Молоді стрільці готові йти у снайпери, а тренери допомагають готувати до АТО

Молоді стрільці готові йти у снайпери, а тренери допомагають готувати до АТО
Змагання зі стрільби з пістолета у тирі педуніверситету. Кожну вправу учасниці виконують одночасно
  • У нинішні часи кульова стрільба – це вже один із елементів підготовки допризовної молоді і підвищення кваліфікації силовиків, яких направляють у АТО.
  • Чи готові молоді українці, які найкраще за інших в країні стріляють, йти у військові снайпери?
  • Про це ми запитали в учасників міжнародного Кубка Поділля, чемпіонату України серед юніорів та меморіалу олімпійського призера Бориса Мельника.
  • Ці змагання проходили у Вінниці, на базі педуніверситету. 

Старший тренер вінницької збірної Денис Мустафаєв розповів, які корисні якості розвиває кульова стрільба. А також що потрібно, щоб влучати у «яблучко».     

Навчають нацгвардійців

17-річний першорозрядник Cергій Іванов (Кропивницький) підкреслив, що його заняття спортивною стрільбою ніяк не пов’язані з майбутньою службою у війську.

– Але я завжди готовий піти на фронт та стати снайпером, щоб захистити Батьківщину, – сказав Cергій Іванов.

Відео дня

Аналогічно висловився і 13-річний першорозрядник Анатолій Бібіков (Маріуполь). Він вважає, що перед військовою службою необхідно навчитися гарно стріляти. Юнак розповів, що з початком військових дій кількість бажаючих займатися кульовою стрільбою у приазовському місті не стала більшою.

– Кульовою стрільбою у нас займаються близько 200 спортсменів. Бо у Маріуполі є лише один спортивний тир, – повідомив Cергій Іванов.

А  тренер і одночасно член національної збірної України Денис Мустафаєв повідомив, що шість членів вінницької федерації кульової стрільби вже служили в АТО.

– Тренери нашої федерації беруть участь у різних заходах, пов’язаних із підготовкою до бойових дій. Зокрема, навчаємо працівників Нацгвардії та інших правоохоронних органів, які йдуть у «гарячі точки», – додав Денис Мустафаєв.

Підтримка глядачів

Багато-хто вважає, що у змаганнях стрільців немає глядачів. Чи, мовляв, вони просто заважають спортсменам. Як виявилося, це хибні стереотипи. На відкритих вінницьких змаганнях зі стрільби з пістолета у залі були десятки вболівальників! Не лише тренери і друзі учасників, але й пересічні прихильники спорту.

Під час виконання пострілів у залі була повна тиша. А між ними лунала заводна музика та гучні оплески. Це припало до душі іноземним спортсменам.

– Мені подобається, що на вінницьких змаганнях достатньо глядачів. Це викликає прилив емоцій і бажання виступити якомога краще. Хоча перед своїми вболівальниками показати кращий результат непросто, – каже 15-річна кандидат у майстри спорту Діана Куртяну (Кишинів, Молдова).

В Україні Діана Куртяну вдруге, раніше бувала на змаганнях в Одесі. За її словами, в Молдові кульова стрільба є досить популярною. Спортсмени цієї країни нерідко їздять на змагання у сусідню Румунію.

Серед чемпіонів холериків немає

Для того, щоб проявити себе в кульовій стрільбі, не лише потрібно мати гарний зір, але й бути фізично здоровим.  

– Рекомендуємо нашим спортсменам відвідувати тренажерний зал. Бо деякі вправи вимагають значної витривалості. Приміром, коли необхідно поспіль виконати 120 пострілів: по 40 лежачи, стоячи і з коліна. Це займає близько трьох годин, – каже Денис Мустафаєв.   

За словами тренера, вага та зріст для стрільця особливого значення не мають. Хоча стріляти з пістолета краще виходить у невисокої людини, схильної до повноти.

–  Водночас є високі люди, у яких це гарно виходить. Успіх значною мірою залежить від того, як спортсмен налаштований вдосконалюватися і наскільки спорт йому цікавий, – пояснює Денис Мустафаєв.   

Аси кульової стрільби – спокійні по характеру. Лише такі досягають високих результатів. А ось серед чемпіонів холериків немає. Виключенням може бути лише швидкісна стрільба чи стрільба по рухомій мішені.  

– Наш спорт розвиває витривалість і увагу. Це олімпійський вид, де можна заробляти медалі на престижних змаганнях. А ось призового фонду на змаганнях зі стрільби в Україні немає, комерційних турнірів не проводять. Їх організовують лише за кордоном, – інформує Денис Мустафаєв.  

Де займатися

На заняття з кульової стрільби приймають

  • у спеціалізованій ОДЮСШ (тел. 067-899-02-56 - старший тренер збірної області Денис Мустафаєв) 
  • у тирі Вінницького міського палацу дітей та юнацтва (тел. 67-33-38,  67-33-37).

На «пістолет» запрошують дітей, починаючи з 12 років. Тобто з того віку, коли школяр може без проблем тримати як мінімум кілограмову зброю. На «гвинтівку» новачків приймають з дев’яти-десяти років (після відбору).

 

 

        

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Кузьменко Ігор

    ми на гвинтівку теж в 12 пішли. вона ж не легша від пістолета
  • Anonymous

    "Чи готові молоді українці, які найкраще за інших в країні стріляють, йти у військові снайпери?" -  якось дивно таке читати у автора коли мова йде про юнацькі змагання. 17 і 13 років - хочеться щоб хлопці стріляли лише на змаганнях і перемога для них була перше місце і не довелось цілитись у таких як вони підлітків у приціл. Перемогу необідно здобувати на перемовинах коли мова йде про встановлення миру і повернення ДНР та ЛНР до України. Встановлення миру це є перемога для України а не  прострілена голова по ту сторону конфлікту.

    Автору хочу побажати переглянути фото наших загиблих бійців, які не змогли вийти з під Іловайська  - подивитись у віччі їх рідним , які у свій час  приймали участь також у змаганнях  бажали  перемагати,  а потім писати про дітей і війну.

    Иванов Иван reply Anonymous

    на,,,ать на тех кто хотел на войне заработать а получил свое .теперь а возвращении територий вы получали пенсии прогуливали взятые кредиты а теперь хотите что бы те кто этого не имел  отрабатываои

    Задунайский Торонтуй reply Anonymous

    А лучше, Міхайлов, чем такую чушь пороть, попробуй сам взять винторез и посидеть с ним где-то на передовой.

    пиши лучше про закрытие фонтана.

  • Задунайский Торонтуй

    Могут не успеть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up