Європейська вершина Олексія Томашевського. Вінничанин став призером з пляжного гандболу

Європейська вершина Олексія Томашевського. Вінничанин став призером з пляжного гандболу
  • Олексій Томашевський – єдиний гандболіст Вінниччини, який наразі входить до чоловічої збірної України.
  • Днями в складі національної команди 19-річний вінничанин став бронзовим призером Championship-2022 з пляжного гандболу, який завершився в Празі (Чехія).
  • Цей турнір був відбором до Євро-2023, таким чином українська команда вийшла до фінальної частини континентальної першості.

Олексій Томашевський – єдиний гандболіст Вінниччини, який наразі входить до чоловічої збірної України. Днями в складі національної команди 19-річний вінничанин став бронзовим призером Championship-2022 з пляжного гандболу, який завершився в Празі (Чехія). Цей турнір був відбором до Євро-2023. Таким чином українська команда вийшла до фінальної частини континентальної першості.

Вирішальний матч із турками

Олексій Томашевський займається спортом професіонально. Саме гандболом заробляє на життя, і вдається доволі непогано. Недарма Олексій Томашевський вже два роки входить до національної збірної України. Торік він дебютував на чемпіонатах Європи з класичного і пляжного гандболу. Тому його участь на нинішньому європейському відборі в складі національної команди не є випадковістю.

Відео дня

— На груповому етапі ми перемогли Швейцарію, Францію та Італію, програли Угорщині і Нідерландам (по булітам, гандбольним пенальті). Завдяки кращому співвідношенню забитих і пропущених м’ячів посіли друге місце у групі і вийшли до «фіналу чотирьох», — розповів Олексій Томашевський

В півфіналі українці програли німцям – 1:2 за таймами  (21:17, 12:17, 6:9). А в поєдинку за бронзу з аналогічним рахунком здолали турків (14:17, 22:20, 5:2).

Фінальна частина чемпіонату Європи з пляжного гандболу серед чоловіків, куди отримали путівку українці, пройде в Португалії в 2023 році. А поки що Олексій Томашевський перебуває із національною збірною України серед молоді до 20 років, до складу якої також входить.

Почав у сьомому класі

Олексій Томашевський є вихованцем вінницької спортшколи № 3, що має відділення гандболу. Його першим тренером був Юрій Чурбаков, якого визнавали кращим юнацьким наставником року на Вінниччині.      

— Тренер помітив мій високий зріст. Мовляв, маю всі дані для занять гандболом. Я почав займатися спортом у сьомому класі. Зручно, що тренування відбувалися в моїй школі. Згодом підвищив свою майстерність і виступав за чоловічу гандбольну команду «ВДПУ» (Вінниця), яка грала в першій лізі чемпіонату України, —  згадує Олексій Томашевський.   

Як розповів перший тренер Олексія Юрій Чурбаков, хлопець активно займався у спортивній школі, постійно їздив на змагання та навчально-тренувальні збори.

За словами наставника, наразі Олексій перейшов у розряд професіональних спортсменів. Тому вінницькі гандболісти та вболівальники пишаються його досягненнями.

Клуб базується у Німеччині

Одного разу у матчі Кубку України «ВДПУ» мірявся силами із «Мотором-Політехнікою» (Запоріжжя). Його наставником є тренер національних збірних України Ростислав Ланевич. Під час матчу він звернув увагу на спортивний потенціал Олексій Томашевського. Запросив  до свого клубу, а згодом і до національної збірної. Це допомогло вінничанину вийти на новий, вже міжнародний рівень.  

— В складі запорізького клубу «Мотор» торік виграв Кубок України. Цього року ми брали участь в Єврокубку ЕГФ, стали чемпіонами Євротуру із пляжного гандболу, — розповів Олексій Томашевський.     

Олексій під час війни постійно перебуває за кордоном. Він бере участь в тренувальних зборах і змаганнях в складі збірної і клубу.

— Мій клуб «Мотор» наразі тимчасово базується у Дюссельдорфі (Німеччина). Починаючи із 2007 року, він є незмінним учасником Ліги європейських чемпіонів, багаторазовим чемпіоном України. В цьому році ми знову будемо грати в Європейській лізі, — повідомив Олексій Томашевський.     .  

Довідка "20 хвилин"

Пляжний гандбол (біч-гандбол) — командна гра із м'ячем, що проводиться на піщаних пляжах. Змагання з пляжного гандболу організовуються для чоловічих, жіночих і змішаних команд.

Пляжний гандбол з'явився на початку 90-х років XX століття в Італії, де і були розроблені правила гри. Напевно, цей вид спорту з'явився, як і класичний гандбол, на уроках фізкультури. Нині пляжний гандбол розвивається більш, ніж у 40 країнах.

Гра складається з двох періодів, рахунок в яких ведеться роздільно. Кожний період триває 10 хвилин. Перерва між ними — 5 хвилин. Якщо наприкінці періоду рахунок залишається нічийним, використовується правило «золотого гола». Переможцю кожного періоду присуджується одне очко.

Якщо обидва періоди виграні однією командою, вона оголошується переможцем з рахунком 2:0. Якщо кожна з команд виграє по періоду, то результат буде нічийним. Так як завжди має бути переможець, тоді застосовується серія булітів (один гравець проти воротаря).

Читайте також: 

На Всесвітніх іграх вінницькі акробати виграли золото, а збірна України стала третьою

На Всеукраїнському турнірі у Барі незрячі дали бій звичайним шахістам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up