Завжди обирайте себе. Як почати цінувати себе і позбутися синдрому «зручної дівчинки»

Завжди обирайте себе. Як почати цінувати себе і позбутися синдрому «зручної дівчинки»
  • Батьки з дитинства вчать дівчаток бути хорошими. Повірте, це чудово, якщо ви хороша в п'ять років, в десять, але неприпустимо в двадцять.
  • Не можна намагатися догодити всім навколо, і при цьому зберегти адекватну самооцінку.
  • Якщо ви здатні пожертвувати власними інтересами заради інших, якщо ви стараєтесь ніколи не помилятися, якщо на вас «їздять» всі, кому не лінь — отже, ви і є та сама «хороша дівчинка», за рахунок якої так зручно жити оточуючим.

Це починається з простого: «Допоможи по дому, будь хорошою дівчинкою» чи «Не бийся, поділися, ти ж не хлопчик, а хороша дівчинка» і закінчується «Візьми на себе це ти можеш; тут потрібно розібратися, це жіноча справа, будь хорошою», або «А тепер уважно слухай і записуй, зараз будуть говорити чоловіки». Такі вирази закидають нам ще з дитинства. Їх ми продовжуємо чути будучи дорослими.

Вважаю, що кожна з вас чула подібні вирази і на свою адресу. Все можна було б звалити на внутрішню культуру або гендерні стереотипи, шукати щось в розумних книгах або в статистиці світових досліджень. А можна зовсім не переживати і змиритися.

Насправді, звалити проблеми на когось і бути «незручною», або змиритися і самій нести на собі відповідальність за всіх і бути «хорошою жінкою» — залежить тільки від вас.

Відео дня

Якщо у вас виникає відчуття, що в гонитві за бажанням всім сподобатися, бути хорошою для колег, друзів, близьких і батьків ви втрачаєте себе, то ось вам кілька порад, як сфокусуватися на головному — собі і своїх інтересах, при цьому отримати все, в чого ви потребуєте і залишатися найкращою людиною, в першу чергу для себе.

Поважайте батьків, але пам'ятайте про свої інтереси

Чи багато серед вашого оточення знайомих, які вибирали навчальний  заклад і професію не за власним бажанням, а «як мама з татом вирішили»? Розлучалися з коханими, тому що батьки не оцінили вибір? Купували плаття, яке не сподобалося, але «мама наполягла»? Не виходили заміж, бо хто залишиться з батьками їх догладати?

Якщо в вас це відгукується, то значить, що з раннього віку у вас сформувалася покірно-поступлива модель поведінки, яка відсуває амбіції і власні інтереси на другий план. І ось вже ви не претендуєте на посаду, щоб не псувати відносини з колегою; ведете себе скромніше, щоб не бути яскравою; виконуєте всі вказівки, щоб виглядати слухняною і послужливою. Але бути зручною не означає бути успішною. А скоріше навіть навпаки. 

Відчуття провини і того, що ми комусь щось винні розвивається з дитинства. І щоб позбутися цього, ми починаємо підлаштовуватися, відповідаючи чиїмось очікуванням. Батьківські маніпуляції, навіть нешкідливі і, як ніби-то правильні, змушують нас жертвувати своїми потребами. Коли ми починаємо йти на поступки у цих маніпуляцій, то ставимо хрест на власному розвитку, успіхах в роботі та особистому житті. Вони не дають нам вийти за рамки стереотипів. І тоді, на жаль, починається замкнене коло, яке нікого не робить щасливіше: відчуваючи відповідальність по відношенню до батьків, ми нехтуємо власними потребами і, відповідно, відчуваємо себе нещасливими. А потім також чинимо зі своїми дітьми.

Головна людина в нашому житті — ми самі. Потрібно вчитися відстоювати свої інтереси, бажання і самостійно вибирати, де ми зараз хочемо бути і що робити. Завжди вибирайте себе. Це здавалося б просте правило, яке мало хто застосовують на практиці. Адже, якщо ви не будете щасливі самі, навряд чи ви зможете транслювати щастя на своїх батьків, друзів, дітей.

Без фанатизму

Зазвичай, ще зі школи або університету, ми думаємо «більше — значить краще». Тому погоджуємося на додаткові завдання, працюємо вночі в очікуванні, що це оцінять. Але взаємозв'язок зусиль і результату не лінійний. І, як правило, підвищують по службі не тих, хто працював більше, а хто більш амбітний. Оцініть ресурси, які ви витрачаєте на виконання завдань і той фідбек, який в результаті отримуєте. Не робіть того, що не принесе вам нічого, крім вигорання і втоми. Так, якщо ми хочемо чогось досягти, потрібно докладати зусиль. Але коли це не приносить ніякого ефекту, вважайте, що все було марно.

Позбавляйтеся від того, що обтяжує

Вкладаючи кошти в якісь починання, ми часто не можемо від нього відмовитися, навіть якщо воно падає мертвим вантажем на наші плечі і не приносить ніякої вигоди. В цьому випадку ми потрапляємо в відому психологічну пастку, коли ми щось оцінюємо значно вище, ніж воно того варто.

