ВІН І ВОНА: стосунки — це саме задоволення чи важка праця?

ВІН І ВОНА: стосунки — це саме задоволення чи важка праця?
фото: ілюстративне
  • Деякі люди говорять, що стосунки — це важка праця. Психолог і бізнес-тренер Тетяна Нікіфорова пропонує задуматися, чи не занадто багато у ваших стосунках «роботи».

Експерти-психологи говорять, що потрібно просто бути з коханою людиною, насолоджуючись кожним днем життя поруч з нею. Любов повинна приносити заспокоєння, бути віддушиною, порятунком від злободенних проблем, а не їх логічним продовженням. Працюють — на роботі, а вдома відпочивають і люблять. 

— Найпоширеніший міф серед людей, що над стосунками потрібно працювати. Тобто на роботі працювати, вдома працювати і над стосунками — теж? Кохання, це в першу чергу задоволення, взаємоповага. А перетворюється це гарне почуття у працю тоді, коли партнер робить так, як йому зручно, а ви йдете на компроміс, — говорить психолог і бізнес-тренер Тетяна Нікіфорова.

Відео дня
Психолог і бізнес-тренер Тетяна Нікіфорова
Психолог і бізнес-тренер Тетяна Нікіфорова

Як правило, все починається з того, що двоє людей втягуються в стосунки практично несвідомо, за принципом: «що саме припливло», абсолютно не замислюючись, чого вони від них хочуть і не витративши практично ніяких зусиль на усвідомлений пошук відповідного партнера. Особливим успіхом вважається, якщо стосунки починаються з обопільної інфантильною емоційної залежності, яку іноді помилково приймають за закоханість або навіть любов.Такі стосунки вважають нездоровими, бо вони виникли від слова «потрібно».

У багатьох наших жінок самооцінка дуже залежить від того, який поруч з нею чоловік. Якщо жінка самотня,— суспільство визначає, що вона нікому не потрібна. 

— Тому жінка погоджується на будь-які стосунки, аби не бути самотньою. Далі бере шлюб, бо так потрібно і полегшено видихає. Але в такому випадку вона виходить заміж більше для оточуючих, ніж для себе, бо кохання в цих стосунках відсутнє, — продовжує психолог. — Через відсутність цього високого почуття жінка з часом починає порівнювати свого чоловіка з іншими, в неї накопичується ряд претензій.

На цьому етапі на арену стосунків поступово виходить ціла армія тарганів: невміння поважати партнера і його потреби, невміння відчувати і виражати свої потреби, звичка маніпулювати і перекладати відповідальність, пасивна агресія, необґрунтовані очікування і багато інших якостей, згубних для стосунків. 

Ми починаємо поводитися так, ніби партнер — це наша річ, з якою ми маємо повне право робити все, що завгодно і яка, як маленька дитина, не може розвернутися і піти.

Тільки, як виявляється згодом, в цьому випадку «річ» не просто може піти, а найчастіше саме так і робить, вкотре залишаючи нас у здивованому розчаруванні.

Якщо стосунки між чоловіком та жінкою виникли з романтики, переросли в кохання, взаємоповагу, то швидше за все, вони такими будуть надалі, кожен намагатиметься іншого зробити щасливим.

Якщо ж почуттів не було на початку, то не варто розраховувати, що вони колись з'являться. Тоді стосунки перетворюються на суцільний компроміс, на важку працю і жертву з обох сторін.

Тому аби уникнути розчарувань, слід сформувати для себе питання: для чого я виходжу заміж чи одружуюся? Якщо ви відповісте собі, що для щастя, тоді поєднуйте своє життя з партнером без роздумів.

Якщо вами керують не почуття, а раціональні бажання, то швидше за все вас чекатимуть розчарування. Ви будете постійно підлаштовуватися під партнера, і це буде не кохання, а виснажлива праця. З часом ви станете жертвою своїх ілюзорних почуттів.

 

Постійні компроміси вам набриднуть і ви почнете виясняти стосунки. Відтак замість любові до свого партнера, у вас з'являться одні нарікання. Чи довго такий шлюб протримається? Тому добре подумайте: вам потрібне кохання і задоволення, чи важка праця?

