ВІН І ВОНА: як перестати закохуватися «не в тих»?

ВІН І ВОНА: як перестати закохуватися «не в тих»?
  • Взаємне кохання робить нас щасливими і мотивує на розвиток. А якщо почуття залишаються нерозділеними, а ми все одно чіпляємося за них? Звісно, це веде до саморуйнування.
  • Як перестати зближуватися з тими, хто приносить лише біль і розчарування, — відповідає психолог.

— «Наші відносини тривали два місяці, і я була впевнена, що зустріла свою половинку. А потім він став віддалятися і зізнався, що не готовий до серйозних стосунків. Домовилися, що залишимося друзями. Мене мучить ця «дружба», немає сил розірвати наш зв'язок». Про невзаємні почуття я часто чую більше від жінок, ніж від чоловіків, — розповідає психолог Наталя Тернова. — Представники сильної половини можуть спокійно товаришувати з протилежною статтю. Жінки ж часто під дружбою з чоловіком розуміють кохання, що їм приносить чимало страждань.

Якщо ми зустрічаємо людину, яка відповідає образу, намальованою нашою фантазією, нас нестримно притягує до такого об'єкта.

— Але щоб склалася повноцінна зв'язок, необхідно відокремити уявний образ і прийняти реальну людину. Погоджуючись любити того, хто нами не дорожить, ми так і залишаємося в потоці власних фантазій, — говорить психолог.

Відео дня

Згодом зростає важливість не конкретної людини, а лише масштаб його уявної фігури. Ми думаємо, що взаємодіємо з тим, кого любимо, але насправді ведемо діалог з самим собою.

— Це може бути наслідком негативного досвіду взаємостосунків, пов'язаних з батьками, або з давніми психотравмами, які тримають в полоні, — пояснює Наталя Тернова. — Нещасливе кохання — дзеркало, крізь яке ми дивимося на себе. Але це дзеркало криве, що спотворює. І діалог з собою буде руйнівний, якщо ми не знайдемо сили прибрати уявну фігуру того, в кого закохані. Замість того, щоб знову і знову намагатися повторити колишній негативний любовний досвід, нам потрібно позбутися токсичних людей і маніпуляторів, для того, аби зустріти справжнє, взаємне почуття.

Як перестати закохуватися без взаємності?

Якщо нерозділене почуття триває довго, то варто зізнатися собі, що ми безглуздо витрачаємо дорогоцінний час свого життя. Часто включаються механізми психологічного захисту, який переконує нас: коханому щось заважає зробити крок назустріч.

Часто це перетворює нас в непрошених «рятувальників»: ми прагнемо допомогти подолати обставини, які заважають потенційному партнеру бути з нами. Поступово ми втрачаємо критичне ставлення до себе і оточуючих, сприймаючи тільки ті слова і вчинки, які підживлюють наші ілюзії.

Як вийти зі світу фантазій і прийняти реальність?

Перервати контакт. Якщо партнер не робить кроків назустріч, уявна любов черпає енергію тільки за рахунок наших власних думок і фантазій. Перервіть всі контакти, як реальні, так і віртуальні. Видаліть людину з друзів в соціальних мережах, щоб не було спокуси стежити за його життям.

Зосередитися на собі. Важливо перенаправити потік енергії, яку ми витрачали на безплідні фантазії про недоступну людину, на себе. Займіться роботою, навчанням або творчістю — чимось, що сприяє зростанню вашої особистості і самоповаги. Як тільки ми перестаємо підживлювати уявну особистість і починаємо замість неї «ростити» власну, значимість уявної поступово зменшується.

Як припинити закохуватись в усіх підряд?

Любовне почуття може перетворитися в наркотик. Ми прагнемо знову випробувати його, часто при цьому зближуючись з тими, хто маніпулює нашими почуттями.

Задуматися про самоповагу. Намагаючись будь-якою ціною бути з людиною, якій байдужі, ми втрачаємо самоповагу. Визнавати це важко, тому психіка підкидає безліч виправдань. Самоповага дозволить опиратися перш за все на себе, а не шукати опору в іншій людині.

Відновити ресурси. Виснажуючи себе емоційно, ми втрачаємо інтерес до інших сторін життя. Партнер, який любить і приймає, дає сили рухатися вперед. Той, хто знецінює наші почуття, забирає і наші сили.

Позбутися ролі жертви. Ми опиняємося в психологічному рабстві у людини, яка нами не дорожить. Подумайте, чим вам може бути вигідна пасивна роль? Можливо, так ви намагаєтеся зняти з себе відповідальність за власне життя?

Закохатися в кумира

Батькам підлітка варто проявити терпіння. Найгірше, що ви можете зробити, — засуджувати або висміювати його почуття. Якщо прихильність до кумира не носить критичного характеру і не загрожує безпеці підлітка, дозвольте йому просто пережити цей період. Будьте терплячі і відкриті до розмови. Дайте зрозуміти, що любите дитину незалежно від її захоплень.

У дорослих закоханість в недосяжну зірку часто виявляється ще й наслідком невдач в особистому житті, через що відбувається регрес в підліткову стадію. Поміркуйте над попередніми відносинами. Можливо, в вас як і раніше живуть біль і розчарування. Любов до недоступного людини — зона явної безпеки. Але одночасно з цим ви обманюєте себе, не пускаючи в своє життя повноцінні почуття і обмежуючи можливості внутрішнього зростання, які нам дають тільки близькі стосунки в реальному світі.

Ліки від кохання

Вчені знайшли ідеальне співвідношення органічних сполук при нерозділених почуттях і стверджують, що скоро зможуть лікувати таке нещасливе кохання.

На думку ізраїльських дослідників, у закоханих людей обох статей одночасно і у великій кількості виділяються поліпептидні хімічні сполуки, що діють як наркотики, і андрогени, що регулюють процеси збудження. А при нерозділених почуття кількість ендорфінів набагато більша, ніж тестостерону.

Причому перевага може досягати кілька сотень одиниць. Це свідчить на користь того, що заняття сексом не є пріоритетним чинником, що визначає справжнє кохання. Головним компонентом стану закоханості є нейрохімічні речовини, які регулюють розумові процеси.

Вчені стверджують, дане відкриття в майбутньому допоможе створити ліки від нерозділеного кохання.

Ну, а для тим, кому вже відповіли взаємністю, варто звернути увагу на дослідження американських вчених. Вони з'ясували, що передбачити долю романтичних відносин можна за допомогою аналізу лексикону одного з партнерів. Тепер дослідники можуть вирахувати, чи буде любов вічною, за допомогою тесту на словесні асоціації.

І, насамкінець, варто звернути увагу на дослідження команди британських психологів. Вони з'ясували, чим кохання відрізняється від закоханості. У цьому їм допомогли унікальні, на їхню думку, спостереження.

Ґрунтуючись на результатах досліджень і спостережень, психологи заявляють, що кохання є перманентним почуттям, яке підкріплюється почуттям прихильності й відповідальності. Фахівці підкреслюють, що закоханість виникає різко і супроводжується нестерпним сексуальним бажанням. Закоханість швидко зникає. Тому, якщо у вас лише закоханість, не треба сумувати і чекати ліків, а слід звернути увагу на іншу людину. 

 

Читайте також:

ВІН І ВОНА: стосунки в режимі онлайн, керівництво до застосування

Кохання чи залежність: коли почуття приносить шкоду?

ВІН І ВОНА: стосунки — це саме задоволення чи важка праця?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up