Від малюків до пенсіонерів: де у Вінниці можна пограти у настільний теніс?

Від малюків до пенсіонерів: де у Вінниці можна пограти у настільний теніс?
  • У настільний теніс пробували грати майже всі. Переважно у юності.
  • Але мало-хто знає, що у Вінниці на тренування із цієї захоплюючої гри (причому безкоштовні!) приймають не лише дітей, але й людей середнього і похилого віку.
  • Про це «20 хвилинам» розповів діючий тренер Вінницького кооперативного інституту Олександр Жарик, в минулому – багаторічний голова обласної федерації настільного тенісу.

Настільний теніс – один з найпопулярніших видів спорту в усьому світі як за кількістю учасників, так і за кількістю країн, де він розвивається. Міжнародна федерація настільного тенісу налічує понад 200 країн та входить до трійки провідних світових федерацій за цим показником.

Після невеликого затишшя настільний теніс знову повертається в наше життя – з кожним роком його популярність і доступність зростає. Столи встановлюються у парках, у дворах, в школах і університетах, а аматорський інвентар вигідно відрізняється своєю низькою ціною у порівнянні з іншими видами спорту. В настільний теніс може грати будь-яка людина, практично без обмежень за віком, станом здоров'я та фізичної готовності.

У Вінниці відкриті тренування із настільного тенісу проходять на базі національного технічного університету. Там два дні на тиждень займаються студенти, ще два дні – всі охочі.

Відео дня

Юними тенісистами опікуються і у Вінницькій  МДЮСШ № 1. Тренування із ними відбуваються на базі загальноосвітньої школи № 16 і у кооперативному інституті – напевно, головній «оазі» для вінницьких любителів пінг-понгу.  

— У залі кооперативного інституту настільним тенісом займаються і діти, і дорослі. Маємо десять столів, нам вистачає. Всі тренування є безкоштовними, незалежно від віку, статі і рівня підготовки,— інформує Олександр Жарик.

Із Кропивницького, Полтави, Донецька

Нині наставник набрав групу наймолодших гравців – віком 5-7 років. Вони поки що тренуються по годині. Але вже є діти молодшого шкільного віку, які показують непоганий рівень гри і є досить перспективними.

-У п’ять років діти лише навчаються тенісу. Але ось у сім років вже є школярі, які «молотять» на хорошому рівні, – продовжує Олександр Жарик.      

Поруч із дітьми тренування у кооперативному інституті відвідують дорослі різного віку, включаючи пенсіонерів. Найстаршим серед них є 71-річний кандидат у майстри спорт України Володимир Корягін. Він разом із 89-річним братом, також тенісистом, переїхав на неокуповану частину України із Донецька. Той також грає, лише у Харкові, де мешкає. В  дорослій групі також тренується заслужений тренер України із веслування, 67-річний Олександр Ткачов.

— Нерідко на тренування приїздять спортсмени із районів – Могилева-Подільського, Жмеринки, Немирова тощо. Вони відбуваються по понеділкам, вівторкам і четвергам. А щосереди проводимо тренувальні турніри, де грають всі охочі – діти і дорослі.  У них беруть участь й спортсмени й інших областей – із Кропивницького, Полтави, Донецька. Граємо зазвичай із 17-ї до 21-години,  —  продовжує пан Жарик.

В турнірах, як правило, призів немає. Вони проходять заради задоволення учасників, серед яких визначається чемпіон. Інколи призовий фонд надає голова Вінницької обласної організації спорттовариства «Україна» Василь  Софина.

Пандемія вплинула на масовість  

Олександр Жарик навчає техніці гри як дітей, так і дорослих. Причому деяких практично із «нуля». Зрозуміти, чи є у початківця здібності до настільного тенісу, одразу непросто. У одних спочатку не виходить, у інших буває все чудово, а що буде далі – сказати складно.

— У нашому виді спорту перше враження щодо гри початківця часто-густо буває хибним. Тому тренеру варто бути дуже обережним із висновками, — наголошує Олександр Жарик.

Останні два роки через пандемію і карантин вінницькі тенісисти не брали участі у всеукраїнських змаганнях. Були проблеми і з відвідуваністю тренувань.

­— Через пандемію під час карантину ми втратили приблизно половину учнів. Батьки боялися пускати їх на заняття. Тому довелося набрати нових вихованців, батьки яких не бояться пускати дитину на спорт, —  пояснює Олександр Жарик. — Водночас останнім часом не бачимо на тренуваннях й багатьох дорослих, які грають у настільний теніс 10 років і більше. Тобто масовість через пандемію коронавірусу взагалі впала. Хоча учні потроху починають повертатися.   

Переваги виду спорту                        

Настільний теніс приносить його прихильникам велику користь.

— В першу чергу це – здоров’я! Також у прихильників нашої гри покращується витривалість, швидкість тощо. Настільним тенісом залюбки займаються й представники інших видів спорту, адже він слугує відмінним релаксом і допомагає розслабляти м’язи. Приміром, боксери, важкоатлети тощо, —  наголошує  Олександр Жарик.   

Всі плюси гри у пінг-понг:  

1.Зміцнення серцево-судинної системи;

2. Добрий зір;

3. Зміцнення м'язів і гнучкість суглобів;

4.Сила, спритність, швидкість реакції;

5.Координація рухів і тренування вестибулярного апарату;

6.Схуднення і підтримка спортивної форми;

7. Розвиток оперативного та аналітичного мислення;

8.Стресостійкість і самоконтроль;

9.Сила волі і самодисципліна;

10.Висока зосередженість і концентрація уваги;

11. Емоційна розрядка, зняття синдрому хронічної втоми.  

Виходить, займатися настільним тенісом – це не тільки приємно, але ще й корисно для здоров'я!

Де тренуватися?

Записатися на тренування можна у Вінницькому кооперативному інституті (097-318-38-78 - тренер Олександр Михайлович Жарик), МДЮСШ № 1 (0432-671-247) і на кафедрі фізичного виховання ВНТУ (0432-56-08-48).   

Читайте також: 

Тут навчать влучати «у яблучко». Початківців на кульову стрільбу прийматимуть із вересня
Із початківців — у чемпіони світу. Де у Вінниці виховують майбутніх зірок шашок
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up