Жителі «Європейського кварталу» вимагають від влади вплинути на забудовника

Жителі «Європейського кварталу» вимагають від влади вплинути на забудовника
  • Жителів новобуду «Європейський квартал» хочуть позбавити води на 10 днів.
  • «Водоканалу» потрібно провести планові ремонти, без яких Старе місто може взагалі залишитися без водогону.
  • Але в жителів ЖК немає іншого джерела води. Тож вирішувати проблеми вони вийшли на мітинг, під мерію. До чого домовилися?

Останні чотири роки на Старому місті зводять житловий комплекс «Європейський квартал». Житловий куточок загадкової та дивовижної Європи розташований у Вінниці, як його називають на офіційному ресурсі забудовника, розташований на вулиці Покришкіна, 8

Жителі кажуть, що тут Європою навіть не пахне: замість подвір’я — будмайданчик; тротуари та дороги — це пісок та відсів, що перетворюється в дощ на болото. А забудовник розмовляє з мешканцями мовою ультиматумів.

До цього додалося відключення води на 10 днів, яке їм обіцяють з 18 вересня. Тому в майже ста жителів терпіння закінчилося і вони вийшли на мирний протест під стіни міської ради. Чого домоглися — далі в матеріалі.

Відео дня

«Європейське болото»

— Коли усі секції тут здадуть, то тут буде вже 3000 жителів, — починає свою розповідь голова об’єднання співвласників в секції №7 Андрій Мазур.

Разом з ним заїжджаємо на вулицю Покришкіна, де саме розташований житловий комплекс «Європейський квартал». Дорога до дому — це побитий асфальт з ямами, який переходить в грунтовку та потім в пісок.

Мазур розповів, що мешканці за свої кошти сипали відсів, аби хоча б трохи зменшити «болото», яке в них тут після дощу.

— Я купив квартиру ще в 2015 році. І з того часу в нас ціла лавина проблем. Забудовник ввів в експлуатацію нашу секцію, а подвір’я не зробив досі. Ліфт ми рік не могли включити, бо були проблеми з документами. Освітлення території немає досі. Так само парковки, подвір’я, дитячих майданчиків.

Він показує, що поміж будинками, з яких і складається квартал, просто накидано будівельне сміття, яке ніхто не вивозить. За словами Мазура, увесь відсів та пісок, з якого складається подвір’я, перетворюється в болото після дощу.

Кілька шин та пісочницю робили самі жителі, бо від забудовника не дочекалися на дитячий майданчик. Поряд з їх домом зводять ще й дитячий садок. Але про завершення робіт взагалі не йде мова.

— Нас довели до того, що ми змушені прийти до міської ради і просити допомоги. Якщо раніше ми бачили, як будуються інші об’єкти нашого забудовника, до прикладу «Династія» чи «Набережний квартал», думали, що у нас також все закінчать і здадуть в експлуатацію. А по сьогоднішній день нічого не робиться. — казав чоловік.

Хоча навіть це не найбільша проблема для мешканців «Європейського кварталу». Їх шокувала новина, яку вони нещодавно отримали від «Водоканалу» — відключення від води на 10 днів!

Тож згуртувавшись в соцмережах люди пішли спочатку до головного офісу «Вінницяоблводоканал» на Київську, 173. Від них отримали відповідь, що водоканальники мають виконати планові ремонти, а забудовник не зробив запасний водогін. Тому далі вінничани поїхали під міську раду.

Забудовник шантажує

Під стінами мерії зібралися біля сотні людей. Вони вимагали, аби до них вийшов міський голова Сергій Моргунов або інший дотичний до цього напрямку міський чиновник.

— Нам хочуть відключити воду з 18 вересня, а в цих будинках вже живе біля 1000 людей. Ви уявляєте, що буде якщо родинам з дітьми повністю відключити воду на 10 днів? Ми розуміємо, що «Водоканал» має виконати ремонти, — казала Тетяна Давидова, яка живе в будинку на Покришкіна.

Мешканці кажуть, що забудовник розмовляє мовою ультиматумів.

