Переможець ультрамарафонських забігів Володимир Сухоставський захопився спортом у 50 років

Переможець ультрамарафонських забігів Володимир Сухоставський захопився спортом у 50 років
  • Вінницькому легкоатлету-екстремалу Володимиру Сухоставському — 62 роки.
  • Він успішно виступає не лише у марафонах і напівмарафонах, але й у екстремальних забігах протягом однієї чи двох діб (ультрамафонах).

Володимир Сухоставський народився у Вінниці. Працював  столяром. Нині на пенсії і має багато вільного часу для занять спортом.

— Я почав займатися бігом лише у 50 років. Почали трохи боліти ноги і спина. Тому вирішив вести активний спосіб життя. Згодом дійшов до того, що почав бігати протягом доби, а пізніше  й двох діб. Останні 3-4 роки беру участь в чемпіонатах країни серед ветеранів. Хоча регулярно посідаю там призові місця, призових не заробляю. Це все задля задоволення і гарного спілкування з однодумцями в різних регіонах, — пояснив спортсмен.

Володимир Сухоставський біжить ультрамарафонські дистанції не для того, щоб із кимось позмагатися. І не задля медалей.

Відео дня

— Можливості людини майже безмежні, тому я змагаюся фактично сам із собою. Долаю великі дистанції на змаганнях. А під час щоденних тренувань не менше двох годин бігаю у лісі (на Старому місті). Спілкуюся із природою — слухаю спів пташок, милуюся першоцвітами. Тому компанія для пробіжок мені не дуже потрібна, — ділиться ветеран спорту.

Починати ніколи не пізно

Володимир Сухоставський радить всім вінничанам займатися бігом задля здоров’я і гарного настрою. Каже, що почати ніколи не пізно.

— Коли ви регулярно бігаєте, стаєте більш вольовими, формуєте міцний характер. Така людина завжди дійде до своєї мети і у звичайному житті, — додав ветеран.

На думку спортсмена, біг має приносити радість.

— Тому я проти супернавантажень, аби за будь-яку ціну досягати високих результатів. Для початку можу порадити регулярно ходити пішки на природі, а згодом можна вже й перейти на біг, — наголошує Володимир Сухоставський.

153 км за добу

У 2016 році Володимир Сухоставський став віце-чемпіоном України в загальному заліку. Був трохи молодшим і показував високі результати. За дві доби він долав 253 кілометри, за добу — 153 км.

— Регулярно беру участь в чемпіонатах України серед ветеранів. Торік взяв участь у 20 стартах! Приміром, у Миколаєві, Запоріжжі, Дніпрі, Києві, Чернігові, Сумах, Черкасах, Хмельницькому, Одесі тощо. Двічі був переможцем таких змагань, посідав також друге і третє місця. Здобув три медалі на міжнародному турнірі в Білорусі за участі бігунів з дев’яти країн, — розповів Володимир Сухоставський.   

Окрім Володимира Сухоставського у Вінниці є ще кілька сильних бігунів-ультрамарафонців. Приміром, 72-річний Анатолій Павлішин їздить навіть на чемпіонати світу і Європи. Недарма у місті над Бугом останніми роками регулярно відбувалися ультрамарафонські забіги. Вони користуються популярністю і в інших регіонах.       

В цьому році Володимир Сухоставський мав бігти на масових змаганнях у Києві, Запоріжжі, Харкові, Чернігові, Львові,  Хмельницькому, Одесі. Заздалегідь зареєструвався на дюжині стартів. Але, зрозуміло, в найближчі місяці про спортивні змагання в нашій країні варто забути.

— Можливо, поїду на забіги за кордон. Але це питання треба ще обміркувати, — ділиться ультрамарафонець.     

«Російські солдати падають духом»

Минулими роками на дводобові забіги у Вінниці регулярно приїздили спортсмени із Росії і Білорусі. Але в найближчі роки навряд чи можна очікувати приїзд легкоатлетів із країни-агресора та її сателіта.

— Я за те, щоб люди доводили свою першість у спорті, а не на війні. Якщо хочете «з’ясувати стосунки» — візьміть боксерські рукавички, зійдіться на ринзі. Але після поєдинку залишайтеся друзями, — висловлює думку Володимир Сухоставський.

Він очікує, що війна в Україні швидко завершиться.

— У нас народ сильний. До того ж, вочевидь, російські солдати падають духом. Тому для України все буде гаразд. Інакше бути не може! — наголошує Володимир Сухоставський.             

 У Володимира Сухоставського — дві дочки і троє онуків. Нащадки не цікавляться легкою атлетикою, а захоплюються іншими видами спорту. Зокрема, гімнастикою і плаванням. Хоча останніми роками регулярно відвідувати гуртки дітям заважала пандемія коронавірусу.


Читайте також:

Слабозорий вінницький біатлоніст Олександр Казік здобув золото у Пекіні

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту           

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up