Фрідайвер Ілля Чорний проплив 137 метрів із затримкою дихання. Вперше став чемпіоном України

Фрідайвер Ілля Чорний проплив 137 метрів із затримкою дихання. Вперше став чемпіоном України
  • Ілля Чорний здобув першу золоту  медаль  за перемогу на чемпіонаті  України із  фрідайвингу.
  • Там 43-річний вінничанин виконав норматив майстра  спорту України із дисципліни «динамічна затримка дихання без ласт».

Загалом у цьому виді виступали сім спортсменів, які представляли Харків і область, Київ і область та Вінницю. Учасників було небагато, зважаючи на складність виду спорту та військовий стан.           

Змагання за традицією проходили у Броварах (Київська область), у 50-метровому басейні. Торік там же Ілля став кандидатом у майстри спорту, а в цьому році виконав наступний норматив, пропливши 137 метрів. Тогорічний чемпіон України Назар Левицький (Харківська область) залишився срібним призером.  

— Разом із Назаром ми спілкуємося, підтримуємо зв’язок. Фрідайвери зазвичай не суперники, а колеги. Бо змагаємося самі із собою, покращуємо власні результати, — поінформував Ілля Чорний. 

Відео дня

Перемога Іллі цінна ще й тим, що це перша в історії золота медаль чемпіонату України із фрідайвингу, яку отримав представник  Вінницької області.

— Незважаючи  на ранкову  тривогу, передстартове  хвилювання, легку застуду, вдалось  зібрати себе докупи, пірнути і виконати мету, яку я ставив на  змагання у Броварах. Подолана необхідна дистанція і норматив майстра спорту (навіть із  запасом), — сказав Ілля Чорний.

На чемпіонат Європи і світу вінничанин не потрапив. Для виходу на світовий рівень було потрібно виконати норматив 159 метрів. А норматив майстра спорту міжнародного класу – 145 метрів. Тобто для цього забракло вісім метрів.

— Буду рухатися далі і вдосконалюватися. Перспектива виконати норматив майстра спорту міжнародного класу є. Бо я починав чемпіонат України трохи хворий, переніс легенький грип. Через хворобу виклався не повністю, —  наголосив Ілля Чорний. 

                                               

Починав із підводного полювання  

Ілля Чорний ніколи не займався спортивним плаванням. Водночас до війни захоплювався підводним полюванням.

— Підводні мисливці спілкуються між собою. Але вони переважно полюють вночі, а я – вдень. Зазвичай на Дністрі та з човна, займаюся цим протягом світового дня. По п’ять-вісім годин провожу на воді. Полюю на коропа, амура, товстолобика, судака. Ніколи рибу не продаю, ця здобич виключно для родини, — поділився Ілля Чорний.

У 2018 році у нього з’явилося інше захоплення, глибинний фрідайвінг.  Ілля навчався у чемпіона світу і рекордсмена України Олександра Бубенчикова (Київ). Також пройшов курс у італійській школі чемпіона світу Умберто Пеліціарі. Вона сертифікує фрідайверів по глибинним дисциплінах. Також вчився у французькій школі, яка спеціалізується на затримці дихання.

Таким чином  Ілля став інструктором із фрідайвінгу. Мріє з часом підготувати чемпіона світу. А поки що навчається в магістратурі Вінницького педуніверситету за спеціальністю «фізична культура і спорт». Після завершення вишу Ілля Чорний збирається розпочати працювати тренером і готувати послідовників «із нуля». Адже поки що інших фрідайверів-спортсменів у нашому регіоні немає. 

Страхує напарник

У глибинному фрідайвінгу вінничанин максимально занурювався на 45 метрів. Це висота 18-поверхового будинку.     

— На глибині людину обмежує тиск. Під час занурювання закладає вуха. Тому повстає задача правильно компенсувати тиск. Він постійно збільшується, а об’єм повітря в легенях водночас зменшується, — сказав Ілля.

Згодом вінничанина зацікавив інший вид фрідайвінгу – басейновий. В першу чергу плавання брасом без ласт, у якому він й став чемпіоном України. Тут потрібно проплисти якомога більшу дистанцію під водою, використовуючи техніку «брас». 

Перший серйозний успіх у басейновому фрідайвінгу прийшов наприкінці 2021 року. Тоді вінничанин став бронзовим призером на престижному відкритому чемпіонаті Харкова. А в буремному лютому минулого року виявився четвертим на чемпіонаті України у Броварах. Під час війни Ілля Чорний наполегливо тренувався, що допомогло кардинально підвищити результати.      

Він має можливість регулярно займатися у басейні «Маяк», за що дякує його керівництву. За екстремалом, зрозуміло, слідкує напарник, який його страхує.

На жаль, дистанція водної арени «Маяка» складає 25 метрів. А чемпіонат України традиційно  проводиться  у  вдвічі довшому  басейні. Він відрізняється також розміткою,  кольором води і тросів, що розділяють  доріжки. Тому показувати високий результат нашому земляку нелегко.

 — Ті  дистанції, які долаю на тренуваннях  у 25-метровому басейні,  у 50-метровому  отримують зовсім інше виконання та емоційне забарвлення. Але,  дякуючи Богу, мені все вдається, —  наголосив Ілля Чорний.

В басейнових дисциплінах основна проблема – зменшення рівня кисню в крові і підвищення рівню вуглекислого газу.

— Тому треба навчитися працювати із тілом і свідомістю, аби перебороти потяг до вдиху. При цьому потрібно не втратити свідомість. Також, коли випливаєш на поверхню, потрібно показати суддям поверхневий протокол зі спеціальним символом пальцями, — додав чемпіон України.   

Читайте також:

На Кубку чемпіонів німецькі вболівальники стоячи аплодували вінницьким індорхокеїстам

Футболістки «ЕМС-Поділля» виграли домашній міжобласний турнір

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up