Вінничанку Валерію Якушеву визначили другою серед найкращих волейболісток України 2022 року

Вінничанку Валерію Якушеву визначили другою серед найкращих волейболісток України 2022 року
  • Валерія Якушева лідирувала після першого туру опитування для визначення найкращих волейболісток року, але все ж поступилася капітану національної збірної.
  • Вінничанка є капітаном нашої команди «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ», що лідирує у суперлізі.

Федерація волейболу України провела опитування серед фахівців для визначення найкращого волейболіста і волейболістки країни у 2022 році. В ньому взяли участь експерти, журналісти, тренери та капітани команд Суперліги. Враховувалася й думка вболівальників.  

Вінничани в лідерах

Серед чоловіків із великим відривом переміг капітан національної збірної України Олег Плотницький. Він народився на Вінниччині, але нині грає за клуб міста Перуджа (Італія). Олег набрав 129 балів (20 перших місць, 3 других та 0 третіх + 10 очок від вболівальників). До речі, Олег Плотницький ніколи не виступав за жоден вінницький колектив майстрів. На третьому місці вихованець вінницького волейболу, який нині виступає за «Барком-Кажани» (Львів), Василь Тупчий — 44 очки.

В аналогічному опитуванні серед жінок перемогла діагональна жіночої національної збірної України і турецького клубу Олеся Рихлюк, яка набрала 91 очко (13 перших місць, 6 других та 5 третіх + 5 очок від вболівальників). На другому місці капітан вінницького клубу «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» Валерія Якушева — 75 балів (7-7-4+15). 

Відео дня

— Валерія могла посісти й перше місце, бо лідирувала після першого туру, де опитували вболівальників. Вигравала вона й після другого етапу. Лише після останнього туру, коли була врахована думка тренерів та експертів, Валерія опустилася на другу позицію. Розрив між Олесею Рихлюк і нею у балах виявився невеликим, — каже мама волейболістки і головний тренер «Добродія» Юлія Якушева.  

Пропозиції від закордонних клубів

Тренерка визнає, що перемога в конкурсі 35-річної Олесі Рихлюк є заслуженою, бо вона є авторитетним капітаном національної збірної.

— Водночас дочці лише 20 років, у неї в спорті все попереду. Незважаючи на юний вік, Валерія вже другий сезон є беззаперечним лідером команди «Добродій». Вона отримує багато цікавих пропозицій від іноземних клубів, але залишається в Україні та захищає честь саме вінницької команди, — додала  Юлія Якушева.  

Валерія Якушева вже шість років грає  за «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ». Є найкращим снайпером команди. Дівчина каже, що їй подобається працювати під керівництвом мами, хоча це й велика відповідальність. Як капітан команди, намагається вести партнерок за собою.

Валерія Якушева каже, що разом із командою робить все для того, щоб «Добродій» став лідером суперліги, тому що це вперше в історії вінницького волейболу. Волейболістка хоче з часом перейти на високий рівень. Зокрема, у серйозний європейський клуб. Але поки що для неї пріоритетом є всеукраїнські змагання.  

Плани «Добродія»

Команда «Добродій» наразі лідирує у суперлізі. Водночас наш колектив нещодавно посів високе друге місце в Кубку ліги, поступившись в фіналі «Аланті» (Дніпро) — 0:3.

— Це гідний результат. До цього вінницькі волейболістки ніколи не доходили до фіналу Кубку ліги. Могли й виграти у «Аланти», але Фортуна була не нашому боці у цей день. Тепер прагнемо виграти чемпіонат України, бо завжди ставимо перед собою максимальні завдання. Буде складно, адже Професіональна волейбольна ліга дозволила цього сезону робити дозаявку не до 31 січня, як було раніше, а до 26 лютого. Тому наші суперники будуть підсилюватися гравцями із-за кордону, — прокоментувала Юлія Якушева.  

Попереду ще одне коло суперліги. Після цього пройдуть стикові ігри за медалі. Всі матчі відбуваються на Західній Україні, у Чернівцях. За ними можна спостерігати у прямій трансляції.

-Якщо команда входить до призової трійки суперліги, вона отримує право зіграти в єврокубках. А переможець може зіграти в Європейській лізі чемпіонів. Жіноча волейбольна команда Вінниці ніколи ще не грала в єврокубках. У 2017 році ми посіли в суперлізі друге місце, мали право виступити на європейському рівні, але не змогли знайти внесок за участь у розмірі 250 тисяч доларів США. Тобто багато чого залежить в цьому плані від рівня фінансування, — наголошує Юлія Якушева.        

Започатковується Літня ліга

Тренеру дуже хочеться зберегти команду та потужний ігровий склад й на наступний сезон. Хоча відтік кадрів вже спостерігається. Шість провідних волейболісток «Добродія» поїхали за кордон через війну восени.

В тому, що вінницький волейбольний клуб є провідним в Україні, велика заслуга не лише його тренерів, але й меценатів партнерів.  В першу чергу команді допомагають меценат «Добродій» і обласна влада. Зокрема, перший заступник голови обласної військової адміністрації Наталя Заболотна і керівництво обласного департаменту гуманітарної політики.  

Планується, що наші майстрині волейболу влітку гратимуть і у Вінниці. Це буде Літня ліга, започаткована федерацією волейболу України.

— Вона проходитиме в липні  — серпні цього року. Ігри Літної ігри відбуватимуться у різних містах, в тому числі і у Вінниці. Вони допоможуть гравчиням підтримувати спортивну форму, щоб не було піврічного простою, — каже Юлія Якушева.

Цікаво, що поєдинки Літньої ліги України проходитимуть просто неба, на відкритих майданчиках. Це новий формат для нашої країни.            

Довідка

Валерія Якушева народилася 26 червня 2002 року у Вінниці. Діагональний нападник. Учасниця молодіжного чемпіонату Європи 2022 року.

Донька тренера Юлії Якушевої. Капітан вінницького клубу «Добродій-Медуніверситет-ШВСМ» і молодіжної збірної України (U-21). Найрезультативніша волейболістка української суперліги в сезоні 2021/22.
 

Читайте також:

Півсотні «пішачків», які прагнули пройти у «королеви». Чемпіонат Вінниці серед найменших

Вінницькі клуби «ЯСКО» і «Автофішка» здобули медалі Всеукраїнського футзального турніру у Львові

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Лена Осадчук Мовчан

    Молодець,вітаю!
  • Alla Sidoruk

    Вітаємо!

keyboard_arrow_up