Футбол – жіноча справа! Де у Вінниці навчають грі № 1 представниць прекрасної статі

Футбол – жіноча справа! Де у Вінниці навчають грі № 1 представниць прекрасної статі
  • Останнім часом жіночий футбол у Вінниці неухильно прогресує. Місцева команда «ЕМС-Поділля» грає у вищій лізі чемпіонату України. Двоє вінничанок виступають у національній збірній України серед жінок.
  • На юнацькому рівні вінницькі команди постійно в призах. Детально про це «20 хвилинам» розповів головний тренер всіх дівочих футбольних збірних Вінницької області Юрій Наровицький.       

Наші футболістки стабільно демонструють високі результати на всеукраїнському рівні. Приміром, нещодавно збірна Вінниччини серед дівчат 2005-2006 р.н. взяла участь в груповому етапі чемпіонату України. За його підсумками вийшла до фінального етапу, який пройде в Умані (Черкаська область) 4-6 жовтня. Там змагатимуться чотири кращих дівочі команди країни. 

До речі, команда 2005-2006 р.н. братиме участь у відборі на чемпіонат Європи серед однолітків. В цій команді виступають дві збірниці України з Вінниці (Єва Ізотова та Гіляра Бондарєва) та є ще дві кандидатки до збірної України  – Єва Горностай і Діана Боровська.

Відео дня

 — В збірній країни серед дівчат 2005-2006 р.н. – чотири вінничанки, в збірній 2007-2009 р.н. – також чотири кандидатки із нашого міста. А в національній жіночій команді Вінниччину представляють гравець провідної команди країни «Житлобуд-1» (Харків) Ірина Кочнєва і Юлія Христюк, що грає за студентську команду штату Вірджінія. Вона наразі ділить 1-3 місця в футбольному чемпіонаті США серед студенток, — розповів  Юрій Наровицький.       

  

Тренує капітан «ЕМС-Поділля»

Тренує футболісток у Вінниці капітан жіночого клубу вищої ліги «ЕМС-Поділля» Наталя Чурікова. Вони займаються у ОДЮСШ «Нива» (колишня назва - ДЮСШ Блохіна-Бєланова). Спробувати своїх сили можуть всі охочі.

Водночас найменші дівчатка займаються разом із хлопчиками в різних спортшколах і клубах. Приміром, по чотири дівчини наразі тренуються в командах «Вінмарт» і «Темп», є також юні футболістки в «Балканах». Далі їх відбирають до збірних області різних вікових груп. Поїздки цих команд на всеукраїнські змагання фінансуються обласною Асоціацією футболу.

— За підсумком усіх чотирьох вікових груп ми майже завжди в призерах. Хоча золото здобуваємо рідко. Цього року спробуємо перебороти цей бар’єр. Бо вже в двох вікових групах (2005-2006 р.н. і 2007-2009 р.н.) наші команди вийшли до фінального етапу, —  наголосив Юрій Наровицький.          

Починають у … два роки

Із якого віку краще займатися футболом? В Калинівці тренери нещодавно виграли європейський грант для розвитку дівочого футболу. І там дівчата починають опановувати гру № 1 вже із двох-трьох років! Набрали групу із 25 найменших спортсменок. Але такий ранній початок – надзвичайна рідкість.

— Вгагалі зазвичай починати футболом дівчатам рекомендують із п’яти-семи років. У більш ранньому віці вони переважно виконують елементи рухливих ігор і вчаться пасуватися. А ось вже із семи-восьми років треба серйозно ставитися до нашої гри, опановувати різні технічні елементи, тактику і стратегію. Дівчата такого віку займаються тричі на тиждень,  —  інформує головний тренер всіх дівочих футбольних збірних Вінницької області.

Всеукраїнський фестиваль дівочого футболу

Посприяв збільшенню популярності гри № 1 і Всеукраїнський фестиваль дівочого футболу, який   нещодавно провели на стадіоні Вінницького міського Палацу дітей та юнацтва. Змагалися футболістки віком не старше десяти років. На старт вийшли збірні Вінницької області, Жмеринського району, Київської, Житомирської, Одеської і Хмельницької областей. 

Переможців не визначали. Але всі учасниці отримали медалі та пам’ятні подарунки від організаторів. Діти та їхні батьки залишилися дуже задоволеними.

 — Головна мета фестивалю – щоб  команди з різних областей отримали позитивні емоції. Тут неважливим є результат. Вінницю для проведення змагання обрали не випадково. За останні три роки ми привезли із жіночих Всеукраїнських змагань 11 нагород різного гатунку, —  розповів голова обласної Асоціації футболу Ігор Гатауллін.

Також у рамках фестивалю вперше в Україні відбувся перший семінар-нарада, присвячена розвитку жіночого та масового футболу. На неї були запрошені тренери, вчителі та керівники районних громад Вінниччини, які опікуються і розвивають дівочий футбол.

На семінарі були розглянуті питання вектору розвитку жіночого футболу в Україні та світі, популяризація цього напрямку у Вінницькій області, реалізація проектів УАФ та УЄФА з масового футболу («Відкриті уроки футболу») та дівочого футболу («Playmakers»).

Користь для дівчат

Юрій Наровицький категорично спростував закид, що футбол нібито не жіночий вид спорту.

 — Це розповсюджена думка, але вона хибна. Це можна сказати й про бокс, важку атлетику тощо. Але у кожного виду спорту є своє прихильниці. Дівчатам у першу чергу подобається гратися із м’ячем. Окрім того, наш вид спорту розвиває координацію, швидкість, спритність та інтелект. Адже в командній грі недостатньо лише закинути м’яча вперед і бігти за ним. Також ми за допомогою занять спортом бережемо дівчат від негативного впливу вулиці, захоплення смартфонами і соціальними мережами, — пояснює тренер.          

Як наголосив пан Наровицький, жіночий футбол в Україні наразі виходить на принципово новий високий рівень. Це пов’язано із обов’язковим започаткуванням жіночих команд при клубах чоловічої Прем’єр-ліги і Першої ліги. Таким чином, безумовно, незабаром підтягнеться і дівочий футбол в регіонах. Адже готувати нову зміну набагато краще, ніж запрошувати до своїх клубів іногородніх футболісток-легіонерок.                                    

Де займатися?

Тренування дівочих команд відбуваються на стадіонах Вінницьких шкіл № 27 (Тяжилів) і № 35 (Вишенька). Довідки за телефонами: 067-242-064-05 (тренер Наталія Чурікова), 097-629-35-59 (тренер Юрій Наровицький), 067-211-77-00 (директор ДЮСЩ «Нива» Ігор Коваль)

Читайте також:

Футбол для дошколяриків. До «Ниви» почали набирати п’ятирічних майбутніх Мессі

Вінничани в Італії зупинилися за крок від медалей на чемпіонаті Європи з флаг-футболу

Спортивне свято у Вінницькій школі № 21: флешмоб, веселі естафети і футбольний турнір

 

 

     

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up