Вимушений переселенець із Херсону почав розвивати на Вінниччині панкратіон і грепплінг

Вимушений переселенець із Херсону почав розвивати на Вінниччині панкратіон і грепплінг
  • Єгор Лебідь — майстер спорту України, володар коричневого тренерського поясу (він одразу перед чорним) із бразильського джиу-джитсу.
  • До війни він був керівником херсонського спортивного клубу бойових мистецтв «Катран» та водночас головою Херсонської обласної федерації грепплінгу і джиу-джитсу.
  • Тепер 30-річний вимушений переселенець розвиває єдиноборства у Вінниці.  

Як спортсмен, Єгор Лебідь був призером чемпіонату України. Але останнім часом він сконцентрувався виключно на тренерській та адміністративній роботі. Підготував чотирьох чемпіонів Європи і призера чемпіонату світу із бразильського джиу-джитсу (БДД). 

Нещодавно вимушений переселенець із Херсону започаткував у Вінниці клуб БДД і грепплінгу. Паралельно він готує спортсменів до виступів в інших видах єдиноборств. Єгор нещодавно очолив обласний відокремлений обласний підрозділ Всеукраїнської федерації панкратіону і грепплінгу. Вже є певні успіхи в цих видах навіть на загальнодержавному рівні.

Відео дня

Звитяги на чемпіонаті країни

У Чернівцях днями фінішував чемпіонат України з панкратіону і грепплінгу серед дорослих і всеукраїнський турнір серед юніорів. Нашу команду, окрім Єгора Лебедя, до змагань готували ще три тренери:  Володимир Соляр, Сергій Городівський і Олексій Шклярук. До неї увійшли 11 спортсменів —  із Хмільника, Тульчина і Вінниці.     

Загалом стартували близько 400 учасників із 16 областей України. Конкуренція доволі серйозна. Але вінничани все ж здобули вісім нагород, половина із яких – золоті. Серед чоловіків двічі чемпіоном став Вадим Сакал (в розділах «традішн» і «фулл»). Серед юніорів Анастасія Городівська виявилася першою в розділі «фулл», а Володимир Бойчук отримав золото в розділі «традішн» і  срібло в розділі «фулл». Срібну нагороду виграв Дмитро Гусарєв, а  бронзові  — Андрій Мороз і Костянтин Єкімцов (всі троє —  в розділі «фулл»).

— Також відмічу найстаршого представника Вінницької області —  Дмитра Мельника. У свої 34 роки він гідно боровся на килимі проти більш молодих суперників. Але трішки не вистачило до медалі, — додав Єгор Лебідь. 

За словами керівника федерації, вінницька збірна вже зрозуміла, куди треба рухатися, аби покращувати результати.

— В Україні рівень представників наших видів спорту за останній рік виріс, тому конкуренція є дуже високою. Коли я працював у Херсоні, практично всі наші юні спортсмени входили до призової трійки на всеукраїнських змаганнях. Сподіваюся, аналогічні показники з часом будуть і у Вінниці, — додав Єгор Лебідь.        

Схожі види спорту

Всі нагороди вінничан здобуті у боротьба панкратіон. У грепплінгу виступав лише один наш спортсмен.

— Збірна Вінниччини з грепплінгу поки що до кінця не укомплектована. Але за два місяці роботи результат все ж є доволі непоганим. Грепплінг – суміжний вид спорту до БДД. Багато схожого, є лише деякі відміни в правилах. У Херсоні я керував федерацією грепплінгу. Колишній голова аналогічної вінницької федерації нині не проживає у Вінниці, тому мені й запропонували взяти на себе керівництво відокремленим підрозділом, — пояснив Єгор Лебідь.

Поки окремого клубу панкратіону і грепплінгу на Вінниччині немає, але у федерації над цим працюють.

 — У своєму клубі у Вінниці я навчаю спортсменів грепплінгу і БДД. Наразі під моїм керівництвом тренується близько 30 осіб. Серед них є вимушені переселенці із Херсонської області, Ірпеня (Київська область) тощо, —  пояснив Єгор Лебідь.     

В найближчих планах обласної федерації панкратіону і греплінгу — участь у виїзних  навчально-тренувальних зборах. Вони пройдуть в Києві в листопаді цього року. 

Довідка 20 хвилин/RIA

Грепплінг (від англ. «grapple» —  зчеплення, абордажний крюк, боротьба на короткій дистанції. Це комплексний вид боротьби, в основі якого лежить позиційне маневрування двох спортсменів. Кожен із них за допомогою больових і задушливих прийомів намагається підкорити суперника, а також набрати більшу кількість очок шляхом звалювань, захоплень, кидків, переворотів, підніжок, підсічок тощо. Грепплінг є боротьбою на підкорення, тобто основна мета —  це примус суперника до здачі. Ударна техніка в грепплінгу суворо заборонена.

Панкратіон (від грец. pan — «усе» і «kratos» — сила, міць). Давньогрецьке бойове мистецтво. Поєднує в собі елементи боротьби і кулачного бою. Тобто фактично це різновид змішаних єдиноборств.  

Уперше включений до програми олімпійських ігор Стародавньої Греції в 648 році до н. е. Панкратіон починав свої змагання на 4-й день Олімпійських ігор. Бої були доволі жорстокими і час від часу закінчувалися смертю, часто травмами учасників. Відомий випадок, коли мертвого атлета — Аріхіона — було визнано переможцем.

Читайте також:

Футболістки «Ниви» виграли обласний турнір у Калинівці. Не пропустили жодного м’яча

Нагородили найкращих спортсменів і тренерів Вінниці з нагоди професійного свята

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up