Посварились через Петлюру. Чи дійсно він убивав євреїв? Коментар історика та документи

Посварились через Петлюру. Чи дійсно він убивав євреїв? Коментар історика та документи
Пам’ятник з сумним Петлюрою встановили на Єрусалимці, де колись жили євреї. Вони у свою чергу не зрозуміли такого жесту. Розгнівалися
  • Ким він був? Через те, що у нашому місті встановили пам’ятник отаману Симону Петлюрі, вінницька спільнота розділилася на три табори;
  • Націоналісти відкрито раділи цьому. Євреї говорили: «Да с вашей политикой вас вздернут на галстуке» і писали вірші;
  • А треті просто споглядали за цією баталією. Чому думки так різняться?

У суботу, 14 жовтня, у Вінниці відкрили пам'ятник Симону Петлюрі. Це перша в Україні скульптурна композиція на честь державного та військового діяча у повний зріст. Пам’ятник встановлений на подвір’ї будівлі, де зараз розташоване обласне радіо. З 7 травня до 19 червня 1920 року там була Військово-похідна Канцелярія Головного Отамана. І вінничан почало “трусити”, але не всіх.

Читайте також:

  • “Селфі з Петлюрою”: отаману УНР відкрили пам’ятник у повний зріст

    Відео дня
    /li>

Петлюра - письменник та поет :)

Напередодні відкриття пам’ятника журналісти RIA поговорили з вінницькими студентами, майбутнім нашого міста, щоб дізнатися, що вони думають про воєначальника, якого увічнили в нашому місті. Але виявляється, що Симон Петлюра був не військовим та політичним діячем, а письменником, поетом і просто «красавою». Багато студентів не змогли навіть припустити, ким був Петлюра.

Ось які відповіді про Петлюру давали студенти Вінницького технічного університету на наше питання, хто такий Петлюра:

— Симон Петлюра? Якщо не помиляюся, український письменник. Здається, писав романи.

— Взагалі не знаю. Зовсім.

— Мені здається, ця людина пов’язана з літературою. Десь з цієї області, щось писав.

— Він пов’язаний з Українською повстанською армією, мабуть. Що він там робив, я не пам’ятаю, історія не моя сильна сторона.

— Поет. Щось за Україну писав. І поет, і письменник.

— Був козаком. Гетьманом… Січі.

— Це засновник УНР, здається. Що робив, не знаю.

Читайте також:

«Поставили пам'ятник, значить красава»: студенти про Петлюру

Націоналісти — за

Представники громадської організації «С14», які виступали категорично проти святкувань «Дня солідарності трудящих». на наше прохання висловити свою позицію щодо встановлення пам’ятника Петлюрі відповіли коротко:

«Ми за. Не євреям, полякам і росіянам визначати, які пам'ятники ставитимуть українці».

Представник партії «Свобода» Андрій Гайдай зазначив, що Петлюра не має відношення до єврейських погромів.

— Отаман Симон Петлюра не роз'єднує українців, а лиш гуртує в боротьбі з ворогами української державності. Так, під його керівництвом українці воювали з російськими інтернаціональними більшовиками. Жодного переслідування за національною ознакою армія УНР не чинила, — каже Гайдай. — Ті особи, що нагнітають міф про шовіністичну природу українських державників - це люди, які не асоціюють себе з українською історією, культурою чи релігією! Їм для життя не потрібна Українська держава.

Ніколи українці не нав'язували героїв ані іудеям, ані росіянам, ані полякам, ані угорцям чи румунам. Чому ж хтось має вказувати українцям, кого шанувати та хто наші герої?

Крім того, існують документальні підтвердження щодо неправдивості клейма антисеміта Симона Петлюри.

Відомий політолог Костянтин Бондаренко пише:

«Не розумію: чому вз'їлися на пам'ятник Петлюрі у Вінниці? Вінничанам можна позаздрити: у них з'явився універсальний пам'ятник, до якого можна нести квіти у будь-яке свято. День Незалежності - до Симона Васильовича, День Злуки - до Петлюри, День українського війська - туди ж, Свято Героїв - до Головного отамана. День міста - обов'язково згадають, хто ненадовго переніс столицю до Вінниці (перш, ніж переїхати у Кам'янець-Подільський). День журналіста - так Петлюра був журналістом і редактором. День працівників торгівлі - одразу можна згадати про Варшавські торги щодо Галичини у квітні 1920. Навіть у День Прапора можна провести паралелі з прапорщикам Петлюрою... А ви кажете! Грушевський чи Мазепа в цьому плані менш універсальні», — зазначає Бондаренко.

Євреї шоковані

Деякі представники єврейської спільноти не зрозуміли відкриття такого пам’ятника.

