Багаторазова призерка чемпіонатів світу Тетяна Тучак навчала дітей азам більярду

Багаторазова призерка чемпіонатів світу Тетяна Тучак навчала дітей азам більярду
  • Тетяна Тучак — найбільш титулована майстриня кия в нашій області. Вінничанка тричі була срібною призеркою і одного разу бронзовою медалісткою чемпіонатів світу із російського більярду.
  • До того жоден з більярдистів нашого міста не посідав призових місць на планетарному рівні.
  • Тетяна Тучак із нагоди свят провела безкоштовний майстер-клас для дітей у клубі «Еліт-профі».
  • Також вона згадала про свої досягнення, звитяги вінницьких більярдистів у 2021 році і плани на наступний рік.

Тетяна Тучак до карантину працювала у школі більярдного майстерності для дітей. Поки що вона не відновила свою роботу.

 — Проводити передноворічний майстер-клас сподобалося. Адже мені по душі тренувати дітей, передавати їм свій досвід, — каже спортсменка.

Тетяна каже, що діти віком від семи років вже можуть починати займатися більярдним спортом. Але при цьому наголошує, що набагато важливіше не вік, а зріст дитини.  

Відео дня

— Починати свій шлях у більярді дитині варто якомога раніше. Але юнак має бути відповідного зросту — щоб діставав до стола і міг тримати в руках кий, — каже Тетяна Тучак. 

Зазвичай діти спочатку опановують більш простіший американський більярд, а не популярний російський. В першу чергу займаються теоретичною підготовкою. Наступний етап — правильна стійка і техніка удару. 

Після кількох тренувань юним більярдистам пропонують заганяти в лузи «чисті кулі» — тобто без дотику з іншими. Коли учень опанував все це, він може приступати до традиційних ударів та вчиться контролювати кулю-биток. 

Кожен удар повторюють 150 разів

Новачки мають багаторазово повторювати один і то й же удар. Як наголошує віце-чемпіонка світу, кожен типовий удар необхідно відпрацьовувати по 100-150 разів. Лише тоді можна досягти автоматизму і точності виконання та переходити до серій — своєрідних комбінацій.  

—  В більярді основне — не тільки вміти забити одну кулю, а зробити серію точних ударів. Кращі юні спортсмени володіють такими навичками, адже рівень юнацького більярду в нашій країні дуже високий. Недарма школярі 13-14 років посідають призові місця на дорослих чемпіонатах країни. Поки що серед таких вундеркіндів вінничан немає, — каже Тетяна Тучак.

Ази більярду діти опановують вже за 15-20 тренувань. Але Тетяна Тучак не дає чіткої відповіді, за скільки уроків можна навчитися гарно грати. За її словами, все залежить від здібностей учня.

— Деякі роками багато тренуються, але нічого особливого не досягають. Зрозуміло, на одному таланті без наполегливих тренувань до вершини не дійдеш. Великі чемпіони займаються щодня по 5-6 годин, — каже пані Тучак. 

Сеньйори виграли чемпіонат України

Нині Тетяна разом із президентом обласної федерації спортивного більярду Анатолієм Менюком опікуються розвитком цього виду спорту на Вінниччині.

— Ми проводимо у Вінниці чемпіонати області, різні комерційні змагання, навіть чемпіонати України. Новий спортивний сезон стартує наприкінці січня. Тоді в клубі «Еліт-профі» проведемо комерційні змагання серед сеньйорів (ветеранів віком від 40 років), — наголошує Тетяна Тучак. 

Повний календар обласних змагань у 2022 році ще буде узгоджуватися із Федерацією спортивного більярду України в січні.

— Через пандемію деякі офіційні змагання у 2021 році були скасовані. Приміром, так і змогли провести чемпіонат України. Тому ми також не проводили відбірний чемпіонат області, який завжди проходить за два тижні до всеукраїнської першості. Саме там визначаються найсильніші спортсмени регіону, формується збірна команда, — інформує Тетяна Тучак.   

Найвищим досягненням вінницьких більярдистів у 2021 році Тетяна Тучак назвала вдалий виступ нашої збірної сеньйорів на чемпіонаті України. Вони здобули Кубок і стали кращою ветеранською командою країни за підсумками року.        

Заробіток за кордоном  

Тетяна продовжує успішно грати не лише серед жінок, а проти представників сильної статі. Приміром, вона посідала друге місце на всеукраїнському турнірі серед чоловіків у Тернополі, а на відкритому чемпіонаті Вінницької області (за участі спортсменів із Хмельницького і Житомира) стала бронзовою призеркою. Але, зрозуміло, найбільші досягнення Тетяни Тучак — на світових форумах. 

— Із напарницею Анастасією Ковальчук ми чотири роки поспіль їздили на світові змагання, регулярно займали там призові місця. Це було до пандемії, — згадує Тетяна Тучак. 

Як наголошує Тетяна Тучак, класні більярдисти можуть заробляти на міжнародних офіційних чемпіонатах і комерційних стартах, а ось призові на змаганнях в Україні поки що невисокі.

Довідка RIA

Тетяна Тучак в більярді з 12 років. Майстер спорту України. Срібний та бронзовий призер чемпіонатів Європи серед дівчат. Чотириразова призерка чемпіонатів світу. Переможниця чемпіонату України серед жінок, Кубку України, всеукраїнських змагань: відкритого Кубку «Buffalo», Різдвяного Кубку Поділля, «Київських каштанів», Кубку БК «Казанова» тощо. Закінчила Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана.

 

Де займатися?

На тренування зі спортивного більярду у Вінниці можна записатися за телефонами: 067-337-19-48 (клуб «Еліт-Профі» на проспекті Космонавтів) і 097-97-97-541 (ТРЦ «Анастасія», 4-й поверх, біля ринку «Урожай»). 


Читайте також:

Ази греко-римської боротьби юні вінничани пізнають в ігровій формі

Відомих вінницьких фахівців гри № 1 нагородили до 30-річчя Української асоціації футболу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up