Вінничанин Руслан Кожакін став абсолютним чемпіоном України з важкої атлетики серед чоловіків

Вінничанин Руслан Кожакін став абсолютним чемпіоном України з важкої атлетики серед чоловіків
  • Вінничанин Руслан Кожакін став абсолютним переможцем на чемпіонаті України з важкої атлетики серед чоловіків, присвяченому ЗСУ.
  • Він виступав у ваговій категорії до 96 кг.

Спортсмен показав такі результати: ривок — 165 кг, поштовх  — 200 кг, сума — 365 кг. Таким чином наш земляк на понад 20 кг випередив найближчих переслідувачів. Змагання мало статус відбору на чемпіонат світу-2022 у Колумбії. 

Пішов на рекорд  

Тренує 27-річного спортсмена наставник збірної Вінниччини Костянтин Соцков — майстер спорту міжнародного класу, чемпіон світу серед молоді. Він повідомив, що під час змагання Руслан Кожакін навіть спробував побити рекорд України. Але цього разу не вдалося.

Відео дня

— Під час третьої спроби Руслан заявив вагу штанги 205 кг, це мав бути рекорд України. Але через маленьку технічну помилку він не зміг її зафіксувати. Втім, вінничанин був близьким до підкорення рекорду. Тому, сподіваємося, Руслан на чемпіонаті світу все ж підніме штангу вагою 205 кг або навіть 207 кг. А на наступному чемпіонаті Європи вже подужає штангу вагою 210 кг! — розповів Костянтин Соцков.           

Костянтин Соцков є особистим тренером Руслана, починаючи із 2018 року. З того часу він виступає за Вінницю. Руслана підтримують наша школа вищої спортивної майстерності, облспортуправління і міський спорткомітет. Зокрема, спортсмену допомагають із харчуванням, влаштовують збори тощо.

Костянтин Соцков разом з іншим тренером Дмитром Бабичем ізолювали Руслана від усіх зовнішніх проблем, аби він міг повною мірою сконцентруватися на тренувальному процесі. Водночас просять долучатися небайдужих меценатів і благодійників, адже підготовка штангіста світового рівня вимагає значних фінансових витрат.

Боротьба за олімпійську путівку

Руслан перед чемпіонатом України набрав вагу і  перейшов у нову категорію – до 96 кг. Спортсмен продовжує боротися за путівку на наступні Олімпійські ігри.

— Але перед початком відбору на Олімпіаду він перейде у ще вищу категорію до 102 кг, бо саме вона — олімпійська. Це погоджено із головним тренером збірної Ержасом Болтаєвим (Казахстан). До речі, він був особистим наставником дворазового казахського олімпійського чемпіона і рекордсмена світу Іллі Ільїна. Ми налагодили плідну співпрацю із Елджасом, — розповів Костянтин Соцков.   

На Олімпіаді у престижній ваговій категорії до 102 кг зберуться найсильніші люди планети. Бо середньостатичний атлет важить саме приблизно 100 кг.

Ержас Болтаєв наголосив, що Руслан Кожакін потрапить до олімпійської збірної України, що в грудні цього року розпочинає відбір на Ігри. У важкій атлетиці він стартує за два роки до Олімпіади і складається із шести основних стартів.

— За три місяці до Олімпіади оприлюднюється рейтинг. Путівки на Ігри отримають десять найсильніших атлетів у кожній із п’яти вагових категорій. До них додається по одному провідному штангісту із кожного континенту (із метою розвитку нашого виду спорту), — повідомив Костянтин Соцков.  

Друга домівка

Руслан Кожакін родом із Чернігова. Але він представляє Вінниччину на змаганнях вже три роки. Під час війни снаряд влучив у стадіон Чернігова, де Руслан починав займатися важкою атлетикою. Тому він не може тренуватися у цьому місті, на відміну від міста над Бугом. 

— За останні роки Вінниця стала для мене другою домівкою. Мене тепло прийняли у Вінницькій школі вищої спортивної майстерності, підтримало обласне спортивне керівництво і міський спорткомітет. Я добре відчуваю це. Тому збираюся вперше в історії вінницької важкої атлетики здобути ліцензію на Олімпійські ігри, — прокоментував Руслан Кожакін.       

Руслан Кожакін  — молодий тато, на початку цього року у нього народилася дочка. Це, зрозуміло, додає спортсмену мотивації боротися за найвищі сходинку світового п’єдесталу. Поки що він лише майстер спорту України. А звання «міжнародника» присвоюють лише за успіхи за межами країни. Тому Руслан спробує виконати цей престижний норматив на відбірному чемпіонаті світу в Колумбії, який відбудеться в грудні цього року.

— Мрію, аби Руслан перевершив мої здобутки. Коли він виходить на поміст, відчуває потужну ауру моєї підтримки. Каже, що не може не підняти штангу, адже побоюється розчарувати тренера. Коли Руслан Кожакін прийшов до національної збірної, він був фактично рядовим спортсменом, шостим-сьомим номером команди. Але завдяки спільній плідній роботі став одним із лідерів чоловічої збірної України. Ніколи у вінницькій важкій атлетиці не було призерів чемпіонатів Європи і світу  серед дорослих, учасників Олімпійських ігор. Разом із Русланом збираємося це виправити! — наголошує  Костянтин Соцков.       

Кращий спортсмен місяця

Днями виконком обласного відділення НОК України визначив найкращих спортсменів Вінниччини літніх місяців. Вони отримають грошові премії. Адже, незважаючи на важкі часи, атлети продовжують прославляти нашу країну.

Найкращим спортсменом червня визнано майстра спорту України Руслана Кожакіна, який посів шосте місце на чемпіонаті Європи в Албанії. Він мав статус ліцензійного відбору на Олімпіаду-2024, що пройде у Парижі (Франція).

Найкращим спортсменом липня став майстер спорту України Сергій Совко. Спортсмен здобув бронзу на чемпіонаті світу з веслувального слалому серед молоді в Італії. Виступав на олімпійській дистанції (слалом-екстрим).

Найкращим спортсменом серпня був визнаний  заслужений майстер спорту України Дмитро Даниленко. Він разом із Ігорем Труновим, Іваном Семікиним та Олегом Кухариком (з інших регіонів) став бронзовим призером в чоловічій байдарці-четвірці у Канаді на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное. Веслувальники виступали на дистанції 500 метрів.
 

Читайте також:

Вимушений переселенець із Херсону почав розвивати на Вінниччині панкратіон і грепплінг

«Є мотивація тільки перемагати». Орден «За заслуги» III ступеня отримав вінницький сумоїст Важа Даіаурі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up