Дружини військовослужбовців можуть не платити відсотки за кредит: що для цього потрібно зробити

Дружини військовослужбовців можуть не платити відсотки за кредит: що для цього потрібно зробити
  • Віднині дружинам або чоловікам військових не нараховується пеня та вони можуть не сплачувати відсотки за кредит у банках.
  • Що для цього потрібно зробити та які ще пільги є для родин захисників? Розповідаємо.

З 18 травня вступив у дію новий закон про мобілізацію. Відповідно до нього у дружин військовослужбовців з'явилися нові пільги. Так, дружинам (чоловікам) військовослужбовців не нараховуються штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом. 

Ця норма не діє на кредитні договори, укладені на придбання майна, яке віднесене чи буде віднесене до об’єктів житлового фонду (жилого будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля. І стосується саме подружжя, де один з партнерів мобілізований.

Тобто під цю пільгу потрапляють не лише ті, в кого чоловік чи дружина мають статус учасника бойових дій (УБД), а й усі, хто був призваний на військову службу під час повномасштабного вторгнення.

Відео дня

І ще раз: на житло і авто пільга не поширюється. Отож, її можна отримати за будь-яку позику, яка не стосується покупки квартир/будинків чи засобів пересування. Це можуть бути споживчі кредити (на покупку нової пральної машинки, наприклад), кредити на навчання дітей та інше.

Що потрібно для цього зробити?

У першу чергу варто звернутися до банку. Журналістка «20 хвилин» зателефонувала до різних банків України, щоб з'ясувати, чи можуть дружини або чоловіки військових отримати пільги за кредитами, і які документи для цього потрібні.

Monobank підтвердив, що це можливо і надав перелік необхідних документів:

  • свідоцтво про шлюб,
  • витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян (можна отримати в Дії або РАЦС),
  • документ про військову службу (військовий квиток).

Документи надіслати можна в будь-який чат з Monobank: Viber, Telegram тощо.

У ПриватБанку також можна документи подати онлайн через додаток або офлайн у будь-якому відділені. Ось такі документи потрібні:

  • витяг з реєстру активів цивільного стану про державну реєстрацію шлюбу,
  • один з документів, який підтверджує період проходження служби (документ повинен містити дату початку служби мобілізації та дату закінчення служби демобілізації, якщо зазначено, військовий квиток, витяг з наказу, довідку з формою №5 або інші форми, в яких зазначено період проходження військової служби).

В Ощадбанку для того, щоб отримати таку пільгу, потрібно звернутися до відділення та надати такі документи:

  • свідоцтво про шлюб,
  • витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян,
  • копію паспорта військового або його військовий квиток.

У банку повинні будете заповнити бланк та надати вище перелічені документи. І потім дружина або чоловік військового укладає договір з позичальником на зміну умов кредитування. 

В Ukrsibbank також потрібно звертатися до відділення. У цьому банку просять надати такі документи:

  • довідка-форма №5, де буде прописано, що це мобілізація, або всі сторінко військового квитка одного з подружжя.
  • ксерокопія паспорта військовослужбовця,
  • власні паспортні дан,
  • свідоцтво про одруження.

У ПУМБ можна подати документи як онлайн, так і у будь-якому відділені. Якщо онлайн, то потрібно зателефонувати на гарячу лінію та попросити, щоб вам надіслати посилання, за яким ви закріпите необхідні документи. Ось їх перелік:

  • довідка-форма №5,
  • військовий квиток,
  • свідоцтво про шлюб.

Запитували також про те, чи буде відбуватися перерахунок і яким чином. Більшість представників банків зазначили, що наразі не володіють точною інформацією. Проте, найімовірніше, перерахунок будуть здійснювати з дати набуття чинності законом, який запровадив цю норму, тобто з 18 травня.

Які ще пільги є для родини військових?

Для членів родин військовослужбовців також доступний ряд безкоштовних послуг та пільг.

Пільги на медицину:

  • Отримання медичної допомоги у військово-медичних закладах охорони здоров’я за відсутності за місцем їх проживання державних або комунальних закладів охорони здоров’я.
  • На санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах Міністерства оборони України не більше одного разу на рік. Ця пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів (з 1 січня 2024 року це 7 тисяч 83 гривні) на одну особу.

Житлові пільги:

  • Забезпечення службовими жилими приміщеннями, що повинні відповідати вимогам житлового законодавства за умови проживання разом з військовослужбовцями.
  • Членам сімей військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення.

Пільги на проїзд:

Трудові та освітні пільги:

Крім того, військовослужбовці без статусу учасника бойових дій (УБД) та їх рідні можуть отримати безоплатну правову допомогу. Про те, як та де це можна зробити у Вінниці та Вінницькій області, ми розповідали у цьому матеріалі:

А які пільги доступні учасникам бойових дій (УБД) та їх родинам, розповіла нашій журналістці адвокатка Мар'яна Слізяк тут.

 


Читайте також:

Однакові послуги, а ціни різні: 10,5 мільярда гривень виділять на утримання доріг Вінниччини

У Вінниці планують підвищити місцевий податок. Який саме і на скільки?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лепонтій

    Ну ну😄👏
  • LOR

    Цікаво, а банки про це знають?
  • Sergey Grey

    Ага, проходили. Один раз скористався, і більше не один банк не дасть кредит.

keyboard_arrow_up