«Саня, тримайся!» Як рятували бійця, якого пограбували злодії, а бомжі — поранили ножем

«Саня, тримайся!» Як рятували бійця, якого пограбували злодії, а бомжі — поранили ножем
Олександра Дригу (другий праворуч) врятували небайдужі вінничани - Вадим Павлов, Ярослав Пашкевич і Володимир Скосогоренко привезли чоловіка на відправити додому
  • Олександр Дрига вижив на війні, але мало не пропав у мирному житті.
  • Приїхав у Вінницю на реабілітацію, а його пограбували. Вкрали не тільки гроші, а й документи.
  • 40-річний черкащанин опинився на дні. Проживав з бомжами у наметі на Бригантині. Грошей на харчі просив у людей.
  • Врятуватися допоміг випадок.

У той вечір до Вадима Павлова підійшов незнайомий чоловік. Попросив грошей. Пояснив, що не має за що доїхати до Черкас. Сам він звідти.

Павлов, головний редактор RIA, добре знається на людях.

— Бачу, чоловік не п’яний, — розповідає Вадим. – Запитав, як звати, чим займається, хто чекає на нього у Черкасах. Дізнався, що Олександр Дрига, так він назвав себе, воював. Не одружений. На Черкащині є рідна сестра і двоюрідний брат . Пів року тому приїхав до Вінниці і тут у нього вкрали не тільки гроші, а й документи…

Відео дня

Віддав останні копійки

Поки розмовляли, підійшла жінка. Теж попросила грошей. Пояснила, що збирає на операцію.

Від того, що сталося далі, у Павлова слів забракло. Чоловік, який просив у нього грошей, дістав з кишені останні копійки і передав жінці.

Вадим запросив  незнайомця у кафе, купив повечеряти. Сам в цей час знайшов в Інтернеті немало інформації про незнайомця.

— Коли я показав його фото в госпіталі, а ще фото тих, з ким він був в АТО, у чоловіка на очах з’явилися сльози, — розповідає Павлов.

Ту ніч Олександр Дрига провів у готелі.

—У тебе добре серце, — сказав Вадиму на прощання Дрига.

На ранок випадкового зустрічного було не впізнати. Він скористався бритвою, яку отримав у подарунок, привів себе до ладу і перестав бути схожим на бомжа.

Щоправда, один епізод, насторожив благодійника, коли він вранці прийшов у готель. Вадим не став на ньому наголошувати. Схоже, саме це й стало причиною, чому колишній військовий опинився на вулиці, а не в шпиталі, де мав лікуватися.

Медикам подяка, та відгукнулися не всі

Інформацію про бійця Павлов розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці.

— Кузя, Док, Калина, Північ, якщо ви читаєте це, настав час повоювати за вашого побратима, — йшлося в одному з повідомлень. – І сестра Ірина Коваленко подай руку братові. Ми також повоюємо. Саня хоче жити іншим життям. Запитує, чи допоможемо йому в цьому.

— Атовці, волонтери, благодійники, хто там ще, прошу, давайте підтримаємо Олександра, — це слова зі ще одного повідомлення Павлова у соціальній мережі

Разом з активістом і волонтером Ярославом Пашкевичем Вадим повіз Дригу у другу міську лікарню. Ще під час першої зустрічі звернув увагу, що той кульгає на одну ногу. 

— Зайшли у приймальну головлікаря, — розповідає Вадим. — Розповіли ситуацію. Медики з розумінням поставилися до пацієнта. Першим оглянув його завідувач відділення хірургії Леонід Малик. Потім – травматолог. Далі був рентген. Під’їхав психолог Володимир Скосогоренко, поспілкувався з бійцем.

Потім, за словами Павлова,  спрацювала теорія семи рукостискань. Одні через одних вийшли на сільського голову, на брата Олександра, атовців з Умані, які пообіцяли зустріти його з автобуса з Вінниці. На автовокзалі Дрига почувавуся розчуленим. В Умані він переночував і наступного ранку поїхав до Черкас, де його зустрів двоюрідний брат.

— Був ще один момент, Саня боявся йти забрати свої речі у палатці, — розповідає Ярослав Пашкевич. – Зізнався, що там його там б’ють. Бомжі ножем поранили. Вирішили підтримати його. На Бригантину ходили утрьох – боєць, Вадим і я. Умови, в яких вони там знаходяться, це справжнє дно. Не дивно, що Саня говорив, що ніколи більше не опуститься до такого.

Чоловік оступився. Втім, має бажання жити по-людськи. В цьому його підтримали у Вінниці. Надалі все буде залежати від нього самого.

