Одне питання. Як подати на розлучення?

Одне питання. Як подати на розлучення?
  • Подати заяву про розлучення можна у дві інстанції – до РАГСу або до суду. 
  • З якими документами туди звертатися та скільки часу займає розлучний процес?
  • Відповідаємо на питання читачів.

Існує два способи розірвання шлюбу. За спільною заявою подружжя або з ініціативи чоловіка або дружини. Щоб почати розлучний процес, подавати заяву можна або у РАГС, або до суду. І до цієї заяви треба докласти ось такі документи:

  • свідоцтво про шлюб,
  • паспорти подружжя.

У яких випадках заяву про розлучення подають до РАГСу?

  1. Якщо подружжя прийняло спільне рішення про розлучення.
  2. Якщо у них немає дітей, або вони вже повнолітні.
  3. Якщо дружина не вагітна
  4. Якщо другий із подружжя визнаний безвісти зниклим або недієздатним.

Звертатися треба до РАГСу за місцем реєстрації (прописки) одного з подружжя. Якщо бажання розлучатися обопільне, чоловік та жінка заповнюють єдиний документ. З моменту його подачі минає місяць, і якщо ніхто не відкликав заяви про розлучення, шлюб розривають у визначений час. Працівники РАГСу одразу повідомлять, коли парі прийти на реєстрацію розлучення.

Відкликати заяву про розлучення без жодних негативних наслідків можна протягом випробувального місяця. Якщо хтось із подружжя змінив рішення – має знову прийти до РАГСу.

Відео дня
blockquote>

Якщо хтось не може з’явитися до РАГСу для оформлення спільної заяви про розірвання шлюбу, то він повинен заповнити свою частину документу, завірити справжність підпису в нотаріуса. Подає в офіційний орган документи друга сторона. У такому випадку, крім заяви, свідоцтва про шлюб та паспортів, вона має надати документ, який підтверджує поважність причини неявки другого з подружжя.

Подати заяву про розлучення у РАГС можна одноосібно, якщо чоловіка/дружину визнали недієздатним або зниклим безвісти. Тоді у названу інстанцію треба принести щей документ про це: копію судового рішення або витяг з нього.

У яких випадках заяву про розлучення подають до суду?

  • Якщо в сім’ї виховуються неповнолітні діти.


До спільної заяви до суду про розлучення треба описати причини розірвання шлюбу та надати також свідоцтво про народження кожного зі спільних дітей. Перед тим краще укласти договір про виховання та забезпечення дитини після розірвання шлюбу батьків і надати його разом із заявою про розлучення.

Договір про утримання дітей не будуть вимагати, якщо подружжя заявить, що воно самостійно досягло згоди щодо всіх спірних питань.

Якщо хтось проти розлучення?

Кожний управі самостійно ініціювати провадження про розірвання шлюбу. Але тут вже без юриста не обійтися, бо треба розділити майно, визначити місце проживання дитини, підняти питання аліментів... 

Для примусового розлучення доведеться готувати значно більше документів, ніж у випадку, коли розлучний процес починають за згодою і чоловіка, і жінки. Тож, щоб процес розірвання шлюбу не затягувався, краще порадитися з правниками, які паралельно треба подавати позови (про поділ майна, про стягення аліментів).

Коли заяву про розлучення не приймуть?

  1. Якщо дружина вагітна,
  2. Якщо у пари є дитина до 12-місячного віку.

Винятки:

  • розірвання шлюбу ініціюється стороною, яка потерпала від незаконних дій чи насильства з боку іншого з подружжя,
  • підстава розлучення – негативна поведінка по відношенню до дитини.


Скільки коштує розлучитися?

Розмір державного мита при розлученні через РАГС – менше 10 гривень.

Судовий збір за подання заяви про розірвання шлюбу в 2017 році складав 640 гривень.

Із послугами юриста вартість розлучення обійдеться у тисячі гривень. До 4 тисяч, якщо процес не складний.

Про те, як вирішити питання аліментів, можна прочитати в матеріалі «Одне питання. Що робити, аби діти після розлучення отримували аліменти?». Нещодавно, нагадаємо, Верховна Рада прийняла законопроект, яким посилила відповідальність батьків за несплату аліментів. Більше про зміни – у статті «Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять».


Читайте також:

Одне питання. Що робити, аби діти після розлучення отримували аліменти?

Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять

Одне питання: Де можна зробити щеплення від грипу зі знижкою 50 відсотків?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Пупкин Вася

    Хорошее дело ,,Браком,, не назовут )
  • Daily

    а зачем было начинать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up