У Медмістечку скаржаться на чорний дим: «Палять гуму тут постійно»

У Медмістечку скаржаться на чорний дим: «Палять гуму тут постійно»
  • Мешканці новобудови на Хмельницькому шосе потерпають від неприємних запахів паленої гуми, пластмаси та диму
  • На їх думку, їх виробляє протезне підприємство, що працює неподалік
  • Але, не все так просто. Керівництво протезного заводу спростовує закиди мешканців та вказує «на сусідів».
  • І чия ж труба в дворі висотки на Хмельницькому шосе?

До редакції звернулася вінничанка Вікторія Селезньова. Кілька років тому вона разом з чоловіком поселилася в новобуді на Хмельницькому шосе, 122-А. Або як цю територію називають місцеві, у Медмістечку.

Поряд обласна дитяча лікарня та інші медичні об’єкти. Проте, неподалік — кілька промислових підприємств. І одне з них діє в подвір’ї жителів багатоповерхівки. Коли воно працює, то виробляє неприємні запахи — паленої гуми та пластмаси.

— Наш будинок знаходиться поряд з протезним підприємством. Кілька разів на тиждень вони запускають власне виробництво. І, фактично, їх труба знаходиться в нашому подвір'ї, — розповідає Вікторія.

Відео дня

Як розказала вінничанка, мешканці будинку неодноразово зверталися у всі міські служби, щоб якось вплинути на завод. Дзвонили на 15-60, в екологічну інспекцію, викликали Муніципальну поліцію. Але від цього труба не перестала диміти чорним.

— Запах тут був з того часу, коли я тут почала жити. З 2015 року. Можливо й раніше було. Проте, раніше мені було все одно — я приходила з роботи та лягала спати. А коли в мене з'явилася дитина, то почала перейматися за здоров'я малюка, — пояснює своє занепокоєння Вікторія Селезньова.

Коли була розмова, невисока труба якраз почала викидати в повітря клуби чорного диму. І справді, запах наче в пластику, що повільно горить.

Не наша труба

Щоб з’ясувати, що палять у подвір’ї мешканців, журналіст завітав до керівництва Вінницького казенного протезно-ортопедичного підприємства. Проте на самій території та в цехах підприємства запаху паленої гуми немає.

Головний інженер державного підприємства Наталія Ватуля розказала, що до них дійсно дзвонили екологи та приїжджали муніципальні поліцейські. Але не знайшли забрудника, бо то «не їх труба».

— До нас приходили відповідні органи. Запитували, чия то труба, що в подвір'ї мешканців, яка димить чорним. Ми відповіли, що це вже не наша територія. Наше підприємство працює вже 80 років, ми у державній власності та діємо згідно з усіма законами. Викидів немає, — пояснила пані Наталя.

А потім жінка розказала, що їй самій було цікаво, хто викидає в повітря нестерпні аромати. Як потім з’ясувала, це котельня товариства «Віноблпалива». Це підприємство знаходиться в кількох метрах від протезного заводу.

— До того ж, на нашому підприємстві діє міні-опалювальний пункт. Опалюємо приміщення газом. А щоб був чорний дім, палити треба в котельні вугілля або дрова, — сказала головний інженер Наталія Ватуля

«То все протезний... і забудовник»

Прямуємо до входу в приміщення з написом «ВАТ «Віноблпаливо». Тут безліч коридорів, з десяток офісів різних компаній. І частину приміщення займає саме підприємство.

Як потім з’ясував журналіст, «трубою» виявилася котельня, яка обігріває приміщення цієї будівлі. До речі, в офісі «облпалива» дуже тепло.

Голова наглядової ради товариства «Віноблпаливо» Віктор Килимнюк підтвердив, що котельня, яка діє поряд з житловим будинком — це їх власність.

— Ми її не опалюємо пластиком чи гумою, а використовуємо дрова. А неприємний запах може бути від протезного, там же ацетон! Ви краще зверніться до забудовника. Коли він будував той дім, то з нами взагалі не радився. Бо раніше за нашим підприємство була промислова зона. А ми тут взагалі існуємо 50 років, — пояснив Килимнюк.

А щоб підтвердити свої слова, запропонував піти до котельні. На жаль, сфотографувати котли та паливо, яким топлять — чоловік не дозволив.

— Це котел, який в нас 15 років. Невеликий, потужністю 100 кіловатів. Але нам вистачає. Можливо, чорний дим від того, що дрова намокли, — сказав Віктор та звернувся до працівника, щоб той кілька наступних днів закидав у котел тільки вугілля. Воно, за його словами, не дає диму.

Норми витримані

Висотку на Хмельницькому шосе, 122-А збудували у грудні 2014 року. Забудовником є товариство «Будмонтажпроект». Директор підприємства Степан Стукан пояснив у телефонній розмові, що порушень в забудові немає.

— Усе було узгоджено. Бо якщо там було б щось не за законом, то нам не дозволили би будуватися. Взагалі, цей об’єкт був зданий вже давно. Ми до них не маємо більше відношення, — розказав директор.

А ще він сказав, що готовий надати більш розгорнутий коментар. Проте, коли саме — не відповів.

Тим не менш, жителька висотки у Медмістечку Вікторія Селезньова не збирається полишати таку ситуацію з чорним димом. Хоча і розуміє, що кардинального вирішення проблеми не буде.

— Будинок не знесуть, а підприємство не зупинять. Але ж можна ж якісь фільтри поставити, трубу подовжити. Вона ж зараз на рівні п'ятого поверху і увесь цей дим потрапляє у наші квартири! — сказала Вікторія.

На кінець розмови дівчина згадала, що забула закрити вікна у квартирі. Вікторія швидко піднімається додому, бо «труба» знову диміть. А це значить, що запах паленої гуми буде не тільки на вулиці, а й у її квартирі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерка

    Якщо з труби іде чорний дим, то за церковними канонами це означає, що Папу не обрали...
  • Anonymous

    "Забудовникам",напевне,земля дісталася дешевше,через сусідство промислових підприємств,от вони і постаралися впарити свою "продукцію" рагу...селюкам. А ті і раді вхопити. Тепер каються...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up