Вінничанин проплив із затримкою дихання без ласт 134 метри і виграв Кубок Дніпра

Вінничанин проплив із затримкою дихання без ласт 134 метри і виграв Кубок Дніпра
  • Фінішували престижні змагання із фрідайвингу — відкритий Кубок міста Дніпро (версія AIDA).
  • Вінницький фрідайвер Ілля Чорний здобув золоту медаль у дисципліні «динамічна затримка дихання без ласт».
  • Він був, на жаль, єдиним учасником з міста над Бугом.

В Україні активно діють дві федерації фрідайвінгу. Це Всесвітня конфедерація підводної діяльності (CMAS), що курується на рівні Міністерства молоді та спорту України і  Міжнародна асоціація розвитку фрідайвингу (AIDA).

— Ці організації незалежні одна від одної та проводять свої змагання по всьому світу,  дотримуючись високих  стандартів (у плані  безпеки та  підготовки учасників) — від  рівня регіональних Кубків до чемпіонатів світу. Вони є лідерами у питаннях розвитку, досліджень,  пропагуванню здорового способу життя, поєднаного із пірнанням із затримкою дихання, — розповів Ілля Чорний.

Нагадаємо, вінничанину вдалось зайняти перше  місце на  чемпіонаті України (версія CMAS), що пройшов у лютому цього року у м. Бровари (Київська область).   

Відео дня

— Тоді довелося вперше пірнати у 50-метровому басейні, що було незвично та додавало хвилювання. Але я готувався до лютневих змагань відповідально. Бо ставив перед собою чітку ціль — проплисти 130 метрів брасом (для виконання нормативу  майстра спорту  України) І це вдалось. Завдяки дотриманню плану тренувань та гарним умовам у басейні «Маяк» я тоді проплив 137 метрів. На жаль, майстра спорту отримати не вдалось через недостатню  кількість учасників, — згадав Ілля Чорний.

Амбітна мета

Травневі змагання у Дніпрі виглядали не менш цікавими. Адже у вінничанина була можливість  піднятись у національному рейтингу пірнальників (за версією AIDA). До цих змагань Ілля Чорний  займав 21-у позицію у рейтингу, пропливши 107 метрів у 2021 році  на Кубку Харкова. Але він хотів просунутись у першу десятку спортсменів країни. Для цього мав подолати під водою на одному подиху не менше 130 метрів.

— Це здавалося неважким завданням, адже я вже раз досягав цього. Але передбачити результат було неможливо через кілька причин: короткий час для відновлення між серйозними змаганнями; наявність сильних суперників, що надає екстриму та збільшує напругу перед стартом; незвіданий  басейн, з іншою глибиною, температурою води, натягом тросів тощо, — наголосив Ілля Чорний.

Змагання відбулись у великому 50-метровому басейні спорткомплексу «Метеор» Дніпра. Вони зібрали близько 20 спортсменів із багатьох областей України. Найчисленніші команда були з Харкова та місцевих фрідайверів.    

Дружня атмосфера змагання

В підсумку для нашого земляка все склалось вдало. І хоча нирок виявився не з легких, він вдався. Ілля успішно виконав поверхневий протокол, отримавши від суддів білу картку, як підтвердження заліку спроби.

— Довжина мого нирка склала 134 метрів, що було чудово для наявних умов. Це автоматично підняло мене у рейтингу пірнальників України на сьому сходинку. Отже, є куди рухатись далі, — продовжує Ілля Чорний.

Результати вінничанина красномовно демонструють, що навіть людина після 40 років може розвиватися у такому екстремальному виді спорту, як фрідайвинг. Причому незалежно від умов регулярних занять та дотримання режиму харчування. Головне, за словами Іллі Чорного, це бажання, поставлена мета та постійна робота над самовдосконаленням.

Змагання у Дніпрі були організовані на дуже  серйозному рівні, незважаючи на складнощі, якими так багаті наближені до зони бойових дій регіони. Періодично лунали сигнали повітряної  тривоги. Але при цьому на Кубку панувала гармонійна  та дружня  атмосфера української родини фрідайверів.

— Це були не просто змагання, а дружне  спільне велике тренування новачків (яких змагалося чимало) і спортсменів із досвідом. Всім було про що поговорити, на що подивитись та чому повчитись один у одного. Дякую за це організатору змагань у Дніпрі Павлу  Мосійчуку, Федерації фрідайвінгу України (AIDA). А також КСК «Маяк» та особисто Анні Беспалій за надану можливість тренуватись у чудовому та безпечному басейні, — каже Ілля Чорний.


Читайте також:

Три вінницькі команди вийшли до серії плей-офф чемпіонату України з хокею на траві

Фрідайвер Ілля Чорний проплив 137 метрів із затримкою дихання. Вперше став чемпіоном України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач74

    Невже маяк, надав можливість безкоштовно тренуватись?
  • Богдан Мілюков

    Ілля молодець, так тримати. Перемога за нами!!!

keyboard_arrow_up