«Закохую людей в цей овоч». Фермерка з Вінниччини вирощує 17 різних сортів перців

«Закохую людей в цей овоч». Фермерка з Вінниччини вирощує 17 різних сортів перців
  • У селі Клекотина Жмеринського району Катерина Олійник заснувала своє фермерське господарство.
  • Почала ще перед пандемією ковіду. Не припинила розвивати власну справу і зараз, під час повномасштабної війни.
  • Перці вирощує та перероблює на соуси. Говорить, що хоче закохати у цей овоч якомога більше людей і показати розмаїття смаків різних перців.

До ковіду Катерина Олійник працювала вчителькою на Київщині. Повернувшись на малу Батьківщину, в село Клекотина, придбала тут будинок на березі річки й взялася вирощувати перці. Заснувала бренд, над яким активно працює. Про це пише сайт фермерських агроновин Seeds. 

— У 2019 році ми вперше заклали плантацію. Почався коронавірус, криза велика на ринку. Ми лише почали. Наступний рік — посилення коронавірусу, ми продовжили цим займатися. І ось два роки повномасштабного вторгнення — продовжуємо займатися. Чотири роки роботи у кризу, — розповіла Катерина Олійник.

Відео дня

Для розвитку господарства фермерка залучає гранти: виграла 25 тисяч євро на будівництво теплиці та розвиток власної справи. Більшу частину цих коштів — в конкурсі грантів «Курс на Незалежність 2.0», а 5 тисяч євро — у програмі підтримки жінок-підприємиць та стартапів в агропродовольчому секторі «Empowering Women in Agrifood» від EIT Food.

— Перець боїться морозів, а стара теплиця була лише з плівки та не опалювалася, — ділиться Катерина. — У новій конструкції буде опалення і це нам дозволить почати висаджувати перці раніше, уже в березні. Посунемо початок родючості на початок серпня. І в результаті весь жовтень-листопад, можливо, грудень, хруматимемо перчик.

Перці, які вирощує фермерка, схожі на ягоди або томати. Вони круглі, червоні, жовті, зелені. Смак, аромат і завдання мають різні. 50 соток землі засаджені перцем, який обробляє лише органікою. Вирощує сімнадцять різних сортів і гібридів. Зокрема, японські й нідерландські.

Будуть і українські, але вже наступного сезону.

— Будуючи фермерське господарство ось тут, у селі, я розвиваю українське село. Залишалася тут, даю робочі місця. Просто бути прикладом для інших — що ось так можна, не маючи нічого, — насамкінець сказала Катерина Олійник.

 

Читайте також:

До 400 тисяч гривень: дають гранти для малого бізнесу з Вінниччини

«Нас знають всі надзвичайники країни» — У Вінниці шиють спецодяг для пожежників

Що буде з цінами на нерухомість: головні тренди та прогнози

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up