«Звільнили з університету через пам’ятник Петлюрі», — вінничанин Зорій Файн

«Звільнили з університету через пам’ятник Петлюрі», — вінничанин Зорій Файн
фото з блогу Зорія Файна
  • Кілька тижнів тому, 27 вересня, вінницький фотограф Зорій Файн написав статтю у своєму блозі про те, як його звільнили з Педагогічного університету. 
  • За його словами, це сталось через його радикальну позицію щодо встановлення пам’ятника Петлюрі у Вінниці. 
  • Розповідаємо, як все відбувалось за словами Зорія Файна, та що кажуть в університеті? 

Вінничанин Зорій Файн активно веде свій блог, і наприкінці вересня там з'явилася публікація під назвою «Дисидент XXI століття або Історія мого звільнення з Університету через пам'ятник Симону Петлюрі». 

У 2017 році, пояснимо, Зорій Файн працював доцентом кафедри журналістики, реклами і зв'язків з громадськістю Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського. Але у тому ж році, в листопаді, його звідти звільнили, за його словами. 

Як пише Зорій, текст про своє звільнення він публікує в мережу лише через три роки тому, що у його сторону з'явилися загрози з боку крайніх правих націоналістів. 

Відео дня

«Мені довелося дочекатися, поки мої старші діти поїдуть з України. У той час, серед іншого, був акт вандалізму по відношенню до єврейській школі, де навчався мій син. Також мені дали зрозуміти, що дочка «закінчить» медичний університет в 2018-му. Особисто я теж вже майже два роки живу за кордоном. Ні, я не емігрував, моя сім'я поїхала за контрактом. Безумовно, описані нижче події були останньою краплею для прийняття цього рішення», — пише вінничанин. 

Пояснимо, що у 2017 році, коли у Вінниці встановлювали пам'ятник Симону Петлюрі, Зорій Файн, як представник єврейської спільноти, публічно висловлювався проти цього. 

«У мене вчора вкрали Вінницю, посадивши на лавочці петлюру. Замість діда мого, який вирізаний в дев'ятнадцятому році продажною шкурою», — писав тоді віршами Файн.

Зокрема через таку позицію, за його словами, Зорія Файна й звільнили з університету. Він у своїй публікації розповідає, що розмова про звільнення був у «високому» кабінеті університету. Каже, що такого приниження він не відчував ніколи в житті. 

« — Що я такого зробив?, — здивовано запитав я в кабінеті після того, як на мене вилили відро бруду. — Написав літературний лист покійному батькові і два вірші? Згоден — написано талановито. Але хіба цього достатньо, щоб мене звільнити і віддати на поталу ультраправим!?», — цитує тодішню, записану ним розмову з керівництвом, Зорій.

За його словами йому відповіли: «Ми не хочемо вплутувати університет в цю історію. А вас асоціюють з університетом. Ви хочете, щоб завтра під університетом стояли намети? Коли йде війна — не на часі висловлювати свою думку».

Далі, як каже Зорій, йому на відстані показали документ з десятком підписів, повідомивши, що це колективне звернення громадян.

«Допоки я, через півтори години від початку розмови, не написав заяви про звільнення, мене з кабінету не випустили», — пише вінницький фотограф. Пояснимо, коли у Вінниці відкрили пам'ятник Симону Петлюрі, Зорій написав кілька віршів та публікацій у своєму блозі на цю тему, а також літературний лист покійному батьку. 

У своєму тексті він згадує й інші неприємні події, які трапились ще у 2014 році. Наприклад, як тоді хтось облив чорною фарбою центральну синагогу Вінниці. Або ж тому ж році на стіні біля студії Зорія були намальовані великі зірки Давида.

Що кажуть в університеті? 

Ректорка Педагогічного університету Наталія Лазаренко коротко прокоментувала викладацьку долю Зорія Файна. 

— Це він написав у своєму блозі і це виключно його трактування. Він написав заяву про звільнення за власним бажанням, то як його могли звільнити? Він написав її особисто, а те, що у нього були там з кимось непорозуміння, то це його трактування. У мене зараз засідання, тому говорити більше не можу. Зможу поговорити хіба що на наступному тижні, — сказала Наталія Лазаренко. 

Читайте також: 

Посварились через Петлюру. Чи дійсно він убивав євреїв? Коментар історика та документи

Вінничанин дав гроші на пам’ятник Івану Гонті і гайдамакам. Де встановлять скульптурну композицію?


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (67)
  • Олег Усатюк

    "Любимый фотограф Путина", по его же словам.

    Олег Усатюк reply Олег Усатюк

    Пиарщик знатный. Еще бы в фотографии немного разбирался - цены ему бы не было.

    Твій Сад Розсада reply Олег Усатюк

    Олег Усатюк ага, и Кучмы, и Ющенко)))) работала когда-то вместе с ним на свадебных мероприятиях. Просил ведущих так представить его гостям )))) ото дурне )))
  • Твій Сад Розсада

    Особисто знала його батька. Був Юхим Давидович гідною людиною, педагогом з великої літери... не те, що синок Зорій. Мала нещастя спілкуватися й з ним. Після того хотілося вимити руки. Піарщик від Бога... так що, у Вінниці на одного жлоба стало менше...

    Коваль Раїса reply Твій Сад Розсада

    Твій Сад Розсада піарщик, і домашній тиран

    Martin Pears reply Твій Сад Розсада

    Согласен с вами, его отец - хороший человек был.
    А сынок - мерзавц еще тот.
  • Виктор Александров

    Сколько же можно кормиться чекистскими байками о Петлюре-антисемите?

    Кеп reply Виктор Александров

    Не,будем кормиться твоими байками,что он не антисемит))У чекистов хоть полно доказательств было,что петлюровцы -погромщики,ведь они с ними воевали и реально об этом знали
  • Кеп

    Ха-ха-ха)) Этот олух Файн поддержал фашистский майдан и фотографировался в жидобандеровской майке публично,а потом решил протестовать против памятника главарю еврейских погромщиков? Мистер Оксюморон,бля))) Он повторил глупость раввинов,которые в Виннице вместе с попами в 1941 вышли встречать гитлеровцев...,теперь пусть жалуется в Моссад))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:56 На Немирівському і Гніванському шосе зафіксували 1690 порушень швидкості: які штрафи та де є камери? 17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up