Кузня гросмейстерів. Де у Вінниці готують чемпіонів з інтелектуальних ігор

Кузня гросмейстерів. Де у Вінниці готують чемпіонів з інтелектуальних ігор
  • Останнім часом популярність шахів на планеті стрімко зростає. На це значною мірою вплинув популярний минулорічний міні-серіал «Хід королеви» із Анею Тейлор-Джой у головній ролі.
  • Справжнєю кузнею майстрів і гросмейстерів у Вінниці є міська дитячо-юнацька спортивна школа № 6. Із першого вересня у ній розпочинається набір на відділення шахів і шашок.
  • Заняття безкоштовні, адже школа є муніципальною.

Директор МДЮСШ № 6, міжнародний майстер із шахів Микола Боднар розповів, що з вересня новачків набиратимуть вісім тренерів.

— Другого вересня, о 18.00, у приміщенні нашої школи пройдуть збори батьків, які хочуть записати дітей на навчання із інтелектуальних ігор. Там можна обрати собі тренера, — повідомив Микола Боднар      

Є різні думки, із якого віку дітей варто записувати на тренування з інтелектуальних видів спорту. 

Відео дня

— На мою думку, ідеальний вік для початку занять шахами і шашками — це п’ять років. Буває, що приводять дитину і чотири чи 3,5 роки, це також нормально. Чи раніше — тим краще! Можна починати займатися шахами і шість чи сім років. А ось вісім років – це вже трохи запізно, — вважає Микола Боднар.

За словами директора спортшколи, останнім зростає кількість бажаючих опановувати шахи і серед дітей, і серед дорослих.

 — Про це свідчить кількість закуплених комплектів шахів на планеті. Вона зросла у рази! Люди, які раніше не цікавилися шахами, після перегляду міні-серіалу  «Хід королеви» несподівано для себе почали їх вивчати, — наголосив пан Боднар.      

Як досягти успіху у шахах

Фахівці із педагогіки наголошують, що шахи розвивають багато позитивних якостей.

— Завдяки шахам покращуються пам'ять, мислення, дисциплінованість, пунктуальність, інтуїція тощо, — наголошує  Микола Боднар.

Микола Боднар, який виховав кілька майстрів і гросмейстерів, поділився секретом успіху.         

 — По-перше, треба, щоб дитина була здібною до інтелектуальних ігор. Без цього складно чи навіть неможливо досягти високих результатів. По-друге, важлива працездатність. Якщо талановита дитина не буде працювати над вдосконаленням, то розраховувати на успіх не варто. Займатися треба не лише разом із тренером, але й додатково вдома, — продовжує директор МДЮСШ № 6.

Також Микола Боднар звернув увагу, що юні спортсмени (разом із батьками і тренером) мають ставити перед собою певні цілі.  

— Цілі у юних шахістів можуть бути різними. Приміром, стати призером чи чемпіоном України. Або навіть сягнути рівня майстра та гросмейстера. Хоча на початку треба виконати хоча б юнацький розряд. І далі, сходинка за сходинкою, просуватися на шляху до вершин, — пояснив він.        

Зірки школи

Вінницьку дитячо-юнацьку спортивну школу № 6 міського спорткомітету відкрили у 1992 році. Її спеціалізація — шахи та шашки. Входить у трійку кращих шкіл України із цих видів спорту. За час свого існування МДЮСШ №6 виховала близько 20 переможців і призерів світових та європейський чемпіонатів. На базі спортшколи регулярно проводяться турніри всеукраїнського рівня.

Вихованець вінницької шахової школи Ілля Нижник став наймолодшим шаховим гросмейстером у світі. Й це далеко не єдиний успіх МДЮСШ № 6.

  • Сергій Федорчук — міжнародний гросмейстер з шахів і чемпіон Європи серед юнаків,
  • Денис Шкатула — чемпіон світу серед молоді,
  • Віктор Матвіїшен — дворазовий чемпіон Європи з шахів серед юнаків,
  • Юлія Швайгер — міжнародний гросмейстер з шахів, призерка Європи,
  • Надія Шпанко — чемпіонка України та призерка Європи з шахів,
  • Вікторія Біляк — чемпіонка України з шахів,
  • Ярослав Герус — чемпіон України з шашок-100 серед юнаків,
  • Поліна Китайчук — чемпіонка України з шашок,
  • Лев Леонтьєв — чемпіон України з шашок і призер чемпіонату світу,
  • Михайло Батунін — призер чемпіонату України з шашок,
  • Юрій Перепелиця — призер чемпіонату України-2021 із шахів.  

Дівчат менше за юнаків

На відділенні шахів МДЮСШ № 6 працюють шість тренерів. На відділенні шашок є три тренери, серед яких  заслужений тренер України Дмитро Мариненко. Загалом вони навчають майже 350 учнів, серед яких й діти дошкільного віку.

Переважна більшість учнів МДЮСШ № 6 — це хлопці. Пов’язано це виключно з тим, що вони активніше ставляться до спорту, ніж дівчата. Більшість школярів надає перевагу шахам, як більш престижній грі. Втім, чимало дітей вибирають шашки.

Заняття та змагання проводяться в двох турнірних залах і трьох навчальних класах на базі школи МДЮСШ № 6 (вул. Театральна, 24) та у її філіях — клубі «Романтик» (Лісопарк, «Вінсмарт», 600-річчя, 6), бібліотеці Тяжилова і школі № 23.

Довідки за телефонами:

  • 097-275-95-89 (директор Микола Боднар)
  • 063-290-65-91 (заступник директора Олександр Ющук, відповідальний за шашки).  

       

Читайте також:

Безкоштовні спортивні секції у Вінниці. Який вид спорту обрати дитині

Вінницький клуб сапсерфінгу заснував переселенець за підтримки олімпійської чемпіонки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up