Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять

Нові правила вибивання аліментів: відберуть водійські права, зброю і посадять
  • Готуються зміни до закону про ухилення від виплати аліментів на утримання дітей.
  • Тепер неплатників можуть позбавити водійський прав і не тільки.
  • Яких змін до «аліментного» законодавства варто чекати?
  • Редакція розібралася в законопроекті та запитала в експерта, навіщо такий потрібен.

Тих, хто не хоче платити за утримання своїх дітей після розлучення, треба змусити. Рада прийняла законопроект №7277, який передбачає примусове стягнення заборгованості з виплати аліментів. Нові норми настільки суворі, що розлучені татусі не на жарт налякалися.

Один з таких, шоумен Антін Мухарський, відреагував на нововведення протестом у стилі ню: вийшов просто голяка на сніг під приміщення суду. Мовляв, якщо колишня дружина телеведуча Сніжана Єгорова тепер тільки захоче, то зможе залишити його навіть без трусів.

Бо державні виконавці після запровадження нововведень без рішення суду можуть забороняти боржникам виїздити за кордон, їздити на машинах чи мати зброю. Ще колишнім стане легко відправити неплатника на виправні роботи чи навіть до тюрми...

Відео дня

Чи все так страшно?

У пояснюваній за законопроекту читаємо думку авторів: панькатися зі злісними неплатниками аліментів не варто, бо станом на 1 вересня цього року у виконавчій службі знаходилося майже 550 тисяч документів про стягнення грошей на утримання дітей. І майже кожен п’ятий випадок – це систематична несплата. 

«Недосконале законодавство дозволяє недобросовісним батькам ухилятися від виконання своїх обов’язків, а це – пряма загроза для нормального життя дитини «ухилянтів», – констатують автори законопроекту.

Для того, щоб змусити платити, нардепи пропонують цілий ряд санкцій. Наприклад, спрощують можливість державним виконавцям зробити вас невиїзним за кордон. Для цього досить мати заборгованість по виплаті аліментів за 6 місяців і більше. Зараз обмеження виїзду теж є, але воно приймається тільки за рішенням суду.

Такого ще не було

Нардепи придумали й нові каральні заходи. Вони вирішили: раз платники аліментів у більшості – це чоловіки, то треба їх позбавити «хлопчачих цяцьок», аби платили справно.

І тепер, якщо борг по аліментах «висить» більше шести місяців, батька можуть позбавити права водіння авто (на 3-6 місяців або повного погашення заборгованості) чи заборонити йому користуватися наявною зброєю і навіть ходити на полювання.

Щоправда, ці покарання не будуть застосовувати до людини, яка заробляє одним із названих видів діяльності. Наприклад, працює водієм чи змушений пересуватися на машині через інвалідність або по професії володіє пістолетом.

Далі – гірше

Законопроект пропонує також карати боржників соціальними роботами. На такі будуть примусово направляти неплатника аліментів, якщо більше у нього відібрати нічого. Вид робіт та їх тривалість визначають органи місцевої влади, але закон встановив рамки – від 120 до 240 годин.

Оплачувати соціальні роботи мають за затвердженим державою почасовим тарифом. На наступний рік тариф ось який: 22 гривні 40 копійок за годину. Зроблені гроші перераховуватимуть дитині. А не вийдеш на роботи – проведеш 15 діб за гарами.

Для найупертіших «ухилянтів» від обов'язку утримувати дитину грішми передбачили покарання у вигляді 1 року виправних робіт чи обмеження волі. Якщо людину судять за ухилення від виплат повторно, то покарають удвічі, а той утричі суворіше – присудять від 2 років виправних робіт та до 3 років обмеження волі. 

Плюс бонус

Громадяни, які систематично не платять за свою дитину, ризикують не тільки стати невиїзними або не потрапити на полювання. Їх можуть позбавити частини батьківських прав. У аліментника-боржника не питатимуть дозволу на виїзд його дитини за кордон. І рішення, наприклад, про лікування, зможе одноосібно приймати той дорослий, з яким живе неповнолітній.

Вінницькі адвокати кажуть, що часто стикалися з сімейними спорами, коли батько принципово не дає дозволу на виїзд дитини за кордон. Аби насолити жінці, яка в судовому порядку відсудила в нього аліменти. Тепер, мовляв, все справедливо. Не платиш за утримання дитини – не береш участі в її житті узагалі.

Із цим сперечаються правозахисники. Вони вже сказали, що законопроект порушує права дитини. Чим? Тим, що батьки в її вихованні мають бути задіяні далеко не одними грішми, а законопроект передбачає позбавлення можливості спілкуватися з дитиною після розлучення тому з батьків, хто систематично не платив аліментів.



Питання до юристів

Як перестрахуватися від можливих обмежень? Юристи кажуть: просто належним чином виконувати свої обов’язки утриманню дитини. А ще – радять детально прописувати угоду про аліменти в процесі розлучення, щоб не було різночитань. Варто у деталях узгодити питання допомоги, щоб не було підстав для зловживань як з боку платника, так і з боку людини, яка відсудила аліменти.

Нагадаємо, що у стягувача є можливість звернутися до поліції з заявою на невиплату допомоги по утриманню дитини через три місяці заборгованості.

А на скількох вінничан зараз є матеріли в правоохоронців? У відділі комунікацій обласного управління Нацполіції сказали, що мають тільки 2 кримінальні провадження про ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.
 

Гроші на утримання - це був клопіт тих, із ким живе дитина

Тетяна Соляр, адвокат:
– У боржників зараз є багато умов, за яких вони можуть уникати оплати аліментів. Він/вона можуть сплачувати значно менше коштів в місяць, ніж призначено судом, і за це їм нічого не буде. Знаючи це, стягнути аліменти було майже неможливо і, як прожити дитині на мізерні кошти, також не зрозуміло. Це був клопіт тих, із ким живе дитина. Нові правила полегшать стягнення необхідної суми аліментів, так як і обмеження виїзду за кордон, і обмеження права на водіння, і навіть арешт на 15 діб будуть більше стимулювати боржників до виконувати свій обов’язок по сплаті коштів на утримання дитини.


Читайте також: 

Нове покарання за насилля в сім’ї. Скільком вінницькими тиранам світить в’язниця?

Що страшного у законі про тварин? Норми, обов'язки та штрафи в інфографіці
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Андрей Фасуляк

    Мне вот интересно, какого здесь трут комментарии? Я зашел почитать реакцию людей на описанную в статье ересь, а комментарии удалены.
  • Николай Энэми

    Я одного не пойму при чем тут права?
  • Oleksandr Stoliarov

    А які нововведення щодо рівноправ"я обох батьків на дітей. Чи це нормально коли в 99% дитину віддають матері, хоч вона може бути бомжом чи алкоголіком?
  • Питання

    А які нововведення щодо колишніх дружин, які ховають дітей від батьків?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up