Футбол для дошколяриків. До «Ниви» почали набирати п’ятирічних майбутніх Мессі

Футбол для дошколяриків. До «Ниви» почали набирати п’ятирічних майбутніх Мессі
  • Із цього навчального року до футбольної школи при професіональному клубі «Нива» запрошують дошкільнят.
  • Навіщо починати займатися грою №1 у такому юному віці, читачам «20 хвилин» розповів тренер Юрій Коваль.

Нещодавно ОДЮСШ Блохіна-Бєланова змінила назву на ФК «Нива». Тепер це фактично футбольна Академія однойменного професіонального клубу Другої ліги, хоча й має солідне фінансування з обласного бюджету.  

При «Ниві» із вересня почали проводити тренування юних футболістів 2015-2016 років народження. Вони відбуваються в спортзалі Вінницького центру професійно-технічної освіти технологій та дизайну (Юності 10/23). Тренування проводять два досвідчених фахівці — Петро Анісім і Юрій Коваль. Заняття відбуваються тричі на тиждень.

— Наразі дошкільнята займаються виключно у залі. Адже восени невідома, якою буде погода наступного дня — сонячною чи похмурою. Тому починаємо в закритому приміщенні, а навесні перейдемо на вулицю, — інформує Юрій Коваль.  

Відео дня

Є за кого вболівати

Раніше футбольна школа Блохіна-Бєланова переважно набирала дітей із семи років. Але зараз її тренери вирішили бути «в тренді».   

— До державних футбольних шкіл дозволено приймати дітей лише із семи років. Але нині багато малечі тренується у вінницьких приватних школах футболу. Тому у молодшому шкільному віці зібрати групи початківців складно. Якщо ти не хочеш досягти якогось результату, треба збирати учнів якомога раніше. Добре, що нашу ідею підтримав президент футбольного клуба «Нива» Артур Загорулько, — продовжує він.

У кожного тренера і кожної команди має бути якась мета. Президент ФК «Нива» Артур Загоруйко поставив за ціль активно розвивати дитячий футбол у нашому місті.

— Це сприятиме покращенню іміджу клуба в цілому. Приємно, що на професіональну «Ниву» пішли вболівальники, адже команда демонструє високі результати і якісну гру. Наші юні вихованці футбольної школи разом з батьками проходять на стадіон і вболівають за свій улюблений клуб, — наголошує Юрій Коваль. 

Європейський досвід

За словами дитячих тренерів, важливо, щоб дитина дошкільного віку полюбила футбол.

— Ця гра розвиває у дошколяриків координацію, дисциплінованість, дає дитині здоров'я та загальний розвиток. Учні, які займатимуться у нас, підуть до першого класу здоровішими і міцнішими, ніж їхні однолітки. Вони вже навчені слухати тренера, тому  будуть слухати у школі й вчительку! — вважає Юрій Коваль.   

Нивівські тренери прагнуть, аби юні гравці від дошкільного віку послідовно рухалися аж до професійної команди. Пан Коваль був на курсах тренерів у Чехії і Німеччині. Вивчав досвід навчання найменших дітей футболу та зрозумів багато нюансів. Каже, що вся Європа навчає дітей футболу віком від п'яти-шести років.

— Футболісти дошкільного віку менше будуть «сидіти» в планшеті і мобільному телефоні. Натомість вони займатимуться спортом. У найменшому дитячому віці до уроків футболу входять елементи аеробіки, гімнастики, легкої атлетики та різних спортивних ігор, що розвивають інтелект. Всього цього немає на традиційних шкільних уроках фізичної культури, — наголошує тренер.  

У малюків всі — переможці!

В цьому році в Україні почнуть проводити перші змагання серед юнаків 2015 року народження. Якщо у «Ниві» сформується потужний колектив цього віку, тренери обов’язково заявлятимуть команду на  турніри.

В цьому році дитячо-юнацька футбольна ліга України ухвалила рішення не визначати чемпіонів і призерів в турнірах серед юнаків віком до десяти років.

— Вважаю це рішення спірним. На мою думку, в кожному турнірі має бути переможець. Треба визначати  кращих. Бо деякі хлопці з дитинства працюють над футбольним вдосконаленням, а інші майже нічого не роблять. А тепер нагороджуватимуть усіх. Невже це правильно?! До чого тоді прагнути юному футболісту? — наголошує Юрій Коваль.   

Лідер юнацького футболу України

Юрій Коваль має успішний досвід роботи з іншими командами. Серед аматорів раніше це була команда «ЕMC-Поділля» (Вінниця). А тепер — «Горизонт» (Хоньківці, Могилів-Подільський район). Цей колектив посів п'яте місце в останньому аматорському чемпіонатів області.

Також Юрій Коваль продовжує тренувати гравців «Ниву» 2011 року народження. Вона стабільно досягає високих результатів і вважається одним із найсильніших колективів  України.

— На сильних змаганнях «Нива» 2011 р.н. — в трійці найкращих команд країни. Ми посідали призові місця на ТОП-турнірах: Australia Cup, «Львів-Cup», «Динамо-Cup» імені Лобановського. Неодноразово вигравали і були призерами вінницького змагання «Utmost Cup» (Вінниця), що вважається найкращим футбольним турніром серед юнаків в країні.  Дуже хочемо, щоб нинішня команда наймолодших юнаків (2015 р.н.) з часом досягла аналогічних високих результатів, — сказав Юрій Коваль.  

Довідка

Дітей дошкільного віку у Вінниці навчають футболу в таких школах: 

  • Junior  (тел. 068-845-73-71),
  • «Шахтар» (тел. 073-522-59-85),
  • «Нива» (тел. 096-185-27-70, 096-908-77-00),
  • «Прем'єр-Нива» (тел. 067-990-55-19),
  • «Академія Нгахи Колінса» (тел. 098-936-38-93).

 

Читайте також:

Хет-трик граючого президента і переможний салют. Як «Нива» зіграла проти АФСК

Капітан «Вінницьких Вовків» завершить кар’єру, коли проведе матч в одній команді із сином

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up