З вишивкою з Вінниччини і всіх областей. Чим вражає сукня, у якій українка виступить на «Міс Всесвіт»?

З вишивкою з Вінниччини і всіх областей. Чим вражає сукня, у якій українка виступить на «Міс Всесвіт»?
  • Над приголомшливою сукнею «Вишитий код України», що важить більше 15 кілограмів, працювали 10 майстрів.
  • А корсет вбрання, як данину поширеному в Україні мистецтву лозоплетіння, сплели з натуральної лози.
  • Згадуємо, як саме вінничанки вісім років тому задали тренд на автентичні національні костюми представниць України на всесвітньому конкурсі.

Вже у наступну неділю, 12 грудня, в Ізраїлі у місті Ейлат пройде фінал 70-го конкурсу краси «Міс Всесвіт», на якому за головну корону боротимуться представниці 80-ти країн.

Україну цьогоріч представить «Міс Україна Всесвіт-2021», 27-річна Анна Неплях із Дніпра. Чотири дні тому до Ізраїлю красуня полетіла із сімома валізами, а вчора представила національний костюм, у якому постане на конкурсі.

Знаки роду і символізм — у кожній деталі

Оскільки у одному образі представлені різноманітність, багатство та унікальність вишивки всіх регіонів України, костюм так і назвали «Вишитий код України».

Відео дня

Авторкою ефектної сукні стала дизайнерка Наталія Шевчук, а загалом над створенням всіх елементів костюму трудились понад 10 майстрів: швачки, вишивальниці, майстриня з лозоплетіння і навіть майстер з металу. 

Загальна вага костюму — понад 15 кілограмів. У кожній деталі — символізм.

Щоб віддати данину поширеному в Україні мистецтву лозоплетіння, корсет сплели з натуральної лози.

Наплічна конструкція, що символізує рушник у процесі вишивання, представлена у формі гігантського п'яльця зі стрічками та квітами, які зазвичай вплітають в українські вінки. Це маки, мальви, барвінок, гілля калини та справжні колоски.

А каркасна спідниця прикрашена 25 п'яльцями з вишивкою традиційних орнаментів, що притаманні кожній області України, включаючи нашу Вінниччину, Донбас та Крим.

— Залежно від історичного регіону України, орнаменти вишивок відрізняються деталями, кольором та власною унікальною технікою створення, — говорить про костюм дизайнерка. — Майстрині у процесі вишивання закладають у свій виріб не лише красу, а й символьний зміст, знаки свого роду.

Тренди на костюми зі змістом задали вінничанки

Нагадаємо, вісім років тому Україну на конкурсі «Міс Всесвіт-2013», що проходив у Москві, представляла вінничанка Ольга Стороженко. У фіналі вона увійшла у ТОП-10.

І саме починаючи з того року до шоу національних костюмів українки нарешті почали ретельно готуватися, виходячи у автентичному вбранні, що дійсно відображає українські традиції і культуру, а не просто є креативом, причому далеко не завжди вдалим, як було у попередні роки.

Стильну сукню-вишиванку з традиційними червоними і чорними квітами для Ольги Стороженко тоді зшила вінницька дизайнерка, власниця «Інтершику» і бренду «RUTA» Людмила Бушинська.

Національний костюм вінничанки називався «Калина червона». Він був прикрашений вишивкою-оберегом на рукавах, інкрустованою каменями Сваровськи. Поверх вишиванки була одягнена традиційна українська плахта, пояс і низ якої також були декоровані вишивкою й каменями. На голові вінничанки красувався вінок із квітів і ягід, а на шиї — авторське намисто зі срібла й дорогоцінних каменів, з перлами, цирконієм і вкрапленнями муранського скла.

Рік потому вінницька дизайнерка Людмила Бушинська працювала над унікальним вбранням і для наступної представниці України на «Міс Всесвіт-2014» Діани Гаркуші, яка у результаті посіла третє місце і отримала звання «Віце-Міс Всесвіт-2014».

Оскільки в Україні у той рік розпочалась війна на Сході, у костюмі «Наречена війни» Людмила Бушинська відтворила всі жахи, з якими Україні довелося зіштовхнутися з початку 2014 року.

— Я хотіла привернути увагу всієї громадськості, світу, завдяки такому прекрасному конкурсу як «Міс Всесвіт», тому що цей конкурс пропагує красу і мир. І я переконана, що саме краса, любов і вміння цінувати життя, як дар Божий, рятує нашу планету від повного знищення, — говорила тоді, розповідаючи про ідею костюму, Людмила Бушинська. — Це навіть не заклик, а крик душі всіх дівчат — не забирайте наших хлопців і не посилайте їх на смерть! Нехай буде мир і любов! Нехай військові направляють свої бойові таланти у мирні проекти. Ще раз прагну підкреслити — в Україні війна! І це факт! І от так сьогодні виглядає наречена. У неї була любов, плани на майбутнє і бажання радіти життю. І зараз вони обсипалися, як ці маки. А біле вбрання перетворилося на чорне.

Цей національний костюм справив неабияке враження на суддів, що додатково підсилила смілива промова представниці України Діани Гаркуші, яка на сцені конкурсу закликала світ звернути увагу на те, що відбувається в Україні.

Як до 2013 року виглядали національні костюми представниць України — судіть самі.

«Міс Україна Всесвіт-2012» Анастасія Чернова
«Міс Україна Всесвіт-2011» Олеся Стефанко
«Міс Україна Всесвіт-2010» Анна Пославська
«Міс Україна Всесвіт-2009» Христина Коц-Готліб

До 11 грудня можна голосувати за українку

Фінал «Міс Всесвіт-2021» транслюватимуть у ніч з 12 на 13 грудня о 02.00 за київським часом.

А вже зараз кожен може підтримати цьогорічну представницю України Анну Неплях, проголосувавши за неї у офіційному мобільному додатку конкурсу.

Голосування закінчиться 11 грудня о 12.00. Переможниця голосування пройде у півфінал конкурсу — ТОП-20.

Щоб проголосувати за Анну Нетлях, завантажте офіційний додаток конкурсу Miss Universe у App store або Google Play.  

Перший голос безкоштовний. Повторно можна проголосувати, придбавши додаткові голоси на сайті vote.missuniverse.com. Вартість додаткових голосів: 1$ за 3 голоси, 4.99$ за 15 голосів, 9.99$ за 40 голосів, 19.99$ за 85 голосів і максимальна сума — 199.99$ за 1000 голосів.

 

Читайте також:

На Миколая Вінницю чекає містика Гоголя і вистава-свято від одного із найстаріших театрів України

Тато банкір, коханий ІТ-шник. Переможниця «Міс Україна 2021» Олександра Яремчук розповіла про себе

Попелюшка з Рахнів Лісових. Ведуча «Танців з зірками» Іванна Онофрійчук вийшла заміж за мільйонера

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Zesraka Zelena

    калицтво  мозку!!.цыкаво а выпадково в неи нема  родственникив  в держорганах.тоди  було ясно видки цей потриотизм.бо если бы в неи ця  держава  отобрала  бы  щось руками минтив  в 90-х  вряд ли вона  заним.цею бредятиною.
  • Діна Бородата

    Лице гарне,дурні мозги...
  • Sergej Jager

    Ідіотизм у всій своїй красі.
  • Виталия Ролинская

    Желаю победы

keyboard_arrow_up