Хтось у розшук, а когось без повістки не пускають: репортаж з одного з ТЦК Вінниці

Хтось у розшук, а когось без повістки не пускають: репортаж з одного з ТЦК Вінниці
  • Оновлення даних у ТЦК може зайняти від трьох місяців до трьох днів.
  • Від чого це залежить? Чи є великі черги та до чого слід бути готовим? З'ясовувала журналістка «20 хвилин».

Із 18 травня набув чинності новий мобілізаційний закон. Однією з його вимог є обов'язок оновити свої облікові дані всім чоловікам віком 18-60 років протягом 60 днів. Ця норма також стосується жінок медичних спеціальностей.

Зробити це можна:

  • у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • у територіальному центрі комплектування (ТЦК);
  • дистанційно через електронний кабінет призовника («Резерв+»).

Детальніше про те, що чекає на військовозобов'язаних, розповіла вінницька адвокатка Мар'яна Слізяк.

Відео дня

У цьому матеріалі ми розкажемо, як оновлюють дані у Вінниці, які труднощі та проблеми можуть виникнути на шляху? Адже, як відомо, в інших областях країни є проблема з великими чергами, через які люди не встигають виконати вимоги закону.

Щоб перевірити все, журналістка «20 хвилин» навідалася до районного територіального центру комплектування у Вінниці.

Найбільше часу забирає ВЛК

Узгодивши всі моменти з черговим та керівництвом центру, журналістка отримала можливість поспілкуватися з відвідувачами.

Черга спочатку налічувала близько десяти осіб. Кількість людей протягом двох годин, поки журналістка була там, не суттєво збільшилась. Загалом за весь час у коридорі було не більше двадцяти осіб. Хтось приходив, а хтось ішов.

Попри те, що існує можливість електронного запису, цією послугою ніхто не користувався. З'ясували, що дехто не знав про цю опцію, інші не були впевнені, що встигнуть на записаний час, а треті вже знали, що переважно діє жива черга і не хотіли її порушувати.

При вході всі здають мобільні телефони, тому, як жартували самі відвідувачі, скільки часу вони вже тут – невідомо.

Історій про те, що люди тижнями не можуть оновити дані, багато не почули. Лише пан Іван із Літина розповів, що цей процес у нього триває з кінця лютого, тобто майже три місяці. Проте основною причиною затримки він називає не черги в ТЦК, а черги в поліклініці, де проходив медкомісію.

— Цей процес досить індивідуальний, бо в кожного може чогось не вистачати. Наприклад, не встиг отримати довідку в лікарні, то вимушений їхати сюди, щоб подовжити термін збирання інформації. А найбільше часу йде в лікарнях, бо там у них своє життя, — розповідає чоловік.

На запитання, чи є проблеми з відтермінування? Сказав, що ні.

У ТЦК, за його словами, черга рухається повільно, але порівняно з досвідом проходження ВЛК скаржитися не може.

— Зараз людей стало більше, бо коли я ще приходив у лютому, то тут взагалі було лише дві людини, — додає Іван.

Сьогодні, як дізналися у чоловіка, йому таки вдалося все оновити й у середу сказали, що він може приїхати за військовим квитком зі штрих-кодом (VIN-кодом).

Усі в розшуку?

Про свій шлях оновлення даних розповів і чоловік на ім'я Василь. Він працює на залізниці, тому через нічну зміну намагається вдень якомога швидше оновити дані. Наразі це його третій день спроб.

— Я приходив раніше, то дали направлення пройти медкомісію в Літині, — розповідає чоловік. — І ось сьогодні прийшов знову сюди. У «Резерв+» не реєструвався, бо чув, що всім пише, що вони в розшуку.

Серед відвідувачів трапився один із тих, хто отримав подібне сповіщення в додатку. Чоловіка звати Роман. Він одразу прийшов до ТЦК. Як з'ясувалося пізніше, його таки хочуть зобов'язати сплатити штраф у розмірі 800 гривень. Однак, коли він став до черги в інший кабінет, щоб розібратися з цією ситуацією, то почув припущення, що може бути вимушений сплатити значно більше – 21 тисячу гривень.

Ходять по колу

Невдовзі до ТЦК зайшов ще один чоловік, який, судячи з його впевнених дій, вже не вперше тут бував. Він знав, куди записуватися і де залишати телефон.

Чоловіка звали Ярослав. Він вже три тижні намагається оновити дані, щоб отримати відстрочку, яка потрібна для завершення навчання у Києві.

— Це біда, — ділиться він своїми враженнями. — Хірург приймає лише у вівторок та четвер з 10 до 13.00, а приходить на роботу він об 11.00. У коридорі стоїть 150 людей. Я лише ВЛК проходив три дні. Тут мінус, що тебе посилають від кабінету в кабінет, і так по колу.

Це помітила й авторка матеріалу: люди не мінялися, просто постійно займали чергу до чергового кабінету.

У всіх ТЦК своя система?