«Вчера в Виннице открыли памятник Петлюре. Бандиту и погромщику. Популисту до мозга костей, долгое время ратовавшему за Украину как верную область России. Сегодня он был бы депутатом всех созывов, казаком Гаврилюком, летчицей Савченко и Саакашвили в одном лице, присыпанный для вкуса младшим Рыбчинским. Мир вы обещали? Да с вашей политикой вас вздернут на галстуке бриони голодающие крестьяне, причем скоро”,  — написав у ФБ відомий бізнесмен, письменник і блогер Гарік Когородський.

Читайте також:

Претензії до встановлення пам’ятника Петлюри висунув і вінницький фотограф Зорій Файн:

«У меня вчера украли Винницу, посадив на лавочке петлюру. Вместо деда моего, который вырезан в девятнадцатом году продажной шкурой.

На Иерусалимке, в тихом дворике, Никогда вы идиш не услышите,

Там сидит печальный, как надгробие, Идол и его кровавый след.

У моих детей украли Винницу И у ваших тоже, вы не думайте -

Там где ложь, и за неё не стыдно нам - Там позор и будущего нет», — пише віршами Файн.

Глава українського Єврейського комітету Едуард Долинський також звинуватив Петлюру в антисемітизмі.

“В Виннице, в центре бывшей еврейской Иерусалимки, открыли памятник Симону Петлюре. Выбор места для сидящего на лавочке главы Директории не случаен: в Виннице, и в десятках других городах и местечках Украины его войска организовали еврейские погромы, в которых были жестоко убиты по разным оценкам от 50 до 200 тысяч невинных евреев. У известного винничанина Зория Файна в Брацлаве в погроме убили прадеда и прапрадеда. Зорий написал по этому поводу письмо своему покойному отцу.

А що кажуть документи?

На сайті «Історична правда» ще у 2011 році був розміщений матеріал з фотографіями документів часів Симона Петлюри. У цьому документі Петлюра наказує негайно розстрілювати тих, хто бере участь у погромах євреїв. Ось кілька рядків:

“...Кати наші більшовики скрізь поширюють чутки, що буцімто українські повстанці нищать єврейське населення. Я, Головний Отаман Українського Війська, не вірю, бо знаю народ Український, який, утиснений грабіжниками-завойовниками, сам не може утисняти народу іншого, що так саме страждає від більшовицького панування, як і він...”

«...Тяжко мені чути цю більшовицьку брехню про вас, брати-селяни, і коли б серед вас завелась яка паршива вівця, яка плямує усіх вас ганебними бандитськими вчинками, мусите викинути її з ваших рядів негайно...»
 

Ким був Петлюра насправді?

Юрій Легун, директор державного архіву Вінницької області

Симон Петлюра — один з найвидатніших діячів української історії. Ми всі повинні знати, хто ця постать та чим вона знаменита. Погано, що в нашому суспільстві є така різнобічність оцінок. По-перше, у головах значної частини людей, яка навчалась у радянських школах, залишилися ті уявлення, які їм вкладали у ті часи. По-друге, Петлюру неоднозначно оцінюють з точки зору взаємовідносин з євреями. У радянські часи йому зробили образ антисеміта, який успішно за ним закріпився та розповсюдився на весь світ. Переважна більшість українських істориків вважає, що цей образ не відповідає дійсності, бо Петлюра мав зовсім інші уявлення. Але вочевидь не міг контролювати всі свої військові підрозділи, тому значна частина була замішана в погромах, у яких пізніше звинуватили самого Петлюру. Є цілий ряд документів, де він засуджує або розстрілює своїх командирів за погроми.

Доречність встановлення пам'ятника в тому, що двічі Вінниця ставала тимчасовою столицею. Але нас цікавить саме другий раз, тому що саме тоді він очолював Директорію. Не багато державних діячів такого масштабу працювали у нашому місті. До того ж, тут залишилися артефакти, у яких він проживав та працював. Звичайно, що більш логічним було, якщо спочатку він з'явився би в Полтаві, де він народився чи у Києві – столиці. Але саме вінничани виявилися більш завзятішими у цьому питанні, це для нас плюс і ми повинні цим пишатися.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Petro Vasyliv

    "Я з ними виріс, разом з ними провадив боротьбу проти антисемітів та русифікаторів - єврейських та українських. Ані мене, ані решту думаючих сіоністів південної Росії не переконають, що людей цього типу можна вважати за антисемітів"

    "коли я помру, я хочу, щоб на моєму пам"ятнику було написано таке - тут лежить людина, яка приятелювала з Петлюрою..."

    Володимир Зеєв Жаботинський.

    чи це для теперишніх євреїв не авторитет?
  • Богдан Пупкин

    в украине- украинские герои!!!  Винница - не еврейский город!

    Задунайский Торонтуй reply Богдан Пупкин

    На гиляку?
  • Олег Левадный

    О, очередному Пете опять гэбня мерещится...
  • Petro Vasyliv

    Не думав, що вінницькі євреї настільки нерозумні. Неважко прорахувати наступні події - пам'ятник завандалять, а за кілька днів спалахне сінагога. Російська гебня, я думаю, вже знайшла виконавця :(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up