціювала Вінницька греко-католицька спільнота. Кошти на його виготовлення зібрала ця релігійна громада. Авторами пам'ятника є два українських скульптори: Борис Крилов та Олесь Сидорук.

— Ми з греко-католицькою громадою працюємо вже досить давно, створили не один пам'ятник. Пропозиція зробити цей пам'ятник була бажана, — каже скульптор Олесь Сидорчук. — Коли ми вели роботу над пам'ятником, то постійно слухали фільми з Блаженнішим Любомиром, інтерв'ю. Тобто, ми постійно з ним «спілкувалися». 

Спорудженню пам'ятника передувала просвітницька діяльність від церкви. 

— Величною та глибокою частиною цих різноманітних просвітницьких проєктів є «Сім штрихів до портрета», в якому взяли участь більшою мірою ті, хто пліч-о-пліч якусь частку життя були біля Блаженнішого. І могли своїм свідчення розказати, яким чином він віддавався, як пастир, — продовжує отець Григорій Рогацький. 

За словами скульпторів, їм хотілося передати у пам'ятнику простоту людини. Кажуть, попри те, що Любомир був Блаженнішим, у ньому не відчувалася пафосу, він був близький до всіх. 

— Я зробив перший ескіз і він одразу був «в точку». Бувають роботи, коли потрібно довго щось шукати, переглядати варіанти. А тут це був перший варіант, і я, коли його побачив, то вже відчував енергію та душу, — каже скульптор Борис Крилов. 

Урочиста церемонія відкриття пам'ятника відбудеться 9 жовтня. На відкриття приїде Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Детальніше про програму урочистостей та відеофрагменти створення пам'ятника, дивіться у дописі Парафії Покрови Пресвятої Богородиці. 

Більше про Любомира Гузара

Любомир Гузар (1933 –2017) — український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви (2001-2011). 

Читаємо на сайті синоду єпископів Української греко-католицької церкви біографію Блаженнішого. Народився Любомир Гузар 26 лютого 1933 року в родині Ярослава Гузара та Ростислави Демчук у Львові, де закінчив народну школу та перший клас гімназії. 

У 1944 році сім’я його батьків виїхала до Австрії: у місті Зальцбург продовжив навчання в українській гімназії, а переїхавши у 1949 в США, закінчив середню освіту в Малій духовній семінарії (St. Basil College Seminary) в м. Стемфорді (штат Коннектикут, США). Був членом «Пласту».

Богословські студії здобув у Вашингтонському католицькому університеті в Америці.

У 1958 році, як вихованець Великої духовної семінарії святого Йосафата, одержав ліцензіат богослов’я. 30 березня того ж року владика Амвросій Сенишин висвятив Любомира Гузара на священика для служіння в Стемфордській єпархії.

На Надзвичайному Синоді Єпископів УГКЦ вибраний Верховним Архиєпископом Української Греко-Католицької Церкви 2001 року. Папа Римський Іван Павло II затвердив цей вибір. 

Того ж року Любомир Гузар став Кардиналом Католицької церкви з титулом Святої Софії на Віа Боччеа у м. Рим (Італія).

Блаженніший Любомир Гузар нагороджений чотирьма державними вищими нагородами: Орденом князя Ярослава Мудрого III ступеня, Орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня та Орденом «За заслуги» III ступеня.

Помер Блаженніший Любомир Гузар, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, 31 травня 2017 року у с. Княжичі, поблизу м. Києва. 

Читайте також: 

Серце донора з Вінниці доставлять до Києва. Його забрали вертольотом з майданчика медколеджу

Біжу за неї. У Вінниці відбудеться благодійний марафон у підтримку онкохворих жінок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Сергій Романов

    Молодці. Дуже шановна і заслужена людина, цей Любомир Гузар.
  • Наталья Горошко

    Впервые слышу об этом "великом человеке". Выдающийся винничанин?

    Читач42 reply Наталья Горошко

    цру  и  запидни портнеры  краще  знають кто кращый  винничанын а кто не..они  же нас субсидируть вернее МОРГуновых.а мы  расплачиваемся  тарифами ЖКХ  и нашим  газом а нам  продают росийсский  газ.идельная крепостная  система  это все равно что крепак вырастил  хлеб, а  барин  его ему  же и продает.

    александр никитин reply Наталья Горошко

    Він не вінничанин ,а львівянин!
  • Читач42

    а чем  этот  западный прислужник цру,  который призывал  убивать людей на востоке  украины  в  2014 .бо воны не таки  .бо воны не лизалы  сраку  омериканськым  господарям. я уже  молчу  просто про то что все веруюющие лжецы,подлецы. и лицемеры.пусть кажд."верущ".пустит к себе
    в дом на вечер  бомжа накрмит напоит и ноги ему  помоет.как гласит их библия,а фигушки..я еще раз  напомню  урок  истории  дебилам.как пришло христиансто,католицизм  на наши  земли. в 300 г.нашей  эры, император константин спал и тут  ему приснился сон!.а во сне иисус.иисус пришел к кровавому мяснику !а не к какому то васе римлянину.кот  жил просто.,и  от него ничего не  зависело.но он пришел к императору.ага.и при чем  до  этого константин  мочил  даже помоему своих  родственнкиов чтобы стать императором рима и византии .до этого в  риме  был пантеон   богов-идолопоклонство если  бы  константин не узаконил  христианство а поговаривают что  было  это сделано ради  того чтобы  утихомирить  иудею.тоесть  это полит.решение.ну а как развели того времени кравчука ,продажного князя володимира такого  же мясника .я уже молчу  Византия  2 рейх , просто навязала ему христианство в  обмен на полит.протекцию. князь володимир -это кравчук 1000 л.давности..не  более,кланялись бы вы сег.римским  богам Пантеона .и никакого  Гузара   не  знали.религия сег.это  бизнес.но кому  я пишу,  имбицилы понаставят минусы  и дальше  будут  раком кланяться.римским  божкам.

    александр никитин reply Читач42

    Релігія обожнює людей і поклоняється святим отцям а не Богу,не спорю Агузар хороша була людина,але не зрівняти іі з Ісусом Христом,Якій помер за нас грішників на хресті і воскрес для  нашого виправдення!!!

    Читач42 reply александр никитин

    капец.я  же писал  что дибилы  прочитают и снова  будут раком кланятся  байке 2000 л.давности.я же писал  что  сверху  что христианство полит.проект  римской империи.про каких  святых  отцив  ты пишешь.
  • Galyna Kozachuk

    Дуже достойна людина, мудра, розсудлива, доброзичлива. Бог - це любов.Він любив Бога і  всіх людей. Світла пам'ять.

    Читач42 reply Galyna Kozachuk

    вы друг-друго стоите. по  достойности

keyboard_arrow_up