Із початківців — у чемпіони світу. Де у Вінниці виховують майбутніх зірок шашок

Із початківців —  у чемпіони світу. Де у Вінниці виховують майбутніх зірок шашок
Дмитро Мариненко із учнями
  • Шашки – не така проста гра, як здається на перший погляд. У ній багато таємниць, які самотужки, без тренера, опанувати складно. Їх початківцям розкривають у міській спортшколі № 6, де запущено справжній «конвеєр» із підготовки чемпіонів світу і Європи.
  • Серед трьох вінницьких тренерів із шашок найвідомішим є Дмитро Мариненко, який розкриває читачам «20 хвилин» свої секрети підготовки майбутніх зірок.
  • Це людина із обмеженими фізичними можливостями, але гострим розумом і відмінним педагогічним талантом.    

Тренер - чемпіон

Дмитро Мариненко — заслужений тренер України, заслужений майстер спорту. Також він є чудовим шашкістом-практиком. Приміром, цього літа Дмитро у Рівному здобув золото на чемпіонатах України (по «Інваспорту») у класичних та швидких шашках. Таким чином він вчергове отримав путівки на чемпіонати світу і Європи серед спортсменів із вадами опорно-рухового апарату, які раніше неодноразово вигравав.      

Дмитро Мариненко працює тренером у МДЮСШ № 6, але викладає шашки на базі школи-гімназії № 23.

— На свої тренування я приймаю із будь-якого віку. Було б бажання займатися, за великим рахунком. Мета початківців може бути різною: досягти висот, вдосконалити свій рівень, стати розумнішим, – каже Дмитро Мариненко.

Відео дня

Якщо батьки хочуть, щоб дитина стала чемпіоном світу чи Європи, бажано записувати її на шашки в 6-8 років, максимум у 9.  А ось для занять для загального розвитку таких обмежень немає.

Дмитро Мариненко у Вінниці підготував трьох чемпіонів світу та Європи у різних категоріях — Дениса Шкатулу, Сергія Юрченка і Василя Пікіняра. Раніше він працював тренером у Дніпропетровську, де виховав аж чотирьох чемпіонів світу.

 — Досягти рівня чемпіона світу серед дітей реально за три роки тренувань. Адже міжнародні змагання проводяться у різних категоріях – до 8,10 і 13 років. Проблем із досягненням міжнародних висот немає, було б бажання. При цьому я дітей особливо не навантажую. За рахунок того, що правильно їх вчу, талановиті швидко досягають гарних результатів. Якщо ж таланту бракує, можна дуже багато працювати і нічого не досягнути, —  ділиться Дмитро Мариненко.

Секрет успіху

Тренер каже, що його провідні вихованці не дуже напружуються.

— Якщо, приміром, гімнастки щодня тренуються по 3-4 години, то мої шашкісти добре, коли займаються по годині тричі на тиждень. Головне – це правильна постановка тренувальної роботи. Тоді можна обійтися і без домашнього завдання, яке діти не дуже люблять виконувати. Натомість ми обов’язково повторюємо вивчений матеріал і позиції, —  продовжує наставник.

Дмитро Мариненко каже, що його головний секрет – в серйозному ставленні до своєї роботи, індивідуальному підході.

— Колись у Запоріжжі я бачив близько 15 юних шашкістів, які розв’язували на листочках комбінаційні задачі. Натомість в цей час тренер пішов палити. Тобто він особливо не напружувався. Із цієї групи може «виплисти» один талант, але, скоріше за все, це буде лише випадковістю, —  пояснює вінничанин.

Методика Дмитра Мариненка заснована на вивченні в першу чергу позиційної гри. Це набагато важче, бо в цьому випадку необхідно багато уваги приділяти кожній дитині окремо. Але такий нестандартний підхід дає гарний результат.

— Моя учениця Олена Смірнова, чемпіонка України, у десять років позиційно перегравала досвідчених ветеранів. Суперники пенсійного віку набагато краще знаходили комбінації, але в них не було комбінаційної школи гри, що є суттєвим недоліком. Бо їх ніхто ніколи цьому не вчив, —  пояснює Дмитро Мариненко.

Онлайн чи оффлайн?

Відомий тренер приймає на заняття не лише молодшокласників. Для нього важливо, щоб майбутній шашкіст був розумним, мав здібності. Визначає він це швидко.

— Я визначаю, чи може початківець з часом досягти хороших результатів за 15 хвилин. Для цього ставлю на дошку певні позиції і дивлюся, як дитина на них реагує чи вирішує. Підлітків приймаю також. Але із ними буває проблема в тому, що за рік-два можуть закінчити школу і закинути шашковий спорт. До мене можуть походити на тренування й охочі дорослі, бо нікому не відмовляю, — інформує Дмитро.    

Дмитро Мариненко запрошує займатися шашками і початківців з інвалідністю. В цьому є не лише розвиваюча, але й спортивна складова.  Бо серед шашкістів з особливими потребами регулярно проводяться окремі відкриті змагання – чемпіонати України, Європи і світу.          

Чемпіонати у Вінниці зазвичай проходять на базі   МДЮСШ № 6. У часи пандемії можна спробувати свої сили й на ігрових платформах в Інтернеті. Дмитро Мариненко рекомендує такі  сайти для гри: польський «Курнік», популярні російськомовні «Гамблер», «playОК» тощо.  

— Але при цьому треба враховувати рівень суперників, які грають на тому чи іншому сайті. Приміром, на сайті «Гамблер» багато дуже сильних шашкістів, навіть гросмейстерів. Це може відбити бажання взагалі вивчати шашки. Початківцям раджу спробувати «Курнік», який  відвідують гравці різного рівня. А взагалі дітям цікавіше грати «вживу», ніж онлайн. В загальноосвітній школі вони й так напружуються із онлайн-уроками, —  завершує Дмитро Мариненко.  

      

 Де займатися?

Тренування із шашок у Вінниці відбуваються на базі школи № 23 (Вишенька, 096-228-18-82 — тренер Дмитро Мариненко ) і МДЮСШ № 6 (вул. Театральна, 24, тел. 67-54-87, 67-01-46).

 

Читайте також:

Дев’ятиразовий чемпіон світу із гирьового спорту тренується у залі, який облаштував у власному будинку

Її вага 43 кг, а штовхає 50: про тендітну вінницьку штангістку Тетяну Вітвіцьку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up