«На розвиток вплинула, і на результативність теж». Про спорт Вінниччини за часів війни

«На розвиток вплинула, і на результативність теж». Про спорт Вінниччини за часів війни
Фото ілюстративне
  • Війна вплинула на всю Україну, на всіх українців. І спортсмени — не виняток.
  • Про вплив війни на спортивну галузь Вінниччини говорить Наталія Токар, заступниця начальника управління спорту Він­ницької ОВА, начальниця відділу олімпійських видів спорту.

В умовах повномасштабної війни багато сфер життя українців зазнало змін, усім довелось долати труднощі та виклики, зокрема, і в спортивній сфері. Спортивне життя тепер розвивається здебільшого на рівні національних збірних. Згадки про Україну в світі завдяки перемогам на чемпіонатах світу та Європи — це ще одна наша перемога.

Враховуючи особливу ситуацію в Україні, за кордоном нашим спортсменам йдуть на поступки, збірні тренуються за рахунок сторони, що приймає. Звідси і чудові результати, які дають наші спортсмени на світовій арені. Про це говорить Наталія Токар, заступниця начальника управління спорту Він­ницької ОВА, начальниця відділу олімпійських видів спорту.

— Багато вінницьких гімнасток нині тренуються за кордоном, — каже Наталія Токар. — Тренери їх забрали ще з початку повномасштабної війни і вони дотепер знаходяться в Болгарії. Спортсмени з велоспорту, веслування теж за кордоном, виступають від України і дають гарні результати.

Відео дня

Разом з цим Україна ризикує втратити цілі покоління спортсменів, які мали б стати кадровим резервом і замінити нинішніх лідерів у майбутньому. Значна частина спортсменів залишила рідні домівки після початку війни, перетнувши кордон. Дехто відтоді вже встиг повернутися. Але більшість таки прилаштувалася в різних країнах Європи. Часто — в умовах значно ліпших, ніж удома.  

— Європа зараз отримала прекрасних спортсменів з різних видів спорту, — говорить заступниця начальника обласного  управління спорту. — Особливо багато забрали гарно підготовлених українських гімнасток. Тренери в шоці, адже багато вкладали в них сил. В нас, не маючи умов і залів, всі працюють на результат. В Польщі, наприклад, деякі види спорту є для розваги більше, при тому, що там прекрасні умови для тренувань.

Добре, якщо спортсмени, влаштувавшись за кордоном, збережуть вірність Україні й виступатимуть на міжнародній арені під нашим прапором. Але немало із цих спортсменів не приховують, що хотіли б залишитися за кордоном надалі. Там вони побачили ліпші перспективи не лише з огляду на спортивний розвиток, а і з точки зору повсякденного життя. 

Також не можна виключати, що частина вимушених мігрантів, прижившись у Європі, захоче отримати паспорти тих країн, які прихистили їх у критичний момент. Не виключена ситуація, за якої через якийсь десяток років у лавах швейцарської, німецької чи французької збірних ми побачимо виконавців з українськими прізвищами. 

— Українськими руками виховані, наші класні діти змінюють спортивне громадянство, — розповідає співрозмовниця. — Куди зараз не подивись всі наші спортсмени тільки під різними прапорами. І там вони чемпіони всіх турнірів. 

Національні збірні — лише вершина айсберга. Його підводною частиною є конкурентне середовище у внутрішніх чемпіонатах. 

— Дуже багато вінницьких дітей за кордон виїхало, натомість приїхало багато дітей переселенців, привезли з собою нові види спорту, — каже Наталія Токар. — Але не впевнена, що вони у Вінниці осядуть остаточно. Дуже виликий відтік  талановитих дітей. В деяких видах спорт немає кому виступати.

Спорт на рівні дитячо-юнацьких шкіл чи змагань серед клубів не такий активний, як раніше. Шляхів виходу із ситуації не знає, мабуть, ніхто. Хоча спроби порятунку своїх видів спорту керівники профільних федерацій спільно з ентузіастами таки роблять.

— Якщо говорити про клуби і ДЮСШ, то на рівні держави було прийнято рішення, що, якщо наповнюваність груп складатиме 50%, то тренери мають право працювати із збереженням заробітної плати. Клуби багато порозпадалися, багато хто виїхав. Жінки тренери виїхали. Багато хто хотів би повернутися, але поки бояться. Хто залишився поки не здається, але теж знаходиться у підвішеному стані, хвилюється, як далі буде. У нас відбуваються чемпіонати області, але і до нас бояться приїжджати. На розвиток спорту війна дуже вплинула, і на результативність теж.

Тим не менше, у нас в області зараз є як мінімум три претенденти на Олімпійські ігри: легка атлетика Роман Кокошко, стрільба кульова Олег Царьков, веслування на байдарках і каное Дмитро Даниленко.

 

Читайте також:

«Мрію про світові п'єдестали». Як гімнастка Лейла Юсіфзаде здобула золото на міжнародних змаганнях

Юний вінницький тхеквондист Артем Семенюк здобув срібло Кубку світу у Болгарії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up