Із новачків — у гросмейстери. Вимушені переселенці активно записуються до шахової школи

Із новачків — у гросмейстери. Вимушені переселенці активно записуються до шахової школи
  • У останні місяці до вінницької шахової школи масово записуються юні вимушені переселенці.
  • Маленькі шахісти з Харкова, Херсона, Маріуполя, Скадовська  та інших міст України залюбки опановують премудрості «королівської» гри у шахово-шашковій ДЮСШ № 6 міського спорткомітету та грають у місцевих змаганнях.

Влітку під час війни тренери вінницької шахової школи йдуть у відпустку не одночасно, а двома великими групами. Причому регулярно тривають тренування як для початківців, так і для розрядників. Тому діти можуть безперервно займатися улюбленою інтелектуальною грою. Серед них чимало переселенців, які розповіли свої історії кореспонденту «20 хвилин».

Два види спорту любить однаково

Десятирічний Платон Морванюк раніше займався шахами у загальноосвітній школі Харкова ім. Бойка. Це був щотижневий урок.

Відео дня

— Із того часу я беру участь в онлайн-Шкільній лізі України. Регулярно посідав у змаганнях призові місця. У Вінниці грати трохи складніше, адже я тепер тренуюся в спеціалізованій спортивній школі, — пояснив хлопець.

Платон Морванюк у Вінниці перебуває близько чотирьох місяців. Друзі порадили його батькам перебратися до нашого міста, аби уникнути масованих обстрілів.

— Якщо залишуся у Вінниці до кінця року, залюбки продовжу вивчати шахи. Також вже шість років займаюся футболом, у вашому місті тренуюся в школі «Джуніор». Обидва види спорту подобаються мені однаково, — додав він.

Шахи замість ігор у телефоні   

Вікторія Кулякіна, 9 років, приїхала до Вінниці у квітні. Виїхала із окупованого Херсона разом із мамою. Папа дівчинки зараз у морі, це його робота.

— Я не хочу годинами грати вдома на телефоні, як деякі інші діти. Натомість люблю шахи, малювання, танці тощо. Також цікавлюся і іншими інтелектуальними іграми – приміром, нардами і шашками. Обожнюю перемагати! — розповіла Вікторія Кулякіна.

Юна спортсменка зауважила, що в окупованому Херсоні неможливо було навіть нормально вийти прогулятися, десь відпочити. Тому родина й перебралася до міста над Бугом.

— У Вінниці є трамвайні шляхи, а ось в Херсоні – ні. Тому залюбки катаюся на вінницьких трамваях, — додала Вікторія Кулякіна.

Рівняння на Василя Іванчука

Володимир Дем’янченко, 9 років, із Краматорська. На Донеччині спочатку трохи займався шахами у клубі, потім закинув. Під час перебування у нашому місті вирішив повернутися у цей вид спорту.

— Вважаю себе початківцем у шахах. Багато учнів поки грають сильніше за мене. Але я хочу досягти успіху і стати відомим гросмейстером. Приміром, як львів’янин Василь Іванчук. Для цього опановую різні комбінації і тактичні прийоми, — розповів Володимир Дем’янченко.   

   

Читайте також:

Вінничани в складі збірної України боротимуться за медалі на Євро із хокею на траві «5 x 5»

Олімпійський день об’єднав легкоатлетів, шахістів, черлідерів і американських футболістів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up