«Дикий» відпочинок у наметах. Лайфхаки і місця в області, куди можна поїхати

«Дикий» відпочинок у наметах. Лайфхаки і місця в області, куди можна поїхати
Фото з facebook-сторінки Юрія Пілявоза
  • У плани про літню відпустку свої корективи вніс коронавірус. Лікарі радять уникати під час відпочинку скупчень людей, тож можливо саме час спробувати відпочити з наметами? 
  • Зібрали для вас поради, як підготувати до «дикого» відпочинку та дізнались про місця, де у області можна зупинитись з наметом. 

 

Бути подалі від метушні, засинати під хрускіт багаття й зустрічати літній схід сонця. «Дикий» відпочинок у наметах, можливо, й менш комфортний, але точно багатий на емоції. У такій відпустці доведеться все організовувати самостійно, починаючи від даху над головою, і закінчуючи приготуванням їжі. Якщо ви ніколи не відпочивали у наметах, але хочете спробувати, ми зібрали для вас лайфхаки й поради, як підготувати до такої мандрівки. 

«Ніякий готель цього не замінить»

Мандрівник Юрієм Пілявоз вже понад десять років подорожує з наметами, вінничанин прихильник «дикого» відпочинку.

— Коли я вперше поїхав у похід з другом близько десяти років тому, то одразу зрозумів, що такий відпочинок мені підходить, — говорить Юрій. — З кожним наступним походом я все більше горів такими подорожами, бо вони справді заряджають енергією. Далі коло друзів почало змінюватись, все більше знайомих з'являється, які теж полюбляють відпочивати у наметах. Зараз мені вже важко уявити своє життя без цього. 

Відео дня

За словами Юрія, основна перевага відпочинку з наметом — це те, що ти можеш буде-де облаштувати свою тимчасову домівку. Завжди можна згорнути табір і змінити локацію, або краєвид. 

— Відпочинок у наметах — це можливість посидіти біля багаття і побачити зіркове небо. Ніякий готель цього не замінить, — каже мандрівник. — Це кайф бути вдалечині від всього міського гаму, бетонів і доріг. До того ж, корисно подихати кілька днів хорошим повітрям. 

Вікових обмежень для такого відпочинку, за словами Юрія, немає. Головне, щоб дозволяв стан здоров'я. Поїздки з дітьми у наметах не такі незручні, як може здатися.

— З дітьми поїхати відпочити у наметах дуже класна ідея. Вони відриваються і постійно знаходять собі різні забави, — каже вінничанин. — Я багато разів бачив, як у похід батьки ходили з дітьми, які ще й ходити самі не вміють.  

Як вибрати намет?

За словами вінничанина, у виборі намету все залежить від планів людини. Якщо відпочинок буде зводитись до того, що ви машиною приїждете на якусь певну локацію і там відпочиватимете, то потрібно вибирати з категорії кемпінгових наметів. Вони дешевші від туристичних, але важчі. 

— Їх можна купувати у туристичних магазинах, там вони дорожчі, але зазвичай якісніші, — продовжує Юрій. — Якщо ваш бюджет невеликий, то можете купити намет в гіпермаркетах, наприклад, в «Епіцентрі» або «Метро». 

Юрій не рекомендує вибирати найдешевші варіанти, тобто, одношарові намети. Каже, при першій ж негоді ви про свій вибір, ймовірно, пошкодуєте, адже такі намети промокають. 

— Мінімальна вимога при виборі намета — він має бути двошаровий, — каже турист. — Якщо ж ваш відпочинок буде більш активний і вам доведеться носити намет на спині, то потрібно вибирати з туристичних варіантів. Вони дорожчі, але більш стійкі до погодних умов й легкі. 

Ми промоніторили ціни на намети у Вінниці. У гіпермаркетах двомісні двошарові намети коштують орієнтовно від 999 до 1 500 гривень. Трьох-чотирьохмістні вартують від 1 300 до 6 000 гривень. У туристичних магазинах за двомісні намети доведеться заплатити від 2 000 гривень до 8 000. За трьох-чотирьохмістні — від 4 000 до 11 000 гривень.

Що з собою обов’язково взяти?

— На кілька чи декілька днів вашою домівкою стане намет. У ньому ліжком буде каремат і спальний мішок. Останній влітку не обов’язковий, але зайвим не буде, — продовжує Юрій. — Обов’язково запасіться засобами від комах. Не забудьте ліхтарики, павербанки, батарейки, засоби гігієни, крем для засмаги, головні убори, дощовик і, звичайно, аптечку.

За словами мандрівника, крім намету варто потурбуватись і про тент, який би створював тінь над вашим табором або захищав від дощу. Навіть найдешевший тент з ринку, як каже Юрій, чудово підійде. 

— Не забудьте про посуд. Краще використовувати не одноразовий, а багаторазовий пластиковий, або ж залізний, — каже вінничанин. — Варто потурбуватись про запас питної воді і обов’язково мати тару, куди її набрати, наприклад, з джерела. 

Куди поїхати у Вінницькій області? 

Ми зібрали для вас місця, де можна відпочити у наметах неподалік Вінниці. 

Щоб дістатись до Сабарова навіть з міста виїжджати не потрібно. Треба лише спуститися униз від кінцевої зупинки по вулиці Черняхівського та перейти греблю ГЕС. На галявині по ліву сторону прибувають пароплави «М. І. Пирогов» і «Ляля Ратушна». Місцевість навколо Сабарова відома своїми мальовничими краєвидами: скелі, річка, ліс. На березі Південного Бугу, в районі Сабарова, знаходиться відомий камінь Коцюбинського з викарбуваними цитатами з творчості письменника. Вважається, що саме на цьому камені Михайло Коцюбинський свого часу творив. 

Село Воробіївка знаходиться приблизно за 60 кілометрів від Вінниці. Як розповідає Юрій, він полюбляє там відпочивати. Каже, у Воробіївці часто зупиняється чимало туристів, бо поруч: річка, ліс і красиві краєвиди. 

Це знане туристами місце, через свої пороги та володіння родини Потоцьких. Тут є річка, пороги, скелі та мальовничий парк. Уздовж берега розкидані мармурові скульптури та сліди від купалень. Від Вінниці — 67 кілометрів. 

Всього за 40 хвилин їзди від Вінниці, у Калинівському районі, знаходиться село Черепашинці, де є озеро, з прозорою і яскраво блакитного кольора водою. Навколо нього — скелясті береги та хвойна рослинність. Озеро утворилось з затопленого гранітного кар’єру. Останнім часом туди приїжджає все більше відпочиваючих. 

Це село теж зачаровує багатьох туристів своїми краєвидами, знаходиться за 60 кілометрів від міста. Відома ця місцина своїм старовинним млином графа Потоцького, що розташований на березі Південного Бугу. Його будівля зведена у 1899 році за проектом архітектора Яна Гойріха і наразі є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

Читайте також: 

Без Одеси і не за всі гроші світу. Зібрали десяток морських напрямків для відпочинку в Україні

Опановуємо внутрішній туризм: вінничани розповідають, куди варто їхати відпочивати в Україні

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олексій

    Для чого потрібна ця авторизація? В чому її сенс????????????????????????????
  • И.С.

    не можу прочитати, хоче авторизацію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up