Позакласне читання: що почитати дітям на літніх канікулах?

• Літо — пора не лише для відпочинку, а й підготовки до навчального року. Відтак багато школярів починають читати літературу наперед.
  • Редакція «20 хвилин» підготувала п’ять книг, які можуть сподобатися вашим дітям. Обирали, зважаючи на відгуки своїх чад.

Провести час влітку весело і з користю одночасно — можливо, а вже під час навчального року можна здивувати однокласників та учителів новими знаннями. Ми зібрали для вас перелік книг для позакласного читання, які точно не залишать вас байдужими.

«Небезпечні мандри»

Річард Адамс

Вік: для учнів 5 – 8 класу

Відео дня

«Небезпечні мандри» — найзнаменитіший роман сучасного англійського письменника Річарда Адамса (1920-2016) в жанрі героїчного фентезі. Автор описує пригоди кількох відчайдухів—молодих диких кроликів, які покинули свою домівку в пошуках ліпшої долі. Кожна мить для них сповнена небезпек і нікому не відомо, чи досягнуть вони заповітної мети… Це одна з найкращих книжок, написаних у ХХ ст., що посідає достойне місце в одному ряду з творами Антуана де Сент-Екзюпері, Рея Бредбері, Річарда Баха та інших знаменитих письменників.

«Убити пересмішника»

Гарпер Лі

Вік: для учнів 6 – 8 класу

Є у людині дещо таке, що не підкориться більшості — це совість. Унікальність знаменитого роману Гарпера Лі «Вбити пересмішника» полягає в тому, що він однаково цікавий для дітей, підлітків та дорослих. Книга відрізняється тою яскравістю подій, яка буває тільки в дитинстві. Вона поєднує в собі захопливі пригоди в найкращих традиціях Марка Твена та Астрід Ліндгрен, моторошну таємницю будинку з привидом, як у готичних романах, гострі соціальні проблеми, питання виховування дітей та вірності собі. Книга напрочуд яскрава та правдива, як може бути лише погляд дитини.

Майже всі люди хороші, Скауте, коли їх нарешті зрозумієш. Маленьке сонне містечко зразку 30-х років ХХ сторіччя. Сковане традиціями, упередженнями та лінощами. В ньому, як у дзеркалі, відображаються всі складнощі та події переламної епохи. Все, що втілювало дух американського Півдня, має відійти в минуле та поступитися місцем новим цінностям і правилам, новому ритму життя. Проте деякі речі напрочуд живучі. Скільки коштуватиме прогрес містечку? А окремо кожному з жителів?

«Не відпускай мене»

Кадзуо Ішігуро

Вік: для учнів 10-11 класу

Кадзуо Ішіґуро — британський письменник японського походження, сценарист, лауреат Букерівської премії. Його книжка «Не відпускай мене» — це пронизлива історія, яка по праву входить у перелік найкращих англійських творів усіх часів. Це роман з елементами наукової фантастики та антиутопії, розповідь про пошук відповідей, любов, дружбу, пам'ять, надію і безвихідь. Кеті, головна героїня книжки, намагається зрозуміти та прийняти своє дитинство і юність у привілейованій школі-інтернаті Гейлшем та поза нею, свою інакшість від людей та обране для самої Кеті та її найближчих друзів призначення бути донором. Це довга дорога зі спогадів, відчуттів, одкровень, які поволі вибудовують для героїв нову картину світу.

«Квіти для Елджернона»

Деніел Кіз

Вік: для учнів 7-11 класу

Пронизлива історія, яку називають найлюдянішим твором у світовій літературі.

Чарлі Гордон — розумово відсталий, але у нього є друзі, робота, захоплення і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті, який може зробити його найрозумнішим... Книга змушує задуматися, яку ціну людям доводиться платити за те, щоб отримати бажане і чи варте воно того.

«Мартін Іден»

Джек Лондон

Вік: для учнів 9-11 класу

Автор цього роману — Джек Лондон, відомий американський письменник. Він прожив коротке, але яскраве життя, повне небезпек і пригод. Працюючи з 10 років, не маючи можливості оплатити навчання в університеті, він вирушив на Аляску. Золота не добув, зате привіз із собою сюжети «північних» оповідань і повістей. Уже понад сто років читачі всього світу захоплюються справжніми пригодами, суворою романтикою та благородними почуттями героїв його книжок.

Мартін Іден, простий моряк, випадково опиняється у світському середовищі й закохується у Рут Морз, дівчину з багатої родини... Він вирішує за будь-яку ціну добитися її любові, змінити своє життя, стати знаменитим письменником. Але невідомо, чи здійсняться його мрії, чи принесуть вони щастя... Цей роман, який розповідає про просту людину, що домоглася успіху, про пошук місця в житті, муки творчості й муки кохання, виявився пророчим: Джек Лондон багато в чому повторив долю свого героя.

У театрі поставили нову комедійну драму. Що в ній цікавого і кому точно варто її подивитись

Від давнини до сучасності. У краєзнавчому музеї презентують виставку зброї та військового спорядження

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.