Ще більш цікава ситуація, ймовірно, відбувається в іншому ТЦК нашого міста. До коридору, де всі очікують свого прийому, зайшов 26-річний Ігор. Хлопець – медик і прийшов також оновити дані, як того вимагає закон.

— Я студент-медик, мої дані оновлювалис кожен рік моїм університетом. Закінчив інтернатуру і коли влаштовувався на роботу, був у військкоматі. Військкомат пропустив по прописці, бо не було ще тоді закону про 25 років, — каже Ігор. — Оновлюю дані я, вважайте, перший день, але за сьогодні вже пів Вінниці об'їздив. І поки що безрезультатно. 

Річ у тому, що Ігор прописаний у Вінниці, тож його справа знаходиться в міському ТЦК за іншою адресою. Але там йому сказали, що без повістки нікого не пускають.

— Приїхав туди, сказали, що без повістки нікого не пускають, — говорить Ігор. — Щоб взяти повістку, об'їздив три блокпости. Повістку мені не дали. Поїхав аж у Березіно, там на блокпосту хлопці з посмішкою виписали мені повістку, сказали: «Їдь. Пишемо тобі тридцятим числом і ти можеш у будь-який час приходити оновлювати дані». Знову прийшов на адресу мого ТЦК, там сказали знову ні і приходити лише тридцятого.

Тому хлопець вирішив їхати в інший ТЦК, щоб здати повістку і не рахуватися, як той, що не явився.

Розмову журналістки з хлопцем почув один із працівників. Його здивувала ця ситуація. Він допоміг розібратися у цій справі Ігорю і відомо, що хлопець направився знову до міського територіального центру комплектування.

Чого очікувати під час поновлення даних?

Загалом, зі спостережень журналістки можна зробити такий висновок:

Великих черг, де люди сидять днями і не можуть навіть потрапити до кабінету, немає. Однак відвідувачів часто перенаправляють від одного до іншого спеціаліста, через що процес поновлення даних забирає значно більше часу. У загальному відвідувачі чекали свого прийому до будь-якого кабінету близько години, іноді півтори. 

Електронний запис діє, проте ним практично ніхто не користується. Ймовірною причиною цього є те, що людей за один день можуть відправити до трьох різних спеціалістів, що призводить до утворення живих черг. Тому важко уявити, як за таких умов функціонуватиме черга з електронним записом.

Для запису в електрону чергу до ТЦК та СП необхідно виконати наступні кроки:
  1. Перейти за посиланням на сервіс. (https://q.mod.gov.ua/register)
  2. Вибрати ТЦК та СП за місцем актуальної реєстрації або місцем обліку.
  3. Ввести свої ПІБ, номер телефону, електронну адресу та підтвердити обробку даних.
  4. Підтвердити номер телефону.
Після виконання цих дій на вказаний номер телефону надійде SMS-повідомлення з датою та часом візиту.

Скільки часу займе оновлення даних, залежить від того: коли ви востаннє їх оновлювали, коли ви проходили ВЛК, чи не виникло помилок під час попереднього оновлення (наприклад, записана неправильна дата народження, ім'я чи прізвище тощо).

«Резерв+» чи ЦНАП не дорівнює ТЦК. Не відвідуючи територіальний центр комплектування, ви можете оновити лише таку інформацію:

  • актуальний номер телефону;
  • місце проживання;
  • електронну пошту.

Однак, щоб стати на військовий облік чи отримати бронювання, все одно потрібно йти до ТЦК.

Крім того, якщо ви не проходили ВЛК протягом останніх п'яти років, то вам знову ж таки доведеться йти до ТЦК.

З мінусів цього додатку можна почути, що користувачам часто видає статус «У розшуку».

Це спостереження стосується лише одного районного територіального центру комплектування. Цілком ймовірно, що в інших ТЦК Вінниччини ситуація може відрізнятися, що слід враховувати.


Читайте також:

«Нас врятувало дерево»: дізналися у свідків подробиці влучання у житловий будинок у Жмеринці

Що мають та скільки заробляють члени ВЛК у Вінниці? Проаналізували їх декларації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Beck Job

    Навіщо мені VIN-код , це від якоїсь машини? 😁

    Я думав у нас ВІН-код , військовий індивідуальний номер
  • Вікторія Гороба

    Цікаво а нааіщо залишати телефон?
    Чого боятся працівенки що змушують людей здавати телефон ?
    Та яким Законом вони це пояснюють?
  • fbu register

    Йдіть на хер журналісти, разом з тцк. Коли блять людей пакують, то ви дзьобом тріскаєте

    VITALYA DFGCHK reply fbu register

    А ТИ УМІЄШ ЛАЯТИСЬ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ??? А ВІТЧИЗНУ ЗАХИЩАТИ НЕОБХІДНО!  ТИМ БІЛЬШЕ ЩО ЦЕ ОБОВ'ЯЗОК!

    Майкл НеДжордан reply VITALYA DFGCHK

    Тоді мабуть ти сам з окопа пишешь

keyboard_arrow_up