Туризм під час війни. Як дістатися і скільки коштуватимуть тури на популярні морські курорти?

Туризм під час війни. Як дістатися і скільки коштуватимуть тури на популярні морські курорти?
  • На початку війни вінничани навіть не думали про відпустку, а туристичні агенції стали на паузу. Однак місяці йдуть, війна не припиняється, а людський ресурс — не безмежний.
  • Городяни все частіше стали задумуватися про невелике перевантаження на курортах зарубіжжя, відтак деякі турагенції вже почали пропонувати тури.
  • Як потрапити на відпочинок за кордон і скільки це коштуватиме — дізналися наші журналісти.

Один з бізнес-напрямків, який постраждав найбільше, — це туризм. З початку повномасштабної війни частина туристичних компаній закрилась, інші переорієнтували свою діяльність на волонтерство — використовували свої автобуси для евакуації біженців, залучали зв’язки, щоб організовувати закупівлю гуманітарної допомоги з-за кордону.

Про відновлення основної діяльності туристичні компанії тривалий час навіть не думали.

Втім протягом останніх кількох тижнів, з приходом тепла, турагенції почали пропонувати відпочинок. Спочатку у межах Прикарпаття і Закарпаття, де ціни, у зв'язку з перенасиченням переселенців у тих краях, тепер зросли в рази. 

Відео дня

А зараз навіть пропонують закордонні тури на море. Залишити межі нашої країни, нагадуємо, можуть жінки і діти, а також чоловіки, які не є придатними до військової служби.

Як у війну потрапити на море

Якщо внутрішній туризм, хоч і намагається ожити, є дуже обмеженим, то з турами за кордон ситуація ще складніша. По-перше, через воєнний стан в Україні повністю закрите небо, а по-друге, більшість українців цікавлять поїздки за кордон з метою евакуації, а не відпочинку. Проте ринок відпочинкових турів за кордон теж починає відновлюватися.

— Найпопулярнішими зараз залишаються евакуаційні рейси у Болгарію — ця країна забезпечує безкоштовне проживання в готелях для українців, — розповідає менеджер туристичної агенції Вікторія Фролова. — Тому є запит на проїзд до Болгарії, який коштує близько 85-100 євро. Люди приїжджають туди, і там їх приймають на кілька тижнів, це зараз дуже популярно. Більш заможніші українці орендують житло на весь пляжний сезон. Дехто планує залишитися в Болгарії до закінчення війни, адже тут ціни на житло і харчування дешевші, ніж у більшості країн Європи.

Поїхати автобусом на відпочинок до Болгарії, Чорногорії та Туреччини пропонують зі Львову, Києва та інших міст.

Також українців також почали цікавити вильоти на море з сусідньої Польщі. Частина українських туристичних агенцій зараз співпрацює з популярним у дружній країні туроператором, який возить туристів у Болгарію, Туреччину, Чорногорію, Єгипет та інші курорти. Полетіти літаком на улюблені закордонні пляжі пропонують також з аеропортів Молдови і Прибалтики. Єдине, що дістатися до аеропорту вильоту цих країн українці мають самостійно.

— Найкращий варіант — це виліт з Польщі, — говорить представник турагенції. — Поляки дуже розуміють, що для відпочинку українців готелі мають бути такі, де немає росіян. Самі поляки теж питають за готелі, де немає росіян. І це дуже важливий момент, це питання №1 тепер для наших туристів.

Ціни на дорогу і відпочинок

До прикладу, відпочинок в Чорногорії в тризірковому готелі (8 ночей + 2 в дорозі) з виїздом з Києва, Житомира, Рівного, Львову, Стрия та Мукачево коштуватиме, в середньому, від 13,500  до 24,500 тисяч гривень за двох.

Якщо йдеться про «гарячий» тур чартерним рейсом, коли бронюється поїздка за 2-3 дні до вильоту, то ціни не відрізняються від минулорічних. Втім якщо бронювати за тиждень-два наперед, то вартість туру буде дорожча. 

«Гарячий» тур з Варшави в чотиризірковому готелі Кемеру (7 ночей) обійдеться 30 тисяч гривень на двох.

«Гарячий» тур з Кишинева до Аланії в п'ятизірковому готелі (7 ночей) коштуватиме 20,500 тисяч гривень на двох.

«Гарячий» тур з Кишинева до Єгипту в п'ятизірковому готелі (7 ночей) — 24 тисячі гривень на двох.

Але не забувайте, що ще потрібен час і додаткові кошти на дорогу до летовища. Якщо це Польща, туристу знадобиться провести біля 18 годин в дорозі. Проїзд автобусом з Вінниці в середньому обійдеться 1300 гривень. Приблизно так буде коштувати і квиток до Молдови.

 

Читайте також:

В Центральному парку запрацювали атракціони та «Оглядове колесо». Які ціни на каруселі?

«У нас пташки співають, ми осторонь від бойових дій». Митці приймають переселенців у Буші

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Наталья Гладченко

    Запропонуйте тури до Маріуполя.І море побачите, заодно.І гуляти ---розважатися перехочеться😫
  • Татьяна Тимчишина

    Побійтесь Бога! Який вІдпочинок?
    Треба молитись, читати Біблію, виконувати заповіді (а не читати їх).
    Зараз дуже ннепростий час!
  • Ирина Кучерина

    У кого зараз є моральне право відпочивати? Але ж і такі знайдуться.
  • анна Болжєєва

    Тут я згидна з останним комментарием. Для чого виставляти таки дани в интернет. Ти хто мав можливисть Ти и мають. А простим людям Аби визитки якось. Майте повагу редактор до тих людей яки жертвоють своим життям та здоровям, и тих хто втратив нижних и тикав вид бомб. Думайте на яких дописах заробляете. Бо це аж огидно.🤬.

keyboard_arrow_up