Безкоштовні спортивні секції у Вінниці. Який вид спорту обрати дитині

Безкоштовні спортивні секції у Вінниці. Який вид спорту обрати дитині
  • У вересні діти не лише йдуть до школи, але й розпочинається набір до ДЮСШ. У Вінниці нині функціонують 17 спортшкіл, де заняття безкоштовні!
  • Батькам лише іноді доводиться витрачатися на закупівлю спортивної форми, інвентарю і поїздки на змагання. 
  • Як обрати секцію, які можуть бути протипоказання та з якого віку краще починати займатися кожним видом спорту? 

Для прикладу візьмемо обласну ДЮСШ «Колос», де культивуються сім видів спорту. Минулого навчального року там навчалося 275 юних спортсменів. Із ними працюють 19 тренерів-викладачів. 12 із них — основні, 7 — сумісники.

Серед «колосівських» наставників є заслужений тренер України із греко-римської боротьби Олександр Кулібаба, тренер вищої категорії із велоспорту Олександр Волинець, тренер вищої категорії із тхеквондо Сергій Кіпоренко, тренер першої категорії із самбо і дзюдо Юрій Осіпян.

— Наша спортивна школа не припиняє своєї діяльності влітку. Навчально-тренувальний процес триває регулярно. Бо є діти, які готуються до відповідальних змагань, а також які виступають на важливих чемпіонатах влітку. Тому намагаємося відправляти тренерів у відпустку по черзі, — розповів її директор, тренер вищої категорії Вадим Мохник.

Відео дня

Власні і орендовані бази

У ДЮСШ «Колос» функціонують відділення велоспорту, греко-римської боротьби, самбо, дзюдо, тхеквондо, важкої атлетики, пауерліфтингу. Адміністративне приміщення і основна тренувальна база школи розташовані по вул. Г. Арабея. Тут є велобаза, зали важкої атлетики і боротьби.            

— Інші бази (для самбо, дзюдо і тхеквондо)  беремо в оренду. Незабаром переходимо до залу тхеквондо на Київській, в районі «Набережного кварталу». Ще один зал цього виду спорту орендуємо у СК «Термінал». А наша орендована зала дзюдо і самбо діє на картографічній фабриці. Ще плануємо на базі «Колосу» облаштувати медико-відновлювальний центр для наших вихованців, — розповів Вадим Мохник. 

Як не помилитися із вибором?

Записати дитину до секції не складе труднощів. Але як не помилитися? Адже, окрім фізичної підготовки, малюк має отримувати від спорту ще й задоволення. Тому батьки повинні поцікавитися у майбутнього чемпіона, яким видом він хотів би займатися.

Якщо дитина, проходивши кілька місяців, відмовляється продовжувати заняття, не дорікайте. Краще з'ясуйте причини. Можливо, у малюка не склалися стосунки всередині групи.

Не варто реалізовувати амбіції через дитину. Якщо дівчинка мріє стати балериною, навряд чи її захоплять заняття боксом або ушу. Потрібно, щоб вид, яким дитина буде займатися, відповідав її характеру.

Важливу роль відіграє особистість тренера, а також розуміння мети занять у секції. Не забувайте: особистий приклад завжди був найкращим способом навчання. Якщо батьки приділяють час заняттям спортом, то і дитина залюбки тренуватиметься.

Для малюків із «моторчиком»

Командна гра відмінно підійде для малюків із «моторчиком». Допоможе знайти спільну мову з однолітками, стати більш відкритими. Командні види спорту — волейбол, футбол, теніс, хокей, баскетбол тощо. У них завжди багато руху, спілкування і веселощів.

Старший тренер Вінницької спортшколи з баскетболу Микола Здирка розповідав, що записуватися на його вид спорту ніколи не пізно. Набір триває цілий рік, хоча переважно — у вересні.

— Якщо почати в 14-15 років, то високого рівня досягти надто складно. У інституті нас вчили, що краще починати займатися баскетболом в 11-12 років. Для нинішніх реалій це пізно. Варто починати з першого-другого класу, коли діти можуть докинути м’яча до кільця і почати його вести,  — розповів Микола Здирка. 

Краса і грація

Гімнастика є відправною точкою на шляху до занять іншими видами спорту. Гарна постава, координація, зміцнені м'язи, грація і стрункість — ось результати старанних тренувань.

Спортивні танці та аеробіка — заняття для душі і найбезпечніший спосіб прищепити дитині любов до здорового способу життя.

Фігурне катання — один з найбільш захоплюючих і красивих видів. Але не варто забувати й про те, що це дуже травматичний спорт, який вимагає концентрації та наполегливості. Фігурне катання розвиває координацію рухів, грацію.

Для загального розвитку

У секції карате, дзюдо та ушу можна сміливо записувати як хлопчиків, так і дівчаток. Навчитися постояти за себе ніколи не буде зайвим. У таких видах спорту відмінно розвиваються м’язова маса, координація і реакція.

Такі види спорту, як плавання, шахи та шашки, підходять всім. Навіть найменші, ледь навчившись ходити, можуть вчитися плавати з надувним колом у басейні.

А обираючи водну стихію, батьки можуть бути впевнені, що у дитини не буде проблем з диханням і поставою. На інтелектуальні види спорту записують навіть дошкільнят.

Враховуємо протипоказання

Щоб визначитися із видом спорту, слід звернути увагу протипоказання. Малюка із хронічними захворюваннями не варто віддавати до секцій боксу, хокею, карате. Теніс протипоказаний дітям із плоскостопістю, короткозорістю, виразковою хворобою.

Заняття футболом і баскетболом можуть відвідувати діти з вадами серця, цукровим діабетом, але при цьому навантаження варто скоротити до 50-60 % від норми. Від фігурного катання варто відмовитися тим, хто страждає високим ступенем короткозорості, а також хворобами легень і плеври.

Якщо у дитини сколіоз або проблеми із серцево-судинною системою, заняття аеробікою і гімнастикою краще обмежити.

Коли починати?

  • 5-6 років — художня гімнастика (дівчата), фігурне катання, дзюдо;
  • 7 років — гімнастика (хлопці), синхронне плавання, теніс, аеробіка, тхеквондо;
  • 8 років — гольф, футбол, баскетбол, лижі, греко-римська боротьба і самбо;
  • 9 років — легка атлетика, сноуборд, волейбол, біатлон, хокей, регбі;
  • 10 років — велоспорт, кінний спорт, фехтування, важка атлетика,
  • 12 років — пауерліфтинг.   

 

 

Читайте також:

Вінницький клуб сапсерфінгу заснував переселенець за підтримки олімпійської чемпіонки

Від малюків до пенсіонерів: де у Вінниці можна пограти у настільний теніс?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергей Карпенко

    Краще зброю купили захисникам
  • Evgen Lysych

    А нащо головне фото з масковії? Там навіть реклама тільки расейська.

keyboard_arrow_up