Вінничанина визнали чемпіоном світу через виявлений у російського веслувальника допінг

Вінничанина визнали чемпіоном світу через виявлений у російського веслувальника допінг
  • У 2014 році на чемпіонаті світу з веслування українська команда посіла друге місце, програвши господарям змагань, збірній Росії.
  • Лише днями справедливість була відновлена. Через вживання допінгу російську команду дискваліфікували.

Наша команда у Москві виступала в естафеті 4 х 200 метрів. До неї входило четверо спортсменів, серед них і вінничанин Віталій Голюк. «Золото» виграла російська команда, випередивши українців на понад п'ять секунд.

Пізніше виявилося, що представники країни-агресорки здобули перемогу нечесно. У допінг-пробі одного з членів російської четвірки (Миколи Ліпкіна), були виявлені сліди заборонених препаратів —  тренболону, метенолону та оксандролону.

Судовий процес щодо вживання допінгу затягнувся, і лише днями було поставлено крапку у цьому питанні. Спортивний арбітражний суд (CAS) відсторонив російського допінгіста від змагань та анулював результат команди РФ на ЧС-2014. Таким чином, «золото» світової першості справедливо перейшло до України, а Росія внаслідок дискваліфікації залишилася без медалей. Про це повідомила Федерація каное України (ФКУ).  

Відео дня

Віталій Голюк

22 липня Міжнародна федерація повідомила ФКУ про перерозподіл медалей деяким із українських веслувальників у зв’язку з допінговою санкцією щодо російських спортсменів. Отже, Юрій Чебан, Олександр Максимчук, Вадим Ціпан і Віталій Голюк  —  чемпіони світу 2014 року! Нагороди будуть повернуті керівництву української федерації на черговому Конгресі ICF восени.

Завдяки цій медалі Україна вже має 11 золотих нагород на чемпіонатах світу. Найкращий результат українців —  три «золота» —  був здобутий на ЧС-2021.

Читайте також: 

Європейська вершина Олексія Томашевського. Вінничанин став призером з пляжного гандболу

На Всесвітніх іграх вінницькі акробати виграли золото, а збірна України стала третьою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up