ВІН І ВОНА. Війна скидає маски і руйнує стосунки. Що робити, щоб не втрачати коханих?

ВІН І ВОНА. Війна скидає маски і руйнує стосунки. Що робити, щоб не втрачати коханих?
  • Стосунки сьогодні — одна з найважливіших опор для нас під час війни.
  • Кризові ситуації завжди виклик для стосунків, і зараз пари поділились на ті, що стали ближчими одне до одного, навіть якщо їх розділяє відстань, і ті, що стали віддалятись та частіше сваритися. 

Будь-які випробування, не тільки війна (до цього була пандемія Covid-19), ведуть до розлучення та можуть викликати агресію в сім’ях. Те, що відбувається зараз, — це потрясіння, потрясіння перш за все для нас. В один день романтика змінилася на стрес та агресію.

Щоб підтримувати хороші та якісні стосунки, людині потрібен ресурс. Однак під час війни, коли існує відчуття невідомості й безпосередня загроза життю, в людини може не вистачати енергії на партнера. Стосунки не так заряджатимуть її, як забиратимуть сили, тому людина не матиме ресурсу шукати компроміси.

Розставляються ціннісні пріоритети

Під час війни стає зрозумілим, що є головним, а що другорядним у житті. Починають цінуватися речі, про які ми навіть не замислювалися в мирний час. І може статися так, що це різні речі для подружніх партнерів, і точок дотику немає.

Відео дня

Переживання війни робить усіх максимально чесними, такими, як ми є насправді. Й інколи — це не та правда, яку ми готові знати про свого партнера. Тому, можливим є розлучення і побудова стосунків з тим, хто має схожі переконання та цінності. 

Різне переживання стресу

Зруйнувати стосунки може й різна реакція на стрес. У когось ледь підвищився рівень тривоги, а в іншої людини вже паніка. Хтось думає, як швидше опинитися в безпечному місці, а хтось готується до захисту.

Різна реакція інколи заважає подружжю об’єднатися, згуртуватися, підтримати один одного, щоб разом пережити ці складні часи. Кожен залишається наодинці сам із собою, і це закономірно веде до поступового розриву стосунків.

Що ж робити, щоб не втратити стосунки? 

  1. Розділіть простір. У вас має бути ваше місце, де ви можете працювати, відпочивати, побути на самоті.
  2. Розділіть обов'язки. Хто буде ходити до магазину, хто готуватиме, хто буде займатися дітьми, працювати, хто прибиратиме, митиме посуд і інші питання — треба обговорити. Це створить певну стабільність та відповідальність, зменшить тривогу.
  3. Час разом. Подумайте, які заняття з доступних вам зараз можуть приносити обом задоволення. Можливо, прогулянки, перегляд фільму, настільна гра тощо. Виділіть час на це і не нехтуйте можливістю приділити частку уваги одне одному.
  4. Не дорікайте чоловікам, які не на фронті. Не тільки чоловік зі зброєю в руках наближає перемогу. Тому що не тільки військові дії зараз потрібні країні. Є чоловіки, які можуть працювати і тим підтримувати економіку, є ті, хто найкраще реалізує себе у волонтерстві, є й ті, хто зароблені гроші переводять на армію, тим самим роблячи свій вагомий внесок. Кожен важливий, кожен робить, що може. Будьте вдячними.
  5. Намагайтеся підтримувати одне одного. Кажіть про важливість вашої близької людини прямо, помічайте те, що кожен з вас робить, будьте добрішими одне до одного.
  6. Не розводьте паніки. Зараз дуже багато волонтерських психологічних служб, де можна поговорити про свої почуття, не нехтуйте такою можливістю. Не треба використовувати близьких для зливу своїх емоцій, всім непросто зараз, тому краще звертатися до психотерапевтів.

Війна скидає маски...

Наталія Козак, психолог:

Війна — це одне з найбільших випробувань для країни, нації та людського життя в прямому та переносному значенні. І під час таких екстремальних та нестандартних подій в житті, людина відкриває свої найкращі або найгірші якості, якби пафосно це не звучало, все те, що було приховано десь дуже глибоко, й, можливо, за інших обставин, так би і не проявилося.

Скидаються маски, злітає все поверхневе і людина залишається абсолютно гола: ти такий чи така, як є насправді, ніякий одяг, прикраси та макіяж вже не зможуть нічого приховати.

І ось такі дві оголені людини зустрічаються по-новому, і вже не важливо, скільки років ви разом, і скількох дітей чи онуків виховуєте. І це досить складно, тому що, перш за все, ми чекаємо прийняття і підтримки в свою адресу, і в той самий час, насичені патріотичним максималізмом, стаємо занадто вимогливими до іншого.

Ви починаєте бачити те, з чим мирилися роками, і на що взагалі не звертали уваги, а тепер це стало аж занадто важливим, і вам здається, що без цього немає сенсу йти по життю далі разом.

Виявляється, наприклад, що вона не така підтримуюча та дбайлива, як йому здавалося, і не готова «і в вогонь, і в воду за ним», а він — не такий стресостійкий, опорний та дієвий, яким бачила його вона до цієї страшної війни. Просто ми всі люди, і точно маємо свої слабкі сторони, і вперше в житті зіткнулися з такою складною подією.

Та перед тим, як приймати остаточне рішення в цій нестандартній ситуації підвищених емоцій, дайте шанс своїм стосункам і зверніться до психолога, з’ясуйте, чого саме вам бракує, і чи можливо це отримати від свого партнера чи партнерки, чи є у ваших стосунках те, за що варто боротися і чи можна їх ще врятувати.


Читайте також:

Вінницькому льотчику-ветерану Другої світової виповнюється сто років. 72 з них поруч — кохана Єлизавета

Страви з квітів та плодів. Ділимося сезонними рецептами подільської кухні від Олени Павлової

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алексей Потребчук

    Для початку, треба мати ії .

keyboard_arrow_up