Журналістка перевірила: народити можна і без хабара

Журналістка перевірила: народити можна і без хабара
Головна стаття витрат при народженні дитини – страховка. Проте і без неї можна, без проблем народити дитину. У цьому, на власному досвіді переконалася журналіст RIA. Маля вона народила, страховку не купувала. Проте “благодійні внески” у неї все ж вимагали

 - У вас вісім–дев'ять тижнів, будете зберігати? – наче розраховуючи на негативну відповідь стомлено запитала мене лікар УЗД.
Так, не надто урочисто я дізналася про свою четверту вагітність, хоча насправді лише підтвердила те, що всі жінки відчувають підсвідомо. Ось вона, новина, яку всім серцем прагнуть і також відверто бояться почути представниці прекрасної статі репродуктивного віку.
Бояться, тому що виникає одвічне питання: «Бути чи не бути», і не важливо - перша це дитина чи п’ята. Вибір, який дуже хочеться перекласти на чужі плечі… але.
- Мені потрібно подумати, - відповідаю лікарці.
- Не затягуйте з цим, термін великий, серце б’ється, все на місці, ось погляньте, - і повертає до мене монітор з зображенням ще зовсім крихітки – по термінах та за розмірами наче рисове зернятко, а вже людини.
І все. Питання, яке потребувало рішення, набуло форму: з ручками, ніжками, і маленьким серцем.

У жіночу консультацію
Зараз вагітна може спостерігатися у будь-якого лікаря, який їй сподобається та у будь-якій жіночій консультації. Проте найпростіше залишається звернутися до гінеколога за місцем проживання. За місцем проживання я відношуся до першої лікарні, що знаходиться на Хмельницькому шосе.
Мені пощастило, знайомі лікарі радили класного гінеколога Ларису Михайлівну, що за збігом обставин працював на моїй дільниці. Познайомилися. Класний лікар за сумісництвом виявилася приємною жінкою, тож наступні місяці аналізів, спостережень та очікування малюка мали пройти у гарній компанії.
Ті ж знайомі лікар, мене попередили - зараз медиків примушують, аби ті робили все можливе, щоб вагітні купували страховку, коли стають на облік, та коли йдуть на пологи. Коштує таке задоволення: 600 гривень (страховка у жіночій консультації) та 1200 гривень страховка на пологи. Ці тарифи однакові для всіх пологових будинків Вінниці. Тарифи розробила страхова компанія “Місто”.
- Але в тебе є гарний привід відмовитися, троє дітей, тож хай спробують змусити, - радили знайомі. - Правда, твого гінеколога за це по голові не погладять, адже існує свого роду план, який потрібно виконати.
- Будемо купувати страховку? - одразу після знайомства запитала мене лікар. – У нас вимагають «зверху», щоб усі жінки були застраховані.
- А може не треба, - відповідаю. - Все ж таки я багатодітна мати, є куди гроші діти. Тим паче, ні хронічних захворювань, ні ще чогось, що може викликати небезпеку під час протікання вагітності, немає.
- Ну тоді хоч благодійний внесок сплатіть гривень сто – двісті, - просить лікарка.

Практично все безкоштовне
Років п'ятнадцять-десять тому, вагітним не потрібно було платити за жоден аналіз та обстеження УЗД. Це я з власного досвіду кажу.
Тепер же це стосується лише тих, хто купив страховку.
Звичайно, за аналізи сечі, крові, які з кожним наступним місяцем вагітності треба здавати все частіше, платити не потрібно. Але, наприклад, за ультразвукове дослідження, чи кардіомонітор незастрахованим платити доводиться. Та це, все одно, копійки в порівнянні з сумою страховки.
Судіть самі. За дев’ять місяців жінка повинна пройти три–чотири планових УЗД. В першому триместрі 12-14 тижнів, другому триместрі 20-23 тижні, та третьому 30-32, і перед самими пологами в 37-40 тижнів, аби переконатися, що дитинка правильно лежить, і добре себе почуває. А ще кілька разів вагітну відправлять на кардіомонітор, послухати серце малюка.
УЗД коштує – 30 грн, кардіомонітор – 20 грн, загалом за всю вагітність я витратила на ці процедури 130 грн.
О, ще є аналіз крові (назва незрозуміла), який коштує трохи більше 50 грн, якщо без страховки. Його теж потрібно. І все.
До речі, на сайті “20 хвилин” якось з'явилася стаття від читача відносно лікаря УЗД пана Козлова з першої лікарні, мовляв, грубіян та нахаба, вагітних ображає і взагалі непрофесіонал.
Я спостерігалася саме у лікаря Козлова, і можу відверто сказати: такого позитивного дядька давно вже не бачила. Так, у нього специфічне почуття гумору, втім, цілком адекватне. І на УЗД ходила, немов на сеанс позитиву. Хоча лікарі кажуть, що за його гумор жінки частенько бігають та пишуть заяви на ім’я головного лікаря, іноді навіть у міліцію. Втім, вагітність це діагноз, тож без образ.