— З 1 серпня нас перевели на комерційний тариф на світло — 2,84 гривні за кіловат! Наче ми промислове підприємство, а ми хочем платити як всі жителі багатоповерхівок — по 70 копійок. А з 1 жовтня забудовник каже, що взагалі відключить світло, якщо ми не оформимо угоди з міськими електромережами, — казали жителі.

Питаємо, з якою метою вінничани прийшли сюди, під мерію? Адже ці питання потрібно вирішувати із забудовником.

— Ми хочемо, щоб місто вплинуло на забудовника, аби той терміново виконав роботи та проклав додатковий водопровід. У нас має бути вода, нормальне подвір’я, — казала жителька третьої секції Ольга Козаріз. Вона додала, що міська влада їх не чує, а мер Вінниці Сергій Моргунов вже півроку не приймає жителів «Європейського кварталу».

«Відповідь вам не сподобається»

Коли Ольга закінчила своє речення про те, що «Моргунов ігнорує людей» за спинами натовпу людей прозвучало «Добрий день, я Сергій Володимирович, заступник міського голови».

До мітингарів вийшов Сергій Матусяк, який запропонував мешканцям прийти на спільну зустріч, де будуть представники профільних департаментів, забудовника, комунальні служби, аби спільно знайти вирішення ситуації.

— А чому ж таке сталося? Чому забудовник нас шантажує, а мерія нічого не робить? — питали люди.

— Я можу вам відповісти, але вам не сподобається ця відповідь, — відповів заступник мера.

— Ну давайте, відповідайте! — продовжували люди.

— У вас житлово-будівельний кооператив. По суті, цей комплекс будували ви самі, найнявши забудовника. Тому саме ви й мали контролювати хід будівництва, адже у вас і є важелі впливу. Місто ж тільки видає містобудівні умови, контролює хід будівництва технагляд, забудовник, — відповів заступник мера Сергій Матусяк.

Така відповідь ще більше обурила жителів. Вони стали вимагати відповідь на питання, чому ж мерія продовжує видавати дозволи на будівництво цій компанії. Але Матусяк так і не надав відповідь на це питання.

Мимохідь проходив представник забудовника, якого мешканці зустріли оплесками та сміхом. Юнак, якого вони назвали Мішею, представився юристом. І відповів Матусяку, що він не уповноважений приймати рішення від імені компанії.

Втім, юрист й не сказав, яку компанію він представляє. Самі жителі не знають, хто ж є забудовником їх секцій. Хоча й пов’язують їх з забудовниками ЖК «Набережний квартал», ЖК «Оскар», ЖК «Династія».

У результаті домовилися зустрітися ще в понеділок, 17 вересня, на 16:00, в приміщенні Хабу «Місто змістів» (Пушкіна, 11). Там же людям розкажуть, чи будуть вони без води з 18-го вересня або відключення водогону не буде.

Мешканці на це відповіли, що якщо не буде вирішення їх проблеми з забудовником, тоді вони будуть перекривати проїзд на Соборній. Будуть ходити по пішохіднім переходам, якраз навпроти мерії.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Олексій

    >>> Самі жителі не знають, хто ж є забудовником їх секцій.
    Це цирк просто. Потрібно у законах зобов'язати це писати на самому будинку, без фірм прокладок,  щоб ім'я світилось як реклама або антиреклама, і без цього проект не приймати.
  • Vendettaalive

    Звоните на телеканал 1+1, ICTV и т.д. Пусть Гройсман видит как его шавки обращаются с винницанами. Все остальное - пустое место! Ну есть еще шины, горят хорошо...
  • Світлана

    мешканці самі винні! забудовник - шарашкина контора!

    Олексій reply Світлана

    Це правда, але більшість купують квартиру не так часто, і те, що вони ошукані розуміють не відразу. Вони, звісно, будуть «вимагати провести трамвай туди», але розуміння прийде згодом.

    З.А.Глядач reply Олексій

    От,якраз тому,що вони "купують квартиру не так часто",вони і мають бути уважними,у них око не "замилене".
  • Светлана Вовк

    Хотели скворешник с "комфортом"? Получите!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up