Заліковка студента за 1893 рік за підписом викладача Грушевського. Хто передав її у музей?

Заліковка студента за 1893 рік за підписом викладача Грушевського. Хто передав її у музей?
На місці розваленої хати діда Грушевського у селі Сестринівка спорудили невеликий будинок для музею, поруч встановили хрест на його могилі
  • Михайло Грушевський незвичайно любив Сестринівку, село Козятинської громади.
  • Там народилася його мама, проживав дідусь.
  • Михайло приїжджав в село дитиною, а потім студентом.
  • Як у Сестринівці відзначили 155-у річницю від дня народження видатного українця?

«Я любив Сестринівку незвичайно,  — ці слова Грушевський залишив у своїй книзі «Спомини. — Страшенно мріяв про неї й линув до неї душею цілими десятиліттями мого життя… Життя у Сестринівці було для мене одним неустанним святом».

Вшанувати пам'ять видатного українця у село прибули історики, краєзнавці, дослідники його біографії. У місцевій гімназії створили музей родини Грушевських.

В експозиції є один цінний експонат. Це залікова книжка з підписом Михайла Грушевського. Заліковка належала студенту богословського факультету Львівскього університету Івану Березовському. Датована 1893 роком. У той час викладачем університету у Львові працював Михайло Грушевський. Він  перебрався на роботу з Києва з університету Святого Володимира.

Відео дня

Передав книжку музею колишній головний лікар Козятинської районної лікарні Олег Іванович Міклуха.

Ще один експонат привертає увагу своїм далеким минулим. Мова про витяг із запису з метричної книги Покровської церкви у селі Сестринівка. Під ним значиться дата —1882 рік.

У цей час священиком служив дід Михайла Грушевського по маминій лінії — Захарій Оппоков. Його знали не тільки як священика. Дід був відомою особистістю: проводив просвітницьку роботу, входив до Київського Свято-Успенського братства, обирався делегатом єпархіальних з’їздів, нагороджений орденами Св.Володимира та Св.Анни. Спілкування з ним залишило незабутні враження для внука. Саме дід порадив Михайлові йти  вчитися в університет Святого Володимира.

До речі, свою магістерську роботу в університеті Грушевський назвав «Барське староство». Це історичні нариси про наш край, починаючи з XV століття. Там є історію сіл Поділля, спалених під час набігів загарбників. За таке ґрунтовне дослідження Грушевський отримав в університеті відмінну оцінку.

Біля школи у Сестринівці місцеві оновили меморіальний знак у память про Грушевського, який так любив їхнє село!

Будинок діда Оппокова, в якому народилася мама Грушевського, розвалився. Маму звали Глафіра. Вона у 17 років вийшла заміж за науковця з Києва Сергія Грушевського.

На місці будинку діда  вдячні нащадки спорудили невеликий будинок, в якому облаштували музей. Тепер селі два музеї один у гімназії, колишній школі, другий в окремому будинку. На місці поховання священика Оппокова встановили хрест.

Під час перебування у Сестринівці журналіст 20minut.ua спілкувався з місцевими жителями. Коли заходила мова про священика Оппокова або його внука Михайла Грушевського, люди говорили про них, як про гарних земляків. Простих людей більше цікавлять не наукові праці Грущевського.

«Хлопчиком він приїжджав до дідуся, може, ходив саме тут, де ми зараз з вами стоїмо, шанував діда, та й про наше село так гарно написав…», — казала одна з місцевих жінок. Найперше людяність цінувалася. Так було у всі часи.

У Козятині учасники свята поклали квіти до памятника Михайлу Грушевському. Його створив відомий скульптор народний художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Валентин Зноба.

 

Читайте також:

Серце донора з Вінниці доставлять до Києва. Його забрали вертольотом з майданчика медколеджу

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up