Це капець, а не пологи
Цей час настав - 39 тижнів, по всіх показниках - пора народжувати. Дільничний лікар знову запропонувала страховку, вже на пологи. Я знову відмовилась і пішла народжувати зовсім не застрахована.
Це мав бути чудовий день, насправді таким він згодом і став, та це було не скоро.
Перейми – як багато в цьому слові болю, жінки мене зрозуміють. Швидку не викликала, добиралася власним транспортом в Пологовий будинок №1. В прийомному покої мене швиденько оформили, і відправили на огляд до лікаря. Вердикт - народимо до вечора, четверті пологи - все має бути швидко.
За п’ять годин я тисячу разів зіпсувала собі карму, згадуючи незлим, не тихим словом чоловіка і весь рід чоловічий.
- Я тебе розумію, тобі важко, та все буде добре, не перший раз, - заспокоював мене чоловік по телефону.
- Ні, любий, ти мене зовсім не розумієш, і йди ти зі своїми порадами…
Тому велике людське спасибі лікарю та акушеру, які періодично то спину масажували, то словом заспокоювали – відволікали. І все спокійно, без зайвих емоцій - саме те, що треба.

Є щасливиці, що в переймах зазнають оргазму
Останні кілька місяців перед пологами я зависала на різних форумах та сайтах для вагітних, де майбутні матусі активно обговорювали тему пологів. Іноді доходило до абсурду.
Багато коментарів викликала ідея, яка полягала в тому, що насправді пологи, це зовсім не боляче, мовляв, все у нас в голові. І коли постаратися налаштуватися на потрібну хвилю, можна навіть отримати сексуальне задоволення. Отакої. Описувалися випадки, коли жінки навіть вперше відчували оргазм саме під час переймів. “Мазохістки якісь”, - подумала я тоді.
Та коли мене скрутило по серйозному, я відчайдушно захотіла стати мазохісткою. Запитала в акушера чи справді таке буває, чи вигадують.
І що ви собі думаєте – правду люди кажуть.
- У нас тут народжувала дівчина, років сімнадцяти – вісімнадцяти, - розповідає акушер. – Привезли її під вечір, перші пологи, до ранку дівчина мала помучитися.
Стогін в передродовій палаті - звичайне явище. Але цього разу він був надто непристойний. Коли акушер зайшла у палату, побачила, як дівчина періодично падала на підлогу, та голосно стогнала.
- Я побігла за лікарем, разом ми прийшли до породіллі. Питаємо, що сталося, а вона у відповідь: “Не чіпайте мене, я кінчаю”. До себе пальцем не давала доторкнутися, доки перейми не перейшли у активну стадію пологів. Так що і таке буває.
На жаль, мені з оргазмом не пощастило, все було досить традиційно. І під вечір я стала матусею ще одного, вже третього, в нашій великій родині пацана.
Вдячність чи хабар
Після пологів жінка може відправитися з дитиною в загальну палату, де лежать чотири-шість жінок, чи обрати платну на два ліжка.
Вартість платної палати коливається в різних пологових будинках, але в межах 75 грн в день. За це вам дають комфортне ліжко, холодильник, телевізор, електрочайник, окремий санвузол, і головне - лише одна сусідка, чи жодної - коли пощастить, чи коли заплатите за всю палату.
За три дні перебування в пологовому з вас візьмуть 225 грн, чи 450 за повний комфорт.
Але знову про страховку. В палату до мене завітав лікар пологового, чесно кажучи, ім'я його не пам'ятаю, втім як і посаду, приніс довідку про те, що в мене народився син, і запитав:
- Ви не платили страховку?
- Ні, - відповідаю.
-То потрібно благодійний внесок платити, - каже лікар,
- Скільки? - запитую.
- Шістьсот гривень, рівно половина від страховки, - відповідає.
- А за що? - спробувала знову я, та нічого більш конкретного аніж: “Це так потрібно”, не почула.
На той час грошей з собою в мене не було. А потім поцікавилась у дівчат з палати, чому потрібно платити такий великий благодійний внесок. Вони у відповідь здивувалися, мовляв, багатодітна мати, нічого не потрібно.
Не потрібно. Той не платила...
Я не визнаю хабарів, не вмію їх давати, і ненавиджу, коли дають поради, кого саме треба підмазати, а головне називають таксу.
Проте віддячити людину, справа, так би мовити, честі. Тому краще віддячити акушеру за його працю, ніж незрозуміло яким дядькам (це я про страховку).
Ну і звичайно потрібно поважати традиції, куди ж без них! Тому, коли виписують малюків, батьки обов’язково «дарують» пару десятків (сотень) гривень медсестрі та неонатологу. Я не виняток. Тож на вдячності та традиції гаманець полегшав гривень на п’ятсот. Але це було з власної волі, тому, можливо, не рахується, як ви вважаєте?


Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (44)
  • Олена Адміністратор

    https://мрт-кт.укр/likari/ginekolog
  • Аліна Бернацька

    Не знаю в якому році Ви народжували,але зараз страховка на роди,коштує 2400 а як що є якісь ускладнення то більше 4000 тис.
  • Олена Адміністратор

    https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/likari/ginekolog
  • Anonymous

    тут стільки раз згадувалось про "багатодітну матір", вибачте, а якщо я не багатодітна матір і народжую вперше, то значить мені нема куди гроші діти? Взагалі стаття цікава. Дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up