 Задумайтесь, що для вас є зараз вантажем, який не дає вільно дихати і відчувати себе щасливою. Можливо, це люди, робота, книга, яку ви обіцяли комусь прочитати, але вона зовсім не йде, а, може, чоловіка, якого порадили батьки і ви погодилися. Почати потрібно з маленького і перейти до великих змін. І це теж про любов до себе.

Зрозумійте цінність вибору і компромісів

Для більшості людей характерне бажання всидіти на двох стільцях відразу. Але в житті не можна одночасно і додивитися фільм і встигнути на зустріч. Якщо ви відчуваєте, що вам потрібен відпочинок, візьміть його і нехай вас не мучить совість, що ви не допомогли друзям перенести шафу. Якщо ви хочете побути в декреті не 10 днів, а рік чи два, побудьте. Ви маєте на це право і можете самі вирішувати, як краще для вас. І там, де вас дійсно цінують, сприймуть все з розумінням.

Дозволяйте собі здоровий егоїзм

Найголовнішою людиною у вашому житті повинні бути ви самі. Не чоловік, не батьки, не дитина, і не робота, а ви. І ні, це не егоїзм.  Ігнорування своїх інтересів і бажань заради інших робитиме з вас тільки жертву.

«Хороші дівчатка» навіть не розуміють, що їх прагнення бути зразковими, врівноваженими, спокійними, відчайдушне бажання справляти приємне враження, а також схильність вважати себе винною в більшості ситуацій — це не просто риси характеру, а психологічні бар'єри. А все тому, що  «Хороші дівчатка» впевнені, що щастя, як і оцінку в школі, треба неодмінно заслужити. Служити нікому не потрібно.

Як перестати бути зручною

  1. Дозволяйте собі помилятися. Не треба думати, що вас закидають камінням за будь-яку, навіть найменшу помилку. Нічого подібного — помиляються мільйони людей, а ви не свята. І хоч раз зробивши щось неправильно, ви усвідомлюєте, що далі жити можна і навіть потрібно.
  2.  Думайте про себе, інакше ви так до старості і будете служити всім навколо, повністю забиваючи на себе, свої бажання і інтереси.. При цьому майте на увазі: всі вже настільки звикли до вашої люб`язності та безвідмовності, що сприймають це як належне, в глибині душі вважаючи вас дурепою і сміючись над вами.
  3. Спробуйте побути «незручною дівчинкою». Любити себе — це не  значить  бути самозакоханою егоїсткою. Насправді, це звичайна дівчина, яка знає собі ціну і вміє любити, а не приносити себе в жертву в ім'я любові.
  4. Виражайте свої емоції. Адже, немає ніякого сенсу прикидатися, коли справа заходить про захист власної гідності. Коли ви дасте собі дозвіл висловлювати свої думки прямо та відкрито, ви відчуєте, наскільки полегшилось ваше життя.

Шановні жінки, варто пам`ятати, що синдром «хорошої дівчинки», ще нікого не привів в обійми прекрасного принца, але з багатьох зробив «залізних коняк».

«Зручна жінка» завжди нецікава»

Про те, як позбутися комплексу хорошої дівчинки і брати те, що добре тільки для себе розповідає психолог, психотерапевт Наталія Козак.

—Зручним може бути диван, крісло, взуття, але, коли це людина, до неї з’являється таке саме ставлення, як і до усіх цих речей. Нею користуються і на неї  не зважають: не беруть до уваги її відчуття, бажання та потреби. І в такій ситуації людина є зручною для інших, її послуг потребує багато людей, але вона сама залишається незручною для себе та одинокою, тому що її потреби та відчуття немає з ким розділити та пережити.

«Зручна жінка» завжди нецікава, замість очікуваної вдячності, підтримки та любові, вона отримує лише образливе й принизливе ставлення та чоловічі зради. Якщо ви самі себе не поважаєте, постійно ставите інтереси іншої людини на перше місце, не цінуєте себе та свої бажання, ваш чоловік  та ваші близькі продемонструють вам це саме по відношенню до вас. Якщо ви не відчуваєте, чого хочете, а очікуєте, що ваш чоловік здогадається, цього не відбудеться.

Для того, аби позбавитися синдрому «зручної жінки» доведеться чимало попрацювати над собою і бути готовою до того, що, ваше оточення, ваш чоловік, діти, родичі та подруги будуть вкрай незадоволені вашою «незручністю». Тому що їм доведеться забрати на себе перекладену на вас відповідальність, забрати свої обов’язки собі, вислуховувати та рахуватися з вашою точкою зору, позицією, бажаннями, а особливо «небажанням» робити те, що ви робили автоматично роками. 

Але перед цим ви повинні вирішити для себе, що далі ви так не хочете, і, лише після цього, починати свій шлях до себе, зручної та комфортної, перш за все, для себе самої. 

Ви — саме та людина, з якою вам доведеться прожити усе життя, хто би не був поряд із вами, тому не псуйте стосунків із собою.

 

Читайте також:

Яким жінкам щастить в коханні? Якості, які забезпечують стійкі любовні стосунки

ВІН І ВОНА. Про секс з колишнім, причини і наслідки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Трибухина

    Дуже сподобалась стаття!

keyboard_arrow_up