До речі, на повідомлення в Інтернеті про Дригу, який опинився у чужому місті, у скрутній ситуації, місцеві атовці не відреагували. На відміну від черкащан.  Ті зустріли в Умані, взяли на нічліг, а наступного дня відправили до Черкас.

Направте в бригаду, яка воює

Олександр Дрига працював на підприємстві «ЧеркасиАзот». У 2016-му його мобілізували в АТО. Просився направити у бригаду, яка воює.

Служив стрільцем у 30-й, потім у 72-й. Пройшов Мирне, Троїцьке, Гранітне, воював на Світлодарській дузі.

Його поранило і контузила на Світлодарській дузі. Посікло правий бік. Втратив слух на одне вухо. Обличчя настільки заніміло, що здалося, знесло половину голови.

— Я навіть запитував  хлопців, чи є у мене половина голови, — розповідав Олександр. – Ну, зовсім не відчував її.

Він лікувався у Києві у шпиталі разом з іншими пораненими. Каже, одного дня у закладі медперсонал заворушився, забігався. Пояснили, що має приїхати Порошенко, він тоді був президентом.

— Не чекали його у нашій палаті, — говорить Дрига. – Він зайшов, хтось з тих, які були з ним, назвали моє прізвище. Порошенко підійшов до мого ліжка і вручив нагороду – медаль «Захисник Вітчизни».

Поселили в будинок, завезли паливо

У Черкасах Олександра Дригу зустрів його двоюрідний брат Анатолій. Забрав у село Худоліївку, звідки родом батьки Олександра. На жаль, їх уже нема серед живих.

— Олександру надали житловий будинок, -— розповів журналісту RIA сільський голова Худоліївки Роман Златковський. – Завезли паливо. Допомагаємо продуктами. Найважливіше зараз – відновити документи. Це ж несправедливо, коли його побратими отримують матеріальну допомогу як учасники УБД, а наш земляк бомжує.

З найближчої рідні у селі Худоліївк тільки двоюрідний брат. Як пояснив сільський голова, батьки Олександра давно виїхали у Черкаси. До того жили у своїх батьків. Одна хата розвалилася. Іншу продали. Тому житла не залишилося.

Передайте вінничанам слова подяки

— Олександра поселили в один з пустуючи будинків, — розповів сільський голова Худоліївки Роман Златковський. – Люди знають його в селі. Він змалку виростав тут. Постійно на канікули приїжджав до бабусі. Не дамо чоловіку пропасти.

Сільський голова каже, що одне просять чоловіка — щоб тримався.

— Саня, тримайся! – ці слова він чує не тільки від голови села.

Про що йде мова, не важко здогадатися.

— Вінничанам передайте слова подяки, — говорить Роман Златковський. – Якби не подали руку допомоги, хтозна чим би все закінчилося. Дуже людяний вчинок. Небайдужість це те, чого бракує багатьом з нас. Тільки не тим з ваших земляків, хто підтримав Сашу, взяв на себе клопоти, забрав його від бомжів і відправив додому.

Вони й мене знайшли. По телефону. Розпитували, чи знаю такого чоловіка. Цікавилися контактами рідних. Спасибі тим хлопцям.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Галина Журавчак

    Читаю це і плачу.чому????Як воювати захищати нашу державу  Саня потрібний владі а сталась помилка в житті він   ніхто
    Дякую всім добрим людям які допомогли.вам Бог віддячить за Добре серце
  • Володимир Андрійович Стаськів

    Людські долі як завжди у вїйну і після неї
  • Роман Выхованец

    Нехрен бухать знакомиться всякой швалью едь домой родным
  • Vsevolod Khoma

    Новини Вінниці на 20хвилин  чи може автор дати коментар чому в його тексті постійно вживається термін "бомж, бомжі"?
    Історія, яку він описав дуже класна і приємно, що є геппі енди в Україні для бійців Ато, (деякі з яких, на жаль, мають проблеми після повернення з фронту і наш обов'язок як громадян допомагати їм).
    Але чому не можна бути людяним до кінця і обійтися без демонізації безхатьків?
    Так, ті з них, хто побив героя сюжету та й просто б'є й ріже людей заслуговують на осуд, але чи допоможе те, що в суспільстві будуть вживати терміни "бомж" та ставитися до цих людей з агресією?
    Тому, можливо, це навіть питання про дотримання стандартів журналістської етики....
    Дякую.

    Анастасия Ратнер reply Vsevolod Khoma

    Всеволод Хома так! я з Вами згодна. залишився неприємний осад від цих слів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up