П'ять ознак того, що «робота» над стосунками не допомагає

1. Ви постійно прораховуєте реакцію партнера

Перед кожним серйозним розмовою ви замислюєтеся, що і як саме буде краще сказати, і заздалегідь переживаєте, що вам дадуть відповідь? Це означає, що ви занадто сконцентровані на тому, щоб партнер завжди відчував себе добре, наперекір власним інтересам.

2. Ви всьому знаходите виправдання

Ви багато можете пробачити і зрозуміти. Навіть коли ігнорують ваші інтереси, грубо нав'язують свої бажання або навіть ображають вас. Ви спочатку ображаєтеся, але потім знаходите компроміс з собою. Якщо в глибині душі ви розумієте, що живете у брехні, згадайте про самоповагу і змініть ситуацію. Гірше, якщо ви настільки розчинили в комусь межі своєї особистості, що вже не віддаєте собі в цьому звіт.

3. Ви руйнуєте своє здоров'я

Численні дослідження показують, що в нещасливих шлюбах у людей погіршується фізичне здоров'я. Якщо власна сім'я перетворюється в джерело негативних переживань, ми починаємо страждати від хвороб серця, високого кров'яного тиску і депресій. Любов робить людей здоровішими і щасливішими. Якщо ви зараз нещасливі у відносинах, це руйнує здоров'я.

 4. Ви втрачаєте себе як особистість

Коли ви йдете на нескінченні компроміси і обмежуєте свої інтереси, ви немов виключаєте себе з відносин. Ви як самостійна особистість, зі своїми бажаннями і потребами, зникли, поступившись місцем іншій людині.

5. Вам самотньо

Ви не можете поділитися з партнером тим, що вас глибоко хвилює, і вважаєте за краще тримати це в собі. Ви знаєте, що не отримаєте від нього підтримки. Ви навіть не можете поговорити про те, що ваші стосунки давно дали тріщину, і намагаєтеся ліквідувати її власними силами.

Вихід із ситуації

Перше і єдине, що потрібно знати про проблему стосунків між чоловіком і жінкою, — це те, що такої проблеми не існує. Взагалі. Все, що люди приймають за проблеми в стосунках, не більше ніж прояви їх власного внутрішнього неблагополуччя, що складається з сотень і тисяч невирішених психологічних проблем. У процесі спілкування двох людей в парі їх проблеми починають резонувати одне з одним і в результаті сплітаються у величезний вузол, поки його маса не стане критичною для когось з партнерів.

Людина не може побудувати з будь-ким стосунки більш здорові, ніж її стосунки з собою. Якщо у стосунках виникли проблеми, безглуздо сподіватися, що ви зможете змінити партнера або навчитися ним керувати.

Єдине, на що можна і потрібно сподіватися — це розібратися в собі і вирішити свої власні проблеми, і ось це вже дійсно реальне завдання, яке точно так чи інакше вирішить проблеми в стосунках. 

Читайте також:

Кохання чи залежність: коли почуття приносить шкоду?

«Один сидить над чашею кар'єра та охороняє іншого». Історія пари алабаїв з хепі ендом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Nord Kirsten

    Как по мне, прекрасная статья, что-то добавить сложно и комментировать излишне. Однако, все же нет ответа на вопрос "а что делать?". Что делать, если "поджимает время", а чувства так и не приходят, нет того самого человека, с которым было бы то самое счастье, а не только лишь компромиссы. Это в 20 и даже 30 можно быть категоричным и ждать алые паруса, но если часики тикают, то большинство даже не думает, а подсознательно ввергается в безрыбный членистоногий омут. В конце концов не бывает же идеальных людей, чувств и отношений, компромисс – это нормально, другое дело, как часто на него приходится идти и оценивается ли это, идет ли на компромисс партнер, и, наверное, самое главное, умеют ли люди говорить об этом.
  • Торонтуй

    В хате пожар, а у них е*ля на уме!)))
  • Adme

    Боротися повинні обоє  -- якщо між ними така сильна любов..Інакше не треба намагатися ,коли один із них не хоче
  • Swrg

    Да, давайте поговорим и обсудим эту тему
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up