У Вінниці відкрилася фотовиставка «Янголи спорту». На останньому фото — наш Сергій Чуприна

У Вінниці відкрилася фотовиставка «Янголи спорту». На останньому фото — наш Сергій Чуприна
  • Вчора, 6 квітня, у Вінницькому обласному художньому музеї (вул. Соборна, 21) відкрилася Всеукраїнська фотовиставки «Янголи спорту».
  • Експозицію вінничани можуть подивитися до 6 травня.
  • Серед 120-ти історій спортсменів і тренерів там представлені й розповіді про подвиги наших земляків.

За основу фотовиставки взяли сайт-реквієм Спортивного комітету України «Янголи спорту». На ньому зібрані історії майже 400 спортсменів і тренерів. Серед них є чемпіони світу, Європи, багаторазові переможці національних першостей з олімпійських та неолімпійських видів спорту. Є ветерани спорту і юні майбутні зірки, чиє життя обірвала війна.

На урочисте відкриття запросили родини загиблих на війні спортсменів і тренерів з Вінниці та з області. Серед почесних гостей був командир спецпідрозділу ГУР Міноборони України «Артан» Віктор Торкотюк.

Відео дня

Гандболіст Сергій Чуприна загинув на Запоріжжі

Останнім у виставці-реквіємі представлений вінницький гандболіст Сергій Чуприна. У липні 2023 року на Запорізькому напрямку обірвалося його життя, про що стало відомо лише у березні 2024-го.

Народився Сергій 17 липня 1980 року. Ще у дитинстві почав займатися гандболом у дитячо-юнацькій спортивній школі Вінниці. Команда, за яку грав тоді, була дуже сильною, з перспективними гравцями, які на чемпіонаті України у своїй віковій категорії стали четвертими. Серйозні результати дозволили після завершення ДЮСШ багатьом перейти до місцевої команди «Гіпаніс». Потрапив туди і Сергій.

Він грав на позиції лівого півсереднього та центрального. Тоді команді вдалося стати віце-чемпіоном першої ліги України, що дозволяло підвищитися у класі і перейти до вищої ліги. Однак через фінансові труднощі команда перестала існувати, а Сергій став тренуватися у вищому навчальному закладі, де учився.

Більша частина гандболістів після ДЮСШ вступили до Вінницького державного педагогічного університету, а дехто — до Вінницького національного технічного університету, серед них був і Сергій. Він навчався на факультеті машинобудування, а паралельно отримав диплом менеджера з фізичної культури і спорту.

У студентські роки Сергій входив до складу збірної команди університету з гандболу. Став чемпіоном Універсіади серед закладів вищої освіти Вінницької області. Також був гравцем команди свого регіону, яка змагалася на всеукраїнських спартакіадах та інших турнірах.

Після університету юнак пішов до армії. Він служив у спортивній роті. Саме за його сприяння тоді у тій військовій частині з’явилася гандбольна команда. Він сам тренувався і тренував інших. Завдяки йому вони вперше брали участь у змаганнях з гандболу і навіть стали призерами обласного турніру.

Після повернення з армії хлопець влаштувався на роботу до ПриватБанку, а згодом, за запрошенням свого друга по команді, перейшов на Вінницьку харчосмакову фабрику. Попри роботу, час на гандбол знаходив завжди. Після закінчення спортивної кар’єри Сергій грав серед ветеранів, був капітаном команди, з якою став призером чемпіонату України та інших турнірів.

Окрім цього він активно займався розвитком свого улюбленого виду спорту — організовував змагання. Зокрема допомагав проводити у місті Хмільник Вінницької області міжрегіональний турнір серед ветеранів пам’яті Миколи Марченка.

На початку цього тижня, 1 квітня, Героя Сергія Чуприну провели в останню путь у його рідній Вінниці.

Попрощатися з Сергієм прийшли ті, хто знав його від народження, ще зі школи, з ДЮСШ, зі студентських років чи по роботі. Він був турботливим сином, хорошим братом, вірним другом, надійним колегою, вправним капітаном гандбольної команди та відважним воїном, який віддав своє життя за Україну та її майбутнє.
 

Читайте також:

«Нивівська» молодь подужала лідера у подільському дербі

Вінницькі гімнастки підкорили Нідерланди. Виграли Friendship Cup

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up