«Заручники бродячого життя». Кому у Вінниці потрібні безпритульні

«Заручники бродячого життя». Кому у Вінниці потрібні безпритульні
Є волонтери, що готові допомогти. Безпритульного помиють, переодягнуть та нагодують, а за потреби — покладуть на лікування / Фото з фейсбук-сторінки ГО «Полум'я надії»
  • Про безпритульних згадують тоді, коли вони заважають своїм «сусідством» — шумлять, смітять біля будинків.
  • Але бездомні — теж люди, які через різні обставини опинились на вулиці.
  • Як їм допомогти повернутись до суспільства? І що для цього робить влада?

Від них смердить, одяг — лахміття, а навколо купа непотребу. Добросердні люди пропонують їжу і допомогу. Але більшість обходять безпритульних іншим шляхом.

Ці люди опинились у складних життєвих обставинах, стали жертвами злодіїв, їх вигнали з рідних домівок сварливі родичі. Або ж вони свідомо обрали кочовий образ життя і харчування зі смітників. Так би мовити, стали «бомжами за переконанням».

Як діяти, якщо біля вашого будинку оселився безхатько? Хто їм допомагає у Вінниці? Та що робить влада, аби бездомні, що хочуть повернутись до нормального життя, отримали цей шанс?

Відео дня

«Швидка» покинула лежачого безхатька

Журналістка Антоніна Мних на початку серпня розмістила допис у фейсбуку з проханням допомоги. На лавці біля їхнього під’їзду поселилася пара безпритульних.

«Розборки, крики, цілу ніч цигарки під вікнами палили, а напередодні ще й бухали. Звісно, намагалися їх прогнати, — пише Антоніна. — Але! Чоловіка вчора привели і покинули на лавці якісь хлопці. Самостійно він рухатися не може. Як їм допомогти?».

Мешканці будинку не зраділи такому «сусідству». Говорили з безпритульними, намагались з’ясувати, звідки вони і чи є родичі. Але, за словами Мних, бездомні відмовились від будь-якої допомоги.

— Вони вже літні люди, на вигляд їм 50 із хвостиком років. Раніше винаймали квартиру в сусідньому під'їзді. У цей час вони страшенно спилися. І я так розумію, з тієї квартири їх просто «попросили», — розказує журналісту Антоніна Мних.

Після того, як перемовини нічого не дали, сусіди викликали поліцію. Ті, у свою чергу, викликали «швидку» допомогу. Але чоловік не погоджувався на госпіталізацію, тож екстрені служби поїхали, а людина лишилась на вулиці.

— Вранці жінка з чоловіком, що в нас ночують на лавочці, божились, що ось-ось і підуть. Але, звісно, цього не сталося. Увесь під'їзд другу ніч не спав, бо в цієї пари постійно розборки якісь були, — розказує Мних.

Сусіди не витримали шуму і смороду

На наступний день знову викликали поліцію. Правоохоронці приїхали і невдовзі поїхали назад, бо «чоловік нічого не порушує, відпочиває собі на лавочці». 

Завдяки волонтерам з «Полум’я надії» бездомну жінку перевдягли, дали помитись і поїсти, а чоловік відмовився від допомоги, бо його «все влаштовує». Невдовзі до літнього бездомного повернулася його подруга. 

Але мешканці будинку втомились від нічних криків та смороду під вікнами, тому перенесли бездомного подалі від під’їзда — на сусідню лавку, що у подвір’ї.

— Вони там живуть наче укор нам. Що ось, ми люди, які нікому не потрібні, — розповідає Мних. — Сусіди періодично виносять їм щось поїсти. Але ночі стають все холоднішими, і я не знаю, скільки в них залишилося біологічного ресурсу. Що буде з ними далі — гадки не маю.

Майже «хеппі енд»

Останнім часом Антоніна Мних помітила, що бездомна жінка покинула свого чоловіка. Той, продовжує жити на лавці у їхньому садку. 

Андрій Жура, координатор з ГО «Полум’я надії», розповів подробиці:

— Обидва безпритульних немісцеві, вони з Київської області. Жінку вчора забрала її сестра, яка живе під Києвом. Також вдалося відновити частину документів, — каже Андрій. — Чоловік залишився, бо відмовився від допомоги. За його словами, він чекає на свою пенсію, щоб винайняти квартиру. А так, наші волонтери щодня спілкуються з ним і очікують, коли він погодиться на допомогу.

Щоп'ятниці волонтери годують нужденних. Варять по 40 літрів супу / Фото з фб-сторінки «Полум'я надії»

«Полум’я надії» — одна з організацій, які допомагають безпритульним у Вінниці. Жура розповідає, що їх помилково сприймають як «швидку», яка має приїхати і вирішити всі проблеми.

— Бажано, щоб люди, які дзвонять до нас, надали конкретну інформацію про бездомного: ім'я, місцезнаходження. Бо основну масу безпритульних ми вже знаємо і також знаємо, як з ними спілкуватись, — каже координатор ГО «Полум’я надії». — Якщо в нас наразі немає можливості під'їхати, то це не значить, що ми не будемо цим займатись. Ми обов'язково розберемось в цій ситуації.

Влада нічого не робить?

Крім допомогти помитись, переодягнутися і нагодувати, волонтери відвозять безпритульну людину на медогляд. За потреби, можуть покласти до стаціонару.

— Готові допомагати людям й більше — відправити у центр адаптації. Наприклад, у Рівець, що в Вінницькому районі, — каже Андрій Жура. — Але основна маса безпритульних не готова приймати таку допомогу. Бо люди мають погодитись на наші радикальні умови — відмовитись від паління та алкоголю.

— Чи можна стверджувати, що влада скинула бездомних на плечі волонтерів? — питає журналіст.

— Я так не вважаю. З боку влади є сприяння, співробітництво. З департаментом соцполітики ми подекуди вирішуємо нерозв'язні проблеми. Там є люди, які переживають за долю бездомних, — відповідає координатор ГО «Полум’я надії» Андрій Жура. — Єдина проблема — у Вінниці немає притулку, де б люди ночували та залучалися до нашої програми відновлення. Коли буде притулок, то ми зі свого боку готові підготувати штат працівників. Головне завдання — змінити мислення людини, відтягнути її від життя на смітнику.

Чому нема притулку для бездомних

Директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова визнає, що притулку для бездомних у Вінниці, справді, не вистачає.

— Наразі ми шукаємо приміщення. Були наради і з міським головою, і з заступниками. Ми об'їздили всі приміщення, але жодне з них не відповідає державно-будівельним нормам. Навіть, якщо ми їх відремонтуємо з пристосуванням для потреб притулку для бездомних, — пояснює Войткова.

Але чиновниця наголошує, що проблема є комплексною. Часто самі безпритульні не бажають отримувати допомогу.

— Вони ведуть кочовий образ життя, ходять з міста у місто та подекуди не мають жодних документів при собі. І так вже багато років, — каже Валентина Войткова. — Чому питання з притулком так довго вирішується? Я не можу відповісти на це питання, але, напевно, головна проблема, що у місті немає необхідного приміщення.

Як допомогти безпритульній людині. Інструкція

Якщо по-сусідству з вашим домом оселився безхатченко, то варто звернутись на «Цілодобову варту» за номером: 15-60. Або ж звернутись до Вінницького міського центру соціальних служб — (0432) 67-04-60. 

Перед цим варто поспілкуватись з безпритульним — дізнатись його ім’я, де він «проживає» на вулиці, поцікавитись чи потрібна йому допомога. Ці дані будуть корисні для волонтерів з «Полум’я надії». До них можна зателефонувати за номером: (096)-006-3605. Ще їм можна написати на фейсбук-сторінку.

У організації діє два пункти допомоги на Пирогова, 74 і Воїнів-Інтернаціоналістів, 12. Там людина зможе помитись, її переодягнуть та нагодують. Центри «Полум’я надії» працюють з понеділка по п’ятницю, 9.00 - 17.00. Якщо бездомний дає згоду і ви його привезете до пункту, то прийняти людину задля комплексної допомоги можуть до 15.00.

Безпритульних ще й стрижуть в центрах допомоги / Фото з фб-сторінки ГО «Полум'я надії»

Також волонтери співпрацюють з місцевою владою, і допомагають бездомним відновити документи — паспорти, трудові книжки, призначити пенсію чи різні види соціальних допомог.

Оскільки волонтери годують, одягають та миють бездомних безкоштовно, то все це потребує регулярних витрат. У організації «Полум’я надії» є рахунок для благодійних внесків: 5168 7573 9160 7969 (ПриватБанк).

Також ви можете надати допомогу речами, харчами, побутовою хімією — про потреби розкажуть в денних центрах на Пирогова та Воїнів-Інтернаціоналістів.

Але, наголошуємо, примусово забрати безхатька від вашого будинку не зможуть ані державні служби, ані волонтери. На все потрібна згода людини.

Опитування

Чи готові надати допомогу бездомному, якщо у вас її попросять?

Ще корисні контакти для допомоги безпритульним

Як ми зазначали у тексті, «Полум'я надії» — не єдина у місті організація, яка допомагає безпритульним. У мерії торік презентували дорожню карту допомоги бездомним з корисними контактами. В ній також є контакти «Цілодобової варти», «Полум'я надії», які ми вказали вище. Тому подаємо інформацію у скороченому вигляді. З оригіналом можна ознайомитись ТУТ.

З питань допомоги безхатченкам  звертайтеся за телефонами:

  • 068-231-71-81 – ГО «ХЕЛП - ВІННИЦЯ»
  • 098-928-06-89 – ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда»

 Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  сприяє у:

  • відновленні необхідних документів (паспорт, код, документи про освіту тощо);
  • реєстрації місця проживання (тимчасового або постійного);
  • медичному лікуванні та, за необхідності, отримання групи інвалідності;
  • розміщення до геріатричних закладів (пансіонатів загального типу);
  • відновлення соціальних зв’язків, в тому числі із рідними;
  • отриманні адресних соціальних допомог (пенсій тощо);
  • профорієнтації та працевлаштуванні тощо.

Обласний комплексний центр надання соціальних послуг, адреса: Монастирська, 26, каб. 101:

  • облік бездомних осіб;
  • реєстрація переважного місця перебування;
  • допомагає у відновленні документів, що посвідчують особу, або інших документів, згідно діючого порядку;
  • сприяє  у підготовці документів для поселення до інтернатних закладів;
  • надає  консультативні послуги.

ГО «Всеукраїнська благодійна громада «Дім милосердя «Віфезда» (с.Вінницькі Хутори, вул. Лесі Українки, буд.17А):

  • Для бажаючих змінити своє життя громада надає місце проживання та реабілітаційні послуги.

 

Читайте також:

«Саня, тримайся!» Як рятували бійця, якого пограбували злодії, а бомжі — поранили ножем

На Вінниччині побили «айдарівця», який захищав нашу країну на Сході

Куди подівся «Ветер»? Що тепер із зіркою 90-х вінничанином Лері Вінном

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    В селах полно брошенных домов

    ОБА НА reply Ols Kat

    Підтримую. Але вони не будуть працювати. Будинки розвалять в пошуках металу і вернуться на лавочку. Перевірено

keyboard_arrow_up