Солодка і патріотична: вінницька жовто-блакитна кукурудза з’явилась на полях України

Солодка і патріотична: вінницька жовто-блакитна кукурудза з’явилась на полях України
Фото: Михайло Нагорняк
  • Культури у патріотичних кольорах з’явились на українських полях. Знаний вінницький селекціонер Михайло Нагорняк створив перший у світі інноваційний сорт синьо-жовтої кукурудзи, яку хоче зробити національним брендом. У чому особливість нового сорту?

Михайло Нагорняк у партнерстві з вітчизняними селекціонерами вже 18 років займається виведенням солодких сортів овочевої кукурудзи. Тепер її вирощують аграрії по всій країні й за кордоном.

Цьогоріч він презентував свій новий здобуток — патріотичний сорт жовто-синьої кукурудзи, з особливими смаковими і корисними властивостями.

Суперсолодкі сорти

Відео дня

Михайло Нагорняк в аграрній галузі понад 20 років. Займається селекцією кукурудзи вже 18 років, адже це одна з найпопулярніших культур в Україні.  Поставив мету — вивчити цю культуру та розпочати селекційний процес виведення нових сортів.

— Свою діяльність ми розпочали у далекому 2003 році, — розповідає Нагорняк. — Тоді в Україні як такого ринку насіння солодкої кукурудзи не було. За нашими оцінками його продавали в межах 300-500 кг на рік. Про солодку кукурудзу знали одиниці. Тож ми вирішили створювати культуру споживання солодкої кукурудзи та впроваджувати зміни в селекції. Щоб люди мали змогу готувати кукурудзу п’ять хвилин, а не варити качани по дві години, як це робили наші батьки. 

Згодом компанія Михайла Нагорняка побудувала під Вінницею селекційний центр, куди входять спеціалісти та науковці Вінницького національного аграрного університету й Інституту кормів та сільського господарства Поділля. Також було відкрито насіннєвий завод по доробці насіння солодкої кукурудзи.

— Для цього здійснив багато закордонних робочих місій, побував у Душанбе, в Ташкенті, в Європі, маю в колекції американські сорти, — каже вінничанин. — В Україні побував на Сквирській дослідній станції, у Харкові в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва та Дніпрі в Інституті зернового господарства. І ми з усіма співпрацювали. 

Тепер українські аграрії вже тривалий час вирощують сорти саме вінницьких селекціонерів. Цього сезону дуже популярні на ринках України «Мармурова» та «Джамала». А незадовго до повномасштабної війни Микола Нагорняк вирішив створити і впровадити в Україні вирощування суперсолодкої кукурудзи інноваційної — бордової, яка містить антоціани.

— Зазвичай антоціанова кукурудза — з червоно-фіолетовими зернами — була тільки серед кормових культур,— говорить інноватор. — А нам це вдалося відтворити у їстівній, солодкій. Особливість у тому, що вона містять антиоксиданти. До того ж ця кукурудза має лікувальні властивості, дуже корисна для травлення і метаболізму.

Перед виведенням цих сортів проводили дослідження на хом'яках, яким давали споживати антоціанову кукурудзу. Ці тварини схильні до ожиріння і тому під час споживання звичайного корму набирали зайву вагу. За споживання антоціанової кукурудзи вони не товстіли, були грайливими й активно розмножувалися. Таку кукурудзу і назвали «Бордо». 

Синьо-жовта кукурудза

З початком повномасштабного вторгнення Михайло Нагорняк захотів створити синьо-жовту кукурудзу, у національних кольорах. Попри незвичний вигляд, його кукурудза не містить ГМО, оскільки вони виводять свої сорти тільки способом традиційної селекції і сповідують відповідальні стосовно природи технології вирощування.

— Ми вивели першу в світі синьо-жовту суперсолодку кукурудзу, яка містить антоціани. Поки що вона має робочу назву «Український біколор». У ній немає крохмалю, її можна їсти навіть сирою і насолоджуватися фруктовими нотками смаку. Я добився, що в нового сорта фіолетові зернята стають синіми під час варіння. 

Наступним етапом після виведення сорту суперсолодкої синьо-жовтої кукурудзи з антоціанами має бути розроблення нової маркетингової стратегії просування українського національного інноваційного бренду. Нагорняк каже, що насіння синьо-жовтої кукурудзи вже передали в Офіс Президента.

— Нашу супер солодку синьо-жовту кукурудзу мають знати як, скажімо, херсонські кавуни чи закарпатське вино. У нас уже є традиційні страви з кукурудзи — це і банош, і мамалига. До переліку наших національних страв, які готують із кукурудзи зернової, має додатися і солодка кукурудза. Один із аграрних блогерів, якому я презентував насіння синьо-жовтої кукурудзи, спробував продавати її на вулицях Львова. То наступного дня ті, хто її скуштував, просили ще. Їли її прямо сирою, така вона солодка.

Кукурудза вінницьких селекціонерів вже встигла завоювати не лише вітчизняний, а й іноземні ринки. До війни компанія постачала своє насіння до Молдови, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Туркменістану, також для європейських партнерів.

 

Читайте також:

Музею Пирогова передали весільний рушник Яни Рихліцької. Що розповіла мати бойової медикині?

Тут можуть отримати безкоштовну допомогу ветерани та їх родини. Про Veteran Hub у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віра Олійник

    Ідея цікава, але качан що має 4 кольори чомусь нехочуть їсти кури, некажучи про людей.
  • Tetyana Oortman

    Taki koloru rokamu widomi
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Інна Паламарчук

    То де ж ця  синьо-жовта кукурудза? Показали б

keyboard_arrow_up