Тут навчать влучати «у яблучко». Початківців на кульову стрільбу прийматимуть із вересня

Тут навчать влучати «у яблучко».  Початківців на кульову стрільбу прийматимуть із вересня
Тир «Динамо» просто неба
  • Вінниця є одним із центрів розвитку кульової стрільби в Україні. Тому початківці в нашому місті займаються не лише для загального розвитку, але й мають неабиякі спортивні перспективи.
  • Як повідомив 20minut.ua президент Вінницької обласної федерації кульової стрільби і водночас директор обласної профільної спортшколи Віктор Щерба, новачків на тренування прийматимуть із вересня.
  • А поки пропонуємо ознайомитися із нюансами цього цікавого і корисного виду спорту.         

Вінниця останнім часом стала містом «паломництва» відомих стрільців з різних регіонів. Ми завітали на тренування юніорської «синьо-жовтої» команди стрільців. Під час двотижневого збору вона готувалася у тирі «Динамо», що на Старому місті, до чемпіонату Європи у Хорватії. Команда складалася з 11 спортсменів — зі Львова, Вінниці, Одеси, Черкас і Києва.      

— Нині лише у Вінниці можна потренуватися в стрільбі із малокаліберної зброї просто неба. Тут відбуваються всі чемпіонати України і тренувальні збори із цього виду, — нагадала старший тренер юніорської збірної країни з кульової стрільби Альона Федорова.     

Вона на тренуванні активно використовувала індивідуальний підхід. З кимось із вихованців жартувала, з іншими була більш суворою. Тому робота «кипіла», якщо так можна сказати про найбільш холоднокровних і витриманих з усіх спортсменів — стрільців.

Відео дня

У мальовничій місцевості

Тренування у відкритому тирі «Динамо», де цього разу займалися виключно дівчата-«збірниці», тривало загалом близько п’яти годин. Включаючи підготовку і «холосту» стрільбу. А головне — спортсменки виконували протягом двох годин і 45 хвилин 120 залікових пострілів із трьох різних положень. Зокрема, із коліна, стоячи, лежачи.

Все це стандартно, як і передбачено на змаганнях. В залежності від поставленої тренером задачі стрільці витрачали час на кожну вправу на свій розсуд.

Місцевість на стрільбищі «динамівців» — мальовнича. Біля електронних мішеней — скелі, поруч зеленіє травичка. А неподалік розкинувся Південний Буг.

Водночас є й певні складнощі, пов’язані із примхами природи. Із одного боку відкритого тиру — стіна, від якої відбиваються пориви вітру. Під час цього тренування він постійно змінював напрямок, і прицілюватися було дуже непросто.

Коли стихне вітер

Деякі спортсменки намагалися перечікувати, коли вітер стихне, інші — коли він набуде певного напрямку. Слідкувати за цим допомагали два ряди прапорців, розташовані на відстанях 10 і 35 метрів від стрілецьких позицій.     

І 19-річна майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка України і призерка міжнародних змагань Валерія Сідоренко (Київ) почала із положення «стрільба із коліна». Використала рекомендацію тренера, адже це одна із найскладніших вправ. 

— Із таким сильним вітром зустрічаюся нечасто. Адже в Києві немає відкритого тиру. На стрільбищі просто неба також інше освітлення, ніж у закритому. Але до всього можна адаптуватися! Ми всі раді, що у Вінниці є такий тир просто неба. Також подобається, що поруч — скелі і річка; можна у вільний час піти на риболовлю, — сказала Валерія Сідоренко.

А 20-річна майстер спорту міжнародного класу Владислава Коваль (Львів) цього разу особливу увагу приділила стрільбі стоячи (40 пострілів залікових і 20 пристрілочних). Це те, що у неї зазвичай гірше виходить. Дівчина водночас випробовувала нову підставку для стрільби (крюк). Владислава у вінницькому тирі тренується майже щомісяця і тому звикла до нього.

— У Львові займаємося поки що лише в закритому тирі. Вінницький тир цілком влаштовує. Але під час змагань через глядачів і суддів тут буває тіснувато. Було б непогано ще додати щитів для стрільби, — висловилася Владислава Коваль.

За сучасними стандартами

Тим часом «збірники»-юнаки поруч в цій же будівлі займалися в 10-метровому тирі, тренувалися із пневматичної зброї. Вони стріляли стоячи із гвинтівки, відпрацьовували техніку. В залік йшло 60 кращих результатів. Це тренування тривало 3,5 години.

Тут займався і один із наймолодших в збірній України, перспективний 16-річний майстер спорту Іван Ткаленко (Одеса). Він повідомив, що виступає у всеукраїнських змаганнях не лише серед юніорів, але й серед дорослих.  

— Сьогодні лише перший день зборів, тому я поки що переважно пристрілююсь, підлаштовуюся до тиру. Після 25-хвилинної розминки спочатку виконував вправи вхолосту. Тобто не стріляв, а лише цілився у мішень. Далі починаю переходити до основних завдань, — розповів Іван Ткаленко (Одеса).

Стрільбище вінницьких «динамівців» обладнано за сучасними стандартами. У відкритому тирі спостерігається перепад горизонту, він знижується від скелі до берегу ріки Південний Буг. Тому для його вирівнювання під час стрільби лежачи використовуються спеціальні лежаки. Для перезарядки облаштовані стійки; там зазвичай знаходяться боєприпаси тощо. До речі, сумка стрільця із гвинтівки важить близько 30-40 кг, а кейс зі зброєю — близько 20 кг. Щоб постійно переносити все це, треба мати неабияку силу і витримку!    

По 10 щитів у кожному тирі

В кожному із двох стрілецьких залів тиру «Динамо» — по 10 щитів. В обох використовуються електронні установки «Сіус» — такі ж, як і на всіх міжнародних змаганнях. За результатами пострілів спортсмени і тренери спостерігають за моніторами. Чотири сенсори аналізують і  відправляють звіт щодо влучності.

— На електронних установках «Сіус» можна на вибір включити різні види тренування. Якщо до них підключити комп’ютер, то там відображатимуться всі постріли в часовому діапазоні. Оператори  таким чином можуть, серед іншого, виявляти і усувати можливі технічні помилки апаратури, що суттєво допомагає спортсменам, — каже Альона Федорова.             

Стрільці після основної частини тренування роблять  перерву. Переодягаються, відпочивають і далі переходять до спортзали бази «Динамо», вона зовсім поруч. Там члени юніорської збірної України виконують загальнофізичні вправи для покрашення сили, витривалості, розтяжки тощо.

Результати зростають  

Головний тренер збірної України з кульової стрільби Олександр Камінський нагадав, що після пожежі на основній стрілецькій базі у Львові в 2019 році почалися пошуки в Україні гідного тиру проста неба. Адже спортсмени мають бути готовими стріляти під час вітру, туману, сонячної погоди тощо. Все це впливає на відхилення від «десятки», і тому необхідно тренуватися у відповідних умовах.

— Ми зупинилися на Вінниці. Місцеве керівництво осередку «Динамо» і влада пішли нам назустріч. В тирах зробили сучасний ремонт, а ми встановили необхідне електронне швейцарське обладнання. Добре, що вінницька база «Динамо» отримала статус олімпійської. Тепер розвиватимемо її спільними зусиллями — НОК України, профільного Міністерства, Федерації стрільби України і місцевої влади, —  сказав Олександр Камінський.

У Львові наразі тренуються спортсмени збірної України зі стрільби із пістолета, у Вінниці — в стрільбі із гвинтівки. В місті над Бугом також проводяться стрілецькі чемпіонати і Кубки країни.

Президент федерації кульової стрільби Вінницької області Віктор Щерба підкреслив, що покращення стрілецької матеріальної бази вже принесло результати для місцевих лідерів.

— Вінницький стрілець Олег Царьков здобув путівку на Олімпіаду в Токіо, а Олексій Денисюк виграв Кубок світу і отримав паралімпійську ліцензію. Робимо все для того, аби ці спортсмени успішно виступили в Японії. За рахунок коштів обласного бюджету Денисюку придбали спортивний пістолет, Царькову — гвинтівку. На «динамівській» базі є всі необхідні стрілецькі дистанції і електронні установки, що дозволяє плідно готуватися до Олімпіади і Паралімпіади, — розповів  Віктор Щерба.

Де займатися?

Тренування стрільців у Вінниці відбуваються на базі Палацу дітей та юнацтва (початкова підготовка), шкіл № 27 і № 22, педагогічного університету і бази «Динамо».  Довідки за телефонами: (096) 355-72-10, (0432) 61-16-00 (заступник директора ОДЮСШ стрільби Олена Климчук).       

 

Читайте також:

З початківців — у чемпіони світу. Де у Вінниці виховують майбутніх зірок шашок

Дуель «хижаків» в Суперлізі: «Леви» реваншувалися у «Вінницьких Вовків», які втратили легіонерів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up