Про ВЛК, розшук і штрафи: відповіді на головні питання про оновлення даних військовозобов'язаними

Про ВЛК, розшук і штрафи: відповіді на головні питання про оновлення даних військовозобов'язаними
  • До 16 липня усі громадяни, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані уточнити свої облікові дані.
  • Проте під час виконання нової норми закону виникло багато спірних та неврегульованих моментів.
  • Намагаємося знайти відповіді на питання, які виникли, разом з адвокатом.

З 18 травня протягом 60 днів усі громадяни, які перебувають на військовому обліку, мають уточнити облікові дані (адресу проживання, контакти та персональні дані). Зробити це можна в ТЦК та СП, або додатку Резерв+, або у ЦНАП. 

Ми зв'язалися з адвокатом Владиславом Бурдигою та дізналися у нього про власний досвід оновлення даних. А також спробували знайти відповіді на деякі спірні моменти у цьому процесі.

Відео дня

Власний досвід

Оновлював Владислав дані через застосунок Резерв+. Зробив це в день, коли новий закон про мобілізацію вступив у дію. На це, як розповів чоловік, у нього пішло декілька хвилин.

Через додаток потрібно було поновити адресу проживання, номер телефон і електронну пошту. 

Чоловік розповів, що він став на військовий облік у Вінниці в 2021 році, тобто до введення в Україні воєнного стану. Перед цим, звичайно, пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК) і був визнаний придатним до військової служби. А у 2023 році йому зателефонували з ТЦК та СП і попросили з'явитися для проходження ВЛК. Жодних повісток він не отримував.

Він взяв усі свої документи, зокрема ті, що підтверджували право на відстрочку, і приїхав до ТЦК та СП. Він зазначив, що має підставу для відстрочки, подав відповідну заяву. Тоді його не стали направляти на ВЛК.

Адвокат наголосив, що якщо військовозобов'язаний має законні підстави для відстрочки або бронювання, то він має чітко про це заявити у ТЦК та СП і наполягати на тому, що він не підлягає направленню на ВЛК.

— По країні практика різниться. На мою думку, під рукою потрібно мати зібраний пакет документів, що надають право на відстрочку, та заповнену заяву у двох примірниках, щоб мати можливість негайно її подати, — зауважує Владислав. — Якщо ТЦК та СП, на думку військовозобов'язаного, вчиняють щодо нього незаконні дії, то слід негайно звертатися за правничою допомогою до адвоката.

ВЛК, «у розшуку» та терміни

Під час репортажу з Вінницького районного ТЦК та СП виявили ряд проблем, з якими зіштовхувалися військовозобов'язані. Одна з них – це направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Коли чоловіки приходили для уточнення даних, то майже кожного з них відправляли на медкомісію. Тож виникло питання: які підстави є для направлення на ВЛК?

— Якщо військовозобов'язаний не проходив ВЛК взагалі, або якщо закінчився термін дії постанови ВЛК, то його дійсно мають направити, — говорить Владислав Бурдига. — Водночас, якщо військовозобов'язаний має право на відстрочку (зокрема, у зв'язку з бронюванням) і заявляє про таке право, то його не мають направляти на ВЛК. Також слід зазначити, що є багато людей, які ніколи не стояли на військовому обліку. Без проходження ВЛК на облік не стати, а без обліку неможливо подати заяву про відстрочку.

Проходження медкомісії, як нам розповіли військовозобов'язані, забирає багато часу. В результаті виникає ризик не встигнути оновити дані до 16 липня і виконати вимоги закону. Тож ми запитали у адвоката, чи будуть за це штрафувати. І чи можна якось продовжити термін оновлення даних?

— Формально це може бути підставою для застосування штрафів. Проте законодавець вніс певну лазівку у відповідні статті КУпАП, які можуть дозволити ефективно оскаржувати ці штрафи. Наразі практики з цього питання немає, адже ще не минуло 60 днів, — зауважує адвокат. — Цей термін встановлений законом і може бути продовжений шляхом внесення відповідних змін до нього. Знаю, що існує законодавча ініціатива про продовження цього строку, але це лише ініціатива.

Щоб заощадити час, адвокат радить розпочинати оновлення даних саме з Резерв+ і йти до ТЦК та СП лише у разі виникнення проблем.

Не могли не запитати і про статус «у розшуку». У багатьох він з'являвся при спробі оновити дані у Резерв+. Як діяти в такому випадку?

— Перше, що слід зробити, — це самостійно подумати про можливі причини наявності такого статусу (неявка за повісткою, порушення процедур обліку тощо). Якщо видимих причин немає, то рекомендується звернутися до ТЦК та СП особисто для уточнення даних, — говорить Владислав. — Можна попередньо направити заяву до ТЦК та СП в порядку звернення громадян щодо пояснень відображення такого статусу, або через адвоката шляхом направлення останнім адвокатського запиту. Проте, ймовірно, виправити це можна буде лише через особисте звернення.

Також адвокат наголосив на тому, що статус «у розшуку» часто виникає помилково. Ймовірною причиною є те, що військовий облік тривалий час був виключно паперовим, наслідком чого стала велика кількість неузгодженостей.

 

Читайте також:

Дружини військовослужбовців можуть не платити відсотки за кредит: що для цього потрібно зробити

Однакові послуги, а ціни різні: 10,5 мільярда гривень виділять на утримання доріг Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Шевченко

    лякалки телемарафону.
  • Ihor

    Можуть направити на ВЛК навіть з відстрочкою і бронюванням - у випадку, якщо мав статус 'обмежено придатний' - згідно нового закону такого статусу вже немає і треба пройти ВЛК заново.

keyboard_arrow_up