Від затопленого острову «Спорт» до олімпійської слави. Як розвивалися водні види спорту у Вінниці

Від затопленого острову «Спорт» до олімпійської слави. Як розвивалися водні види спорту у Вінниці
  • Нині Південний Буг — це місце, де тренуються спортсмени веслувальники і любителі SUP-бордінгу. 
  • А колись тут ходили під вітрилами. Як розвивалися водні види спорту у Вінниці — читайте далі.

Завдяки річці Південний Буг водні види спорту здавна були популярними у Вінниці. Близько сотні років тому, поруч із Артинівськими сходами розташовувався легендарний затоплений острів «Спорт», що в той період був базою активного водного відпочинку вінничан. На острові розміщувався яхт-клуб однойменного товариства, була човнова станція.

Жителі Старого міста полюбляли відпочивати на березі біля клубу ДОСААФу та станції «Динамо», де можна було взяти напрокат човен. Там же відбувалися спортивні змагання на човнах, популярним був вітрильний спорт.

Відео дня

Для жителів вулиці Коріатовичів і сучасного Свердловського масиву головним пляжем був берег поруч із пристанню «Спартак», де нині розміщується Вінницька обласна СДЮСШОР з веслування ім. Ю.Рябчинської.

Буг в межах Вінниці був насичений водним транспортом. Численні човнові станції на пляжах приваблювали вінничан до річкових прогулянок. Крім того, тут проводилися регулярні спортивні змагання.


Завдяки потужній тренувальній базі, Південний Буг виростив не одного олімпійського чемпіона. Перша вінницька олімпійської чемпіонки з веслування Юлія Рябчинська, на честь якої названо спортивну школу, була родом із Піщанки.

Навчаючись у Вінницькому медучилищі, Юлія на спортбазі «Динамо» попросила повеслувати. Байдарка Рябчинській дуже сподобалося. Через кілька днів вона уже почала тренуватися. В 25 років жінка стала чемпіонкою світу та Олімпійських ігор у Мюнхені.

Юлія Рябчинська

Нині гордістю Вінницької обласної Федерації з веслування на байдарках і каное є такі всесвітньо відомі спортсмени:

  • Інна Радомська-Осипенко, чемпіонка Олімпійських ігор(Пекін), срібна медалістка на Олімпійських іграх (Лондон), бронзова медалістка Олімпійських ігор(Афіни); 
  • Ганна балабанова, бронзова призерка Олімпійських ігор (Афіни),  золота, срібна та бронзова медалістка Кубка світу (Польща, 2002);
  • Олена Череватова, бронзова призерка Олімпійських ігор в Афінах 2004 року, срібна та бронзова медалістка Кубка світу (Польща, 2002);
  • Світлана Римкевич, учасниця літніх Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро, переможниця двох етапів Кубку Світу в складі байдарки-четвірки;
  • Дмитро Даниленко, чемпіон Світу 2021 (Копенгаген, Данія), Чемпіон Світу серед молоді 2021 (Монтемор-у-Велю, Португалія) та інші.
Інна Осипенко-Радомська

Попри важкі часи, Вінницька обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з веслування імені Юлії Рябчинської, на чолі з керівником Романом Копистинським, продовжує підготовку спортсменів для збірних команд області та України, а також їх участі в обласних, державних і міжнародних змаганнях.

Заняття здійснюють 16 висококваліфікованих тренерів — викладачів з веслування, з них п'ять Заслужені тренери України, дев'ять тренерів мають звання Майстер Спорту України. 
У школі займаються понад 200 веслувальників. Щорічно вихованці школи виборють медалі на Всеукраїнському та Міжнародному рівні, стають членами збірної України з веслування на байдарках і каное та виконують вищі спортивні звання.

 

Читайте також:

«На розвиток вплинула, і на результативність теж». Про спорт Вінниччини за часів війни

«Мрію про світові п'єдестали». Як гімнастка Лейла Юсіфзаде здобула золото на міжнародних змаганнях

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ivan Sobzyk

    А Кемпа вже приватизували-?Гарне місце для хатинки якогосчь бика.
  • Анатолий Гордий

    не  из   писчанки    а  с   погребища
  • Next

    Шановна автор, Лариса ОЛІЙНИК Ви нічого не згадали про існуючу веслувальну базу Авангард, яка розташовувалась на острові Фестивальний. Також забули про олімпійського чемпіона з веслування, 1959 року Ляховського, лодка якого була єдиною академічною одиночкою, у Вінницькій області.
  • Анюта Зарубенко

    Я колись теж плавала на байдарках

keyboard_